Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
O VİLLALARIN YOLUNU GİZLEMİŞLER
O VİLLALARIN YOLUNU GİZLEMİŞLER
Villaların yolunu da gizlemişler Başbakan Erdoğan’ın zaman zaman tatilini geçirdiği koy, Neden gözden ırak tutulmak isteniyor.?
26 Ocak 2014, 13:47

 

Çeşme Yarımadası’nın en bakir köylerinden biri olan Zeytineli’nde yaşam 407 nüfusuyla akıyor. Köyün hemen yanı başındaki Sarpdere bölgesi Hacılar Koyu’nda, dönem dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuk olduğu 21 villa bulunuyor.

Söz konusu villaların imara aykırı olduğu İzmir İl Özel İdaresi’yle, İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından raporla belgelendi. Ancak villaların yıkımı bugüne kadar gerçekleşmediği gibi yenilerinin yapımı da sürüyor.

Zeytineli’nde yaşayan köylüler, evlerinin çatısını bile aktaramadıkları halde, yanı başlarında villlar yapılıyor olmasına sert tepki gösteriyorlar. Yağmur sırasında akan suları engellemek için çatılarını onardıkları için farklı tarihlerde toplam 50 köylü hakkında soruşturma başlatıldığı ileri sürülüyor. Villaların yer aldığı Hacılar Koyu’na doğru giden yolda ilginç bir ayrıntı dikkat çekiyor. Köyün içinden geçilerek gidilen yol kısa bir süre önce asfaltlandı. Ancak yaklaşık 3 kilometrelik yolun giriş kısmından itibaren 200-300 metrelik bölümü, toprak ve taşlık olarak duruyor. Köylüler, başkalarının kullanmaması için böyle bir düzenleme yapıldığını düşünüyor. Dile getirilen bir başka unsur da, Zeytineli köyünün tek turistik tesisi olan ve Devlet Hava Meydanları’na ait otelin kısa bir süre öncesi kapatılması. Kapatmanın, Hacılar Koyu’ndaki villa sakinlerinin rahatı için olduğunu öne sürüyorlar.

image

Villaların olduğu alan tel örgülerle çevrili ve üzerinde “özel mülktür girilmez” yazılı. Tel örgü içerisinde yaz-kış sürekli güvenlik görevlileri yer alıyor. Güvenlik görevlileri, yaklaşan kim olursa müdahale ediyor.

Sarpdere mevkiindeki Hacılar Koyu’nda, köylülerin üzerine tapulu olan tarlalar 1984 yılında el değiştirmeye başladı. Köylülerin küçük metrekareler halinde elinde bulundurduğu araziler, sonradan villlaları yapacaklar tarafından satın alınmaya başladı. Koydaki ilk villalar da o tarihte konuşlandırıldı. 30 yıl önce 2 olan villa sayısı bugün 21’i buldu. Villaların ortasında bir de cami bulunuyor. Sadece 21 villa sahibinin kullanımında olan alan, yerel yönetimin her türlü sorumluluk sahasının dışında kalıyor.

Ancak yerel seçimlerin ardından değişecek yerel yönetimler yapısı nedeniyle Zeytineli köyü de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk sahasında yer alacak. Bu anlamda İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun evvelce kayıt altına aldığı imara aykırılık durumunun gereğini yerine getirecek birim de, İzmir Büyükşehir Belediyesi olacak.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR