Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ANAYASA MAHKEMESİNE
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ANAYASA MAHKEMESİNE
Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali gerekçesiyle Twitter’ın açılması yönünde verdiği karar, yargı kararına rağmen inşaatı devam eden Başbakanlık binasının inşaatının durdurulması için de örnek olabilir.
5 Nisan 2014, 10:23

 

Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) inşaat halindeki yeni Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali gerekçesiyle Twitter’ın açılması yönünde verdiği karar, yargı kararına rağmen inşaatı devam eden Başbakanlık binasının inşaatının durdurulması için de örnek olabilir.yla ilgili Anayasa Mahkemesi ’ne (AYM) başvurarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasadaki “Çevre hakkının ihlal edildiği”ni gerekçe olarak sunacak. İdari yargı kararına rağmen inşaatın sürdüğü belirtilerek, “etkili yargı yolu olmadığı” da vurgulanacak.

BİREYSEL BAŞVURU HAKKI

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, konuyla ilgili Hürriyet Gazetesi'ne şu açıklamalarda bulundu: “Çevre hakkı, anayasada güvence altına alınıyor. Karar bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bu kapsamda AOÇ ile ilgili yürütmeyi durdurma yönündeki yargı kararlarının idare tarafından uygulanmadığı açık olduğundan davanın taraflarının ve Ankara’daki her vatandaşın AYM’ye bireysel başvuru hakkı bulunuyor. Davanın taraflarından olan Ankara Barosu olarak AYM’ye başvuruyoruz.”

TEMYİZ MANEVRASI

Ankara 11’inci İdare Mahkemesi, Başbakanlık binasının içinde bulunduğu alanın tarihi SİT statüsünün değiştirilmesi kararına karşı çıkmıştı. Yargı kararına rağmen hem Başbakanlık hem de Ankapark’taki inşaat sürerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, mahkeme kararını temyize götürdü. TMMOB, temyiz sürecindeyken inşaatın durdurulması için bakanlığa yazı gönderdi. Bakanlık ise “Temyiz sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

Twitter umut oldu

AYM, idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Twitter’ın 14 gündür açılmadığı ve ne zaman açılacağının de belirsiz olduğuna dikkat çekerek, bu durumu  “ifade özgürlüğünün ihlali” saymıştı. AYM, üç bireysel başvuru üzerine “ihlalin” derhal giderilmesine karar vermişti. Anayasanın 153’üncü maddesine göre bağlayıcı olan AYM kararı TİB, BTK ve bakanlığa tebliğ edildikten 24 saat sonra Twitter’a erişim yasağı kaldırıldı. Aynı yola Ankara Barosu idari yargı kararına rağmen inşaatı süren yeni Başbakanlık binası için de başvuruyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR