Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KADASTRO ZİRVESİ İSTANBUL'DA
KADASTRO ZİRVESİ İSTANBUL'DA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen "Dünya Kadastro Zirvesi" Haliç Kongre Merkezi'nde yapılıyor
22 Nisan 2015, 13:29

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen "Dünya Kadastro Zirvesi" Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Dünya'nın 80 ülkesinden gelen uzman, bürokrat ve akademisyenlerin yer aldığı açılışta konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Türkiye'nin sahip olduğu kadastro tecrübesini Dünya'yla paylaşmaya hazırlandığını” söyledi.

Mehter takımının konseriyle başlayan zirvenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Şahin, kadastronun üzerine bina edilen tapu meselesinin, hukukun temelini oluşturan bir kavram olduğuna dikkat çekti.

Teknolojideki gelişmelerin tapu ve kadastro hizmetlerine hızlı bir şekilde aktarıldığını hatırlatan İstanbul Valisi Şahin; "Tarihin derinliğine kadar uzanan kadastro işlemleri, aslında insanla eşyanın ilişkilerini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla eğer köyünüzde, şehrinizde, ülkenizde ya da dünyada huzur arıyor veya istiyorsanız öncelikle insanlar ile eşya arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi gerekir ve o düzeni muhafaza etmek için müesseseler oluşturmak zorundasınız. Kadastro işte tam da bu noktada önemli bir misyon üstlenmiştir. Bugün geldiğiniz noktada da insanların mülkiyetten, gayrimenkul mülkiyetinden kaynaklanan ihtilafları asgari seviyeye indirilmiştir.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk de sürdürülebilir kalkınmanın ancak iyi bir arazi kullanım planlaması ve yönetimiyle sağlanabileceğini belirterek, sürdürülebilir arazi politikalarının ise ancak doğru ve güncel kadastro bilgisine sahip olarak oluşturulabileceğini kaydetti.

Öztürk, bu kapsamda Türkiye'nin bu konudaki deneyimlerini ve birikimlerini uluslararası alanda daha fazla ülkeyle paylaşmak istediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin kadastro konusunda önemli bir yere geldiğini ve bunu paylaşmak için hazır olduğunu belirtti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney ise taşınmazlara ait bilgileri, devlet güvencesi altına almak ve hizmet vermek için müdürlüklerinin en üst teknolojiyi kullandığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Vali Şahin'e, Osmanlı dönemine ait bir tapu örneği verdi.

Tarihi tapular ve kadastro planları sergileniyor

Zirve kapsamında üç ayrı serginin de açılışı gerçekleştirildi. Asırlık belgelerin bulunduğu sergide, Fatih Sultan Mehmet'in ceylan derisi üzerine yazılmış 65 metre uzunluğundaki Ayasofya Vakfiyesi de yer alıyor.

Mustafa Kemal Atatürk'e ait tapu örnekleri, kız kardeşi Makbule Hanım'a mirasla geçen tapular ile Cumhuriyet dönemine ait ilginç kadastro çalışmaların da yer aldığı sergide, el yazması Kur'an-ı Kerim, 2. Abdülhamid'in şahsi tapuları, tarihi haritalar, tuğra ve mühürler ile bugün farklı ülke sınırlarında kalan Osmanlı coğrafyasına ait tapu ve haritalar da görülebilecek.

Küresel ölçekte ortak bir kadastro vizyonunun oluşturulabilmesi hedeflenen zirveye, 85 farklı ülkeden 3 bin uzman katılıyor.

Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR