Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUT RANT ENSTRUMANI OLDU
KONUT RANT ENSTRUMANI OLDU
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Konut Konferansı’nda “konuttan doğan rant” masaya yatırıldı. Konuşmacılardan Tavit Köletavitoğlu, “Konut bir rant enstrümanıdır dedi.
30 Kasım 2014, 17:31

 

Konut Konferansı’nın “Bir Rant Aracı Olarak Konut” konulu paneline Atlas Proje Geliştirme ve Yönetimi Şirketi Başkanı Tavit Köletavitoğlu, İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Büyükduman ile iktisatçı, yazar Mustafa Sönmez, konuşmacı olarak katıldı.

Tavit Köletavitoğlu, kontun bir rant enstrümanı olduğunu ve bu rantın halkın lehine gerçekleştirilmesi gerektiğini söylerken, Dr. Ahmet Büyükduman, rantın doğru kullanıldığında faydalı olabileceğini, iktisatçı Mustafa Sönmez ise rantın paylaşımında ‘topluma kazandırma’ ilkesinin gözetilmesi gerektiğini, aksi taktirde kamunun rant geliri eşitsizliğinde araç olmaya başlayacağını dile getirdi.

Köletavitoğlu: "Rant hem kutsaldır hem de kötüdür"

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Konut Konferansı’nda “konuttan doğan rant” masaya yatırıldı. Konuşmacılardan Tavit Köletavitoğlu, “Konut bir rant enstrümanıdır. Rant oluşturma ve paylaşım enstrümanıdır. Kamu, bu rantı düzenlemek ve denetlemekle yükümlüdür. Bunu halkın lehine gerçekleştirmesi gerekir” şeklinde konuştu. Tavit Köletavitoğlu, Korkut Boratav’ın rantı “devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması, bu avantajın realizasyonu ve paylaşımı” olarak tanımladığını kaydederek, bu tanıma katıldığını söyledi. Köletavitoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin “rant paradigmasını değiştirmemek lazım" sözlerinden bahsederek, emsal artışından ortaya çıkan rantın adaletli olmadığını kaydetti. Köletavitoğlu, rantın hem kutsal hem de kötü olabileceğinden bahsederek, konutun ülkenin kalkınmasındaki önceliğine değindi. Konut ihtiyacının kent planlamasında çok önemli olduğunun altını çizen Köletavitoğlu, depremde can güvenliğinin sağlanması bakımından da konutun önemine vurgu yaptı.

"Konut bir rant enstrümanıdır"

Rantın içinde en fazla payı konutun aldığını söyleyen Köletavitoğlu, “Konut bir rant enstrümanıdır. Rant oluşturma ve paylaşım enstrümanıdır. Kamu, bu rantı düzenlemek ve denetlemekle yükümlüdür. Bunu halkın lehine gerçekleştirmesi gerekir” şeklinde konuştu. Köletavitoğlu, kamunun bu görevi tam olarak yerine getiremediğini vurgulayarak, “kamu, düzenlemeci ve denetleyici olduğu yerde, uygulayıcı hale dönüştüğü zaman kamu objektivitesini zedeler” dedi. Köletavitoğlu, kent plancılarının kentteki rant dağılımını gelecek öngörülerine göre yaptıklarını ifade ederek, bu planların halkla bütünleşmesi gerektiğini söyledi.

Tavit Köletavitoğlu kimdir?

Tavit Köletavitoğlu, 1951'de Malatya'da doğdu. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü'nden mazun olduğu 1973 yılından itibaren kamu ve özel sektörde (Transtürk Şirketler Grubu, Net Şirketler Grubu, Yapı Kredi Grubu) üst düzey yöneticilik yaptı. 

Şeffaf Gazete.com

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR