Güzel ülkemiz için yazıyoruz - SURİYELİLERİN KONUT ALMA REKORU Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/diger-haberler-2/23742/suriyelilerin--konut-alma-rekoru

 

SURİYELİLERİN KONUT ALMA REKORU
SURİYELİLERİN  KONUT ALMA REKORU
Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı konut satış verileri gözleri doğu ve güneydoğu illerine çevirdi. Bölge emlakçıları satışların arttığı illerde Suriyeliler’in etkisinin yoğun olduğunu söyledi.
26 Ekim 2014, 07:39

 

Son açık­la­nan ko­nut sa­tış­la­rı çar­pı­cı ve­ri­le­ri de göz­ler önü­ne ser­di. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de ocak-ey­lül 2014 yı­lın­da sa­tı­lan top­lam ko­nut sa­yı­sı bir ön­ce­ki yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 3,61 aza­lıp 831 bin 287’ye ge­ri­le­di. İs­tan­bul, İz­mir ve An­ka­ra gi­bi bü­yük­şe­hir­ler­de de ko­nut sa­tış­la­rı düş­tü.

Bu­na kar­şın  Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu il­le­rin­de yüz­de­sel ola­rak sa­tış­ta cid­di sıç­ra­ma­lar ol­du­ğu dik­kat çek­ti. Ko­nu­nun ge­rek­çe­le­ri­ni sor­du­ğu­muz böl­ge em­lak­çı­la­rı ise Su­ri­ye et­ki­si­nin  yük­sek ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Ha­ra­be
yer­ler bi­le ta­lep gö­rü­yor

Şan­lı­ur­fa­’da em­lak­çı­lık ya­pan Ba­dıl­lı Em­lak or­tak­la­rın­dan İs­ma­il Ba­dıl­lı, “Pa­ra­sı olan Su­ri­ye­li­ler ko­nut alı­yor. Ur­fa­’da mal sa­hi­bi­nin hiç yü­zü­ne bak­ma­dı­ğı ve uzun za­man­dır kul­la­nıl­ma­yan yer­le­re bi­le ta­lep ge­li­yo­r” de­di.

Kiralık isteyende çok

Ki­ra­lık ta­lep­le­ri­nin sa­tı­lık ta­lep­le­rin­den da­ha
güç­lü ol­du­ğu­nu da ak­ta­ran Ba­dıl­lı, “Su­ri­ye­li­le­rin em­lak ta­le­bi fi­yat­la­rı da yu­ka­rı­ya ta­şı­dı. Sa­tı­lık fi­yat­lar yüz­de 10-15 ci­va­rın­da yük­se­lir­ken ki­ra­lık ko­nut fi­yat­la­rı yüz­de 50 art­tı­” bil­gi­si­ni ver­di.

Hak­ka­ri­’de 151 ko­nut sa­tıl­dı

Hak­ka­ri­’de 2013’ün ilk 9
ayın­da sa­tı­lan ko­nut sa­yı­sı 47’den 151’e çık­tı. Ar­tış ora­nı yüz­de 221’e ulaş­tı. Şır­nak ve Bin­göl il­le­rin­de de ko­nut sa­tış­la­rı sı­ra­sıy­la yüz­de 80,06 ve yüz­de 54,88 art­tı. Şır­na­k’­ta sa­tış ra­ka­mı 341’den 614’e, Bin­gö­l’­de 215’ten 333’e yük­sel­di.

Gaziantepli
evini satmıyor  

Su­ri­ye­li­le­r’in ağır­lık­lı ola­rak yer­leş­ti­ği il­ler­de­ki top­lam sa­tış ra­ka­mı da bir ön­ce­ki yı­lın 9 ay­lık top­la­mı­na gö­re yüz­de 3,79 art­tı. 2013’ün Ocak-Ey­lül dö­ne­min­de Hak­ka­ri, Şır­nak, Bin­göl, Ki­lis, Si­irt, Bat­man, Şan­lı­ur­fa, Mar­din, Ha­tay, Er­zu­rum, Adı­ya­man, Di­yar­ba­kır ve Ga­zi­an­te­p’­te sa­tı­lan top­lam ko­nut sa­yı­sı 61 bin 728’den 64 bin 67’e yük­sel­di. Sa­tış­la­rın bir ön­ce­ki yı­la gö­re düş­tü­ğü Adı­ya­man, Di­yar­ba­kır ve Ga­zi­an­te­p’­te ise ko­nut sa­hip­le­ri­nin ev­le­ri­ni el­den çı­kar­mak ye­ri­ne ki­ra­ya ver­me­yi ter­cih et­me­si­nin et­ki­li ol­du­ğu be­lir­til­di. Söz ­ko­nu­su böl­ge­de ko­nut fi­yat­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sı da alım ye­ri­ne ki­ra­la­ma­nın öne çık­tı­ğı­na işa­ret et­ti.

EMİNE AÇAR