Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MODA DÜNYASI BÜYÜK DEĞİŞİMLER EŞİĞİNDE
MODA DÜNYASI BÜYÜK DEĞİŞİMLER EŞİĞİNDE
Moda endüstrisinde bu yılın özellikle ikinci yarısından sonra hız alan büyük değişikliklere şahit olduk. 2014’ü geride bıraktığmz bu günlerde sonuçları ve bilinmeyenleriyle, yılın marka-tasarımcı denklemlerini ele aldık.
2 Ocak 2015, 16:51

 

Moda endüstrisinde bu yılın özellikle ikinci yarısından sonra hız alan büyük değişikliklere şahit olduk. Ve 2015 yılı merakla beklediğimiz birçok soruya cevap olacak:

Yer değiştiren tasarımcılar, ilk kez izleyeceğimiz koleksiyonlar, sahibini arayan koltuklar… 2014’ü geride bıraktığımız bu günlerde  sonuçları ve bilinmeyenleriyle, yılın marka-tasarımcı denklemlerini ele aldık.

Fotoğraf: Stefano Bianchi

 

Peter Copping Oscar de la Renta’da. Ve şimdi tek başına…

Nina Ricci’nin beş yıllık artistik direktörü Peter Copping’in Oscar de la Renta’ya geçişi Ekim ayında duyuruldu. Modaevinin kurucu ve tasarımcısı Oscar de la Renta, bu transfer kararının ardından Women’s Wear Daily’e şöyle açıklamıştı: “Söz konusu tasarım lideri değişiklikleri olduğunda, bizim endüstrimizin her zaman en iyi seçimleri yaptığı söylenemez. Bu kez değişim sürecinde yer alan ve sonucu belirleyen kişi olarak, şirketimiz ve markamız için tasarım adına doğru geleceği sağladığımızı umut ediyorum. Peter aramıza katılmayı kabul ettiği için çok mutluyum.” Oscar de la Renta’yı bu açıklamadan yalnızca bir hafta sonra, 20 Ekim 2014 tarihinde kaybettik.

 

Fotoğraf: Dominique Maitre

 

John Galliano üç yıllık aradan sonra Maison Martin Margiela’da

Kreatif direktörü olduğu Christian Dior modaeviyle yolları ayrıldıktan üç yıl sonra, Galliano’nun Maison Martin Margiela’ya geçtiği haberi Ekim ayının ilk yarısında geldi. Margiela’nın Belçikalı kurucusu, basından uzak tutumuyla modanın görünmez adamı olarak bilinirken modaevinin yeni lideri olarak tasarım yeteneği kadar şovmenliğiyle ünlü Galliano’yu seçmesi endüstride sürpriz olarak karşılandı. Maison Martin Margiela’nın sahibi Only The Brave Group başkanı Renzo Rosso, “Margiela, karizmatik ve yaratıcı yeni ruhu için hazır.” açıklaması yaptı. Margiela saflarından bu ay aldığımız bir diğer haber, Galliano’nun modaevi için tasarlayacağı ilk couture koleksiyonunun gösterimi için Paris Couture Haftasını beklemeyeceği. Galliano imzalı Margiela Artisanal koleksiyonu 12 Ocak’ta Londra’da sergilenecek.

 

Fotoğraf: Zack Seckler

 

Marco Zanini Schiaparelli’den ayrıldı, koltuğu henüz boş

Schiaparelli couturevinin modaya dönüşüne önayak oldu ama uzun ömürlü olamadı. Rochas’ya kreatif direktör olarak servis ettiği beş başarılı yıldan sonra, Zanini’nin Schiaparelli’ye geçtiği haberi, 2013 yılının Eylül ayında duyurulmuştu. Paris Couture Haftasında sadece iki sezon koleksiyon gösterdi ve Kasım ayının ilk haftasında Marco Zanini’nin Schiaparelli’den ayrıldığını öğrendik. 2015 İlkbahar Couture koleksiyonları önümüzdeki Ocak ayının sonunda  sergilenecek. Ve Schiaparelli, bu sezon lider bir kreatif direktörü olmadan, tasarım ekibinin hazırladığı couture koleksiyonuyla sunum yapacak. Hikayenin ötesi henüz iki bilinmeyenli bir denklem. Zira ne Marco Zanini’nin bir sonraki durağı, ne de Schiaparelli’nin yeni kreatif direktörü açıklandı. Soruların cevaplarını yeni yılda alacağız.

 

Fotoğraf: Mulberry arşivi

 

Mulberry bir yıldır aradığı tasarım liderini buldu, Johnny Coca

Ünlü İngiliz modaevi Mulberry’nin kreatif direktör koltuğu uzun zamandır boştu. Zira markanın bir önceki tasarım lideri Emma Hill, Mulberry’den ayrılalı bir yıldan fazla oldu. Beklenen haber Kasım ayı sona ermeden hemen önce geldi ve Mulberry’nin Johnny Coca’yla anlaştığı açıklandı. Parisli modaevi Celine’in aksesuar koleksiyonları tasarım direktörlüğünü yapan İspanyol tasarımcı, Celine’den önce Bally ve Louis Vuitton için çalışmıştı. Mulberry’de hem hazır giyim, hem aksesuar koleksiyonlarından sorumlu olacak Coca’nın koltuğa oturmasına 7 ay var. Mulberry, tasarımcının işbaşı yapacağı tarihi 8 Temmuz olarak duyurdu.

 

Fotoğraf: Sakis Lalas

 

Yılın son büyük haberi, Frida Giannini ve Gucci yollarını ayırdı

İtalyan modaevi Gucci, yılı iki önemli vedayla kapıyor. Kering Group, Gucci CEO’su Patrizio di Marco ve markanın kreatif direktörü Frida Giannini’nin ayrılığını 11 Aralık’ta açıkladı. Patrizio di Marco, 2001 yılında Bottega Veneta’nın CEO’su olarak katıldığı Kering Group çatısı altında 13 yıl çalıştı. Gucci’nin yeni CEO’sunun 2005 yılından bu yana Kering için çalışan Marco Bizzarri olduğu haberi, Marco’nun ayrılık haberiyle aynı gün geldi. Frida Giannini cephesindeyse ayrılığın zamanlaması farklı ilerliyor. Tasarımcı, Gucci’nin Şubat ayı sonunda Milano Moda Haftası kapsamında izleyeceğimiz 2015 Sonbahar/Kış koleksiyonu sunumundan hemen sonra modaevine veda edecek. Giannini, Gucci ailesine 2002 yılında katılmış, 2006 yılında kreatif direktörlüğe atanmıştı.

 

Fotoğraf, Getty Images Turkey

 

Uzun yıllar birlikte çalışan Frida Giannini ve Patrizio di Marco, özel hayatlarında da birlikteler; geçtiğimiz yıl Greta isimli bir de kız çocukları oldu. Çiftin Gucci’den ayrılık haberi geriye iki soru işareti bıraktı: Giannini’nin bir sonraki adımı ne olacak? Ve endüstrinin lider markalarından Gucci’nin yeni kreatif direktörü koltuğuna kim oturacak? Söylentilerden yükselen iki isim Givenchy artistik direktörü Riccardo Tisci ve genç Fransız tasarımcı Joseph Altuzarra. Cevabı için yeni yılı bekleyeceğimiz iki mühim soru daha...

 Zeynep Yapar - Vogue Türkiye


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR