Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YERLİ MODELLER İSYANDA
YERLİ MODELLER İSYANDA
Fashion Week’i dışarıdan takip eden çok ciddi bir kalabalık bu yıl podyumlarda hiç Türk model yürümedi diye düşündü.  Nedeni, moda haftasına az bir süre kala Didem Soydan’ın sosyal medya üzerinden yayımladığı boykot yazısıydı.
18 Ekim 2014, 09:12

 

Bu hafta düzenlenen Mercedes Benz Fashion Week’e manken savaşları damga vurdu. Top model Didem Soydan’ın hiçbir defileye katılmayacağını duyurması üzerine ortalık karıştı.

Hürriyet'ten Sibel Arna Moda haftasında görev alan 8 Türk mankeni bir araya topladı ve sordu: Türk mankenlerin hakkı mı yeniyor?

Fashion Week’i dışarıdan takip eden çok ciddi bir kalabalık bu yıl podyumlarda hiç Türk model yürümedi diye düşündü.  Nedeni, moda haftasına az bir süre kala Didem Soydan’ın sosyal medya üzerinden yayımladığı boykot yazısıydı. Türk modellerin hakkı yendi, daha ucuza defileye çıkan yabancı modeller baş tacı edildi gibi bir yargıya varıldı.

Durum tam da öyle değil. Öncelikle Mercedes-Benz İstanbul Fashion Week’de Türk modeller yürüdü. Yabancı modellerin yanında çok ciddi bir azınlık olarak kaldılar ama yine de varlık gösterdiler. Madalyonun her yönünü konuşmak için moda haftasının Türk güzellerine sorduk: Problem nerede?

Türk model kısıtlamasına değil, sisteme tepkililer. Defile başına 200-250 lira alan yabancı modellerin de haklarının yendiğini düşünüyorlar. Kendileri ise her yıl daha az defileye tercih edildiklerinden ve paralarının her yıl daha çok düştüğünden şikâyetçi.  Değersizleştirildiklerini hatta zaman zaman ezildiklerini düşünüyorlar: “Seçmeler sırasında adımızı söylediğimiz an yüzleri düşüyor. Fazla Türk tipi olduğumuz için Türkiye’nin moda haftasında iş alamıyoruz.”
MBFWİstanbul’da model seçimlerine organizasyonu düzenleyen IMG kesinlikle karışmıyor. Hangi mankenlerle çalışacaklarına tasarımcılar, koreograflarla birlikte karar veriyor.  “Neden yabancı modelleri tercih ediyorsunuz” diye sorulduğunda Hakan Akkaya gibi açık açık “Çünkü Türk kızlarda iş yok” diyenler var. Bazıları yabancıların boy standardını yükselttiği için , Türk mankenlerin kısa kaldığını anlattı:“Türk modellerin çoğunun dizisi var, dizi setlerinden bulup provaya bile gelemiyorlar” diyenler bile var.  


Üstte soldan sağa: Doğa Bursalı, Ezgi Bozkurt, Ahu Ağırbaş, Gizem Barlak
Altta soldan sağa: Günce Gözütok, Cansu Melis Karakuş, Çağla Zoralioğlu, Cansu Vatansever


Soldan sağa: Ezgi Bozkurt, Doğa Bursalı, Günce Gözütok, Gizem Barlak

Gizem Barlak  (23)
Yabancı taklidi yapan var

İki yıl önce 11 defileye çıktım, geçen yıl sayı 7’ye düştü. Bu sene sadece dört defileye seçildim. Avrupai bir yüzün de olsa adın ‘Gizem’ ise artık İstanbul Fashion Week’de iş alma şansın kalmadı. Ajanslardaki Türk modeller arasında adını değiştirip yabancı yapanlar var. Tasarımcı, model seçimlerini koreografa bırakıyor, onlar da işi ucuza getirmek, kendi alacakları parayı artırmak için yabancı modelleri tercih ediyor. Bu sene 5 yabancı model alana 3 yabancı model bedava kampanyası yapanları gördüm.”  Çözüm önerisi dernekleşme. Türk modellerinin kendi haklarına sahip çıkma zamanının geldiğini düşünüyor. Gelecekte İstanbul Moda Haftası’nda tıpkı Süper Lig’de olduğu gibi Türk model kotası kuralı koydurmayı hayal ediyor. 

Çağla Zoralioğlu (24)
Suçlu koreograflar

2012 Miss finalisti Çağla, sadece üç defileye çıkmasını koreograf tekeline bağlıyor: “Defilelerin dörtte üçünü sadece bir koreograf yapıyor ve o koreograf da sadece yabancı mankenleri, kendi ajansına bağlı birkaç Türk’ü podyuma çıkarıyor. Biz casting’e bile çağırılmıyoruz.”  

Cansu Vatansever (23)
Türkler ezilmesin

Modelliği bir basamak olarak görmüyorum. Fashion Week’de defile provalarında gözlerim doluyor. Ama bu yıl işler çok değişti. Yabancılar da ekmeğini kazansın ama ne olur Türkler bu kadar çok ezilmesin.  

Ahu Ağırbaş (26)
Avrupaiyim diye kazanıyorum

İFW’de sadece 6 defileye çıktım. Türk tipli olmadığımdan ilk elemeleri geçiyorum. Ama ismimi duyduklarında cayıyorlar. Bir tasarımcı “Elbisen yetişmedi” dedi ama sonra bana dikilen elbiseyi bir yabancı modelin giydiğini gördüm.

Günce Gözütok (20)
İş ajansta biter aslında 

O, moda haftasının en deneyimsiz Türk modeli. Bu onun ilk yılı. Yabancı modellerle çalışan bir ajansa kayıtlı olduğu için mutlu: “Karar mecrası onlar, bizi savunurlarsa problem olmaz.”

Cansu Melis Karakuş (24)
Burada modellik bitmiş

Türkiye’de modellik bitiyor. En sevdiğim işi artık yapamıyorum çünkü Türk olduğum için ülkemde tercih edilmiyorum.

DÜNYADA İŞLER NASIL YÜRÜYOR? 
Türkiye’deki gibi söz konusu koreografın aynı zamanda bir model ajansı yok. Seçmelere bütün model ajansları davetli. Londra Moda Haftası’nda defile yapan tasarımcı Bora Aksu bir ajansa kayıtlı olmayan modellerin katılamadığını söylüyor. İngiltere Moda Konseyi’nin üzerinde durduğu noktalar para pul değil, yaş ve sağlık durumu.  16 yaşından küçük modellerin defileye çıkması yasak. Defile günü kontrolleri yapıp sağlıklı beslenip beslenmediklerini kontrol ediyorlar. 

Mekân: Martı İstanbul Hotel
Saç: Erkan Gül (Aveda)
Makyaj: Özgür Denk (MAC)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR