Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SOYAK YENİŞEHİR'DE SÜRPRİZ YIKIM
SOYAK YENİŞEHİR'DE SÜRPRİZ YIKIM
12 yıl önce yapılan Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri içerisinde, sosyal tesisler ve heykeltıraş Mehmet Aksoy'un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak'a ait olduğunun mahkeme kararıyla kesinleştiği gerekçesiyle, belediye sosyal tesisleri bugün yıkmaya başladı.
6 Ocak 2016, 22:20

 

Yıkımdan haberdar olan heykeltıraş Mehmet Aksoy, belediyeye heykeli kendisi kaldırmak için başvuruda bulundu. Yıkıma başlayan belediye personelinin heykele dokunmadığını belirten Aksoy, heykeli yarın kendisinin kaldırarak atölyesine götüreceğini söyledi.

ALAN, MİLLİ EMLAK'A MI AİT?

İddiaya göre, Ümraniye'de bulunan Soyak Yenişehir Kibele Evleri'nden daire satın almak isteyen alıcılara, sosyal tesislerin siteye ait olduğu belirtilerek daireler satıldı. Ancak yaklaşık 3 yıl önce, Ümraniye Belediyesi, sosyal tesislerin ve heykeltıraş Mehmet Aksoy'un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak'a ait olduğunu öne sürdü. Bunun üzerine belediye tarafından açılan dava sonuçlandı ve mahkeme Soyak Yenişehir Kibele Evleri yönetimi aleyhine karar verdi. Site içerisindeki alanın Milli Emlak'a ait olduğunun mahkeme kararıyla kesinleştiği gerekçesiyle belediye ekipleri yıkım işlemine başladı. Yıkımdan haberdar olan heykeltıraş Mehmet Aksoy ise belediyeye heykeli kendisi kaldırmak için başvuruda bulundu. Yıkıma başlayan belediye personelinin heykele dokunmadığını vurgulayan Aksoy, heykeli yarın kendisinin kaldırarak atölyesine götüreceğini söyledi.

 "AYNI BELEDİYE 12 YIL ÖNCE İZİN İMAR İZNİ VERMİŞTİ"

Yaşanan olayla ilgili konuşan heykeltıraş Mehmet Aksoy şunları söyledi:

“Aslında bu 10-12 sene öncesine dayanan bir olay. Soyak Evleri yapılıyordu. Soyak Kibele Evleri'ne heykel yapmamı istediler. Ben de kabul ettim. Soyak Kibele Evleri heykellerle bütünleşen bir site olarak yapıldı. 12 sene sonra burasının Milli Emlak'a ait olduğu Ümraniye Belediyesi tarafından iddia ediliyor, mahkemeye gidiliyor. Hakikaten de Milli Emlak'a ait olduğu görülüyor. Yıkılmaya bugün başlandı. Benim heykelim de burada duruyor. Ben de belediyeye rica ettim. Belediyeye, 'Heykelimi kendim kaldırayım, siz kaldırırsanız parçalanır' dedim. Bu da aslında milli bir servettir, heykel sonuçta kamuya ait bir alanda duruyor. Aslında durabilir. Benim yarın kaldırmama müsaade ettiler. Ben yarın geleceğim, kaldıracağım, heykeli kendi atölyeme götüreceğim. İşin tuhafı, 12 sene önce aynı belediye buraya yapı ruhsatı veriyor, sınırlar belirleniyor, yapılıyor, en az 2-3 sene yapımı sürüyor, açılıyor, insanlar geliyor, sonra bir anda deniliyor ki 'Burası Milli Emlak'a aittir. Burayı yıkacağız.' Sorun bence bu."

image

 “BİNA SAKİNLERİ ÇOK MUTSUZ"

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, bina sakinlerinin de bu durumdan çok mutsuz olduğunu belirterek, “Çünkü onlar suçlanıyor. Belediye, 'Siz bunları bilecektiniz' diyor. İnsanlar da mağdur durumda. Bir Soyak var, yanlış bir şey yapıyor ve benim heykelimi kanunsuz bir şekilde bir yere koyuyor. Ben buna karşıyım, bunun tanzim edilmesini de isterim" dedi.

 TEHDİT İDDİASI

Site sakini Mehmet Ali Akpınar ise Soyak'ın kendilerine Milli Emlak'ın arsasını kendi arsası gibi pazarladığını ileri sürerek, “Buradaki herkes, 326 daire de bu alanın tamamen siteye ait olduğunu düşünerek aldı" ifadesini kullandı.

Belediyenin bu yapıya izin verdiğinin altını çizen Akpınar, “Belediye bunu yaptı. Büyük ihtimalle 9 sene sonunda bu işe başladı. Bence daha önce anlaşmalıydılar. Belediye Başkanı Hasan Can'ın kendisi de buraya geldi. Bizi açıkça tehdit etti. Kendisine oy verilmediği için 'Siz göreceksiniz' diye tehdit etti" iddiasında bulundu.

 KARS'TAKİ TARTIŞMALI HEYKELİ DE MEHMET AKSOY YAPMIŞTI

Mehmet Aksoy, Kars'ta yıkılan "İnsanlık Anıtı"nı da yapan heykeltıraştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Sarıkamış şehitlerini anma törenleri için gittiği Kars’ta heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı İnsanlık Anıtı'nı "ucube"ye benzeterek, anıtın belediye tarafından yıkılacağını ve yerine park yapılacağını söylemişti. İnsanlık Anıtı, 14 Haziran 2011 tarihinde yıkılmıştı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR