Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İZMİR'İN YÜZÜK TAŞI ARSASI SATILDI
İZMİR'İN YÜZÜK TAŞI ARSASI SATILDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında ihaleyle satışı yapılan daha sonra açılan davalar nedeniyle 1999’dan bu yana tek bir çivi bile çakılmayan Dünya Ticaret Merkezi arsası TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılan ihale ile satıldı.
20 Ocak 2016, 15:49
 
 
İhaleyi 80 milyon dolarlık teklifle Folkart Yapı,Akça Holding,Namet şirketlerinden oluşan konsorsiyum kazandı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında ihaleyle satışı yapılan daha sonra açılan davalar nedeniyle 1999’dan bu yana tek bir çivi bile çakılmayan Dünya Ticaret Merkezi arsası TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılan ihale ile satıldı.
 
İhaleyi 80 milyon dolarlık teklifle Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyum kazandı.
 
İhalenin ardından konsorsiyum adına açıklamayı Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak yaptı. Sancak şunları söyledi:
 
“İzmir’in göbeğinde kangrene dönüşen Basmane Çukuru meselesinin nihayet çözülüyor olması sevindirici bir gelişmedir. 17 yılda çok insan mağdur oldu, mahkemelere taşındı, birçokları tarafından “utanç çukuru” diye adlandırılan bu sorun yıllardır giderilemedi. Gönül isterdi ki asıl proje sahibi olan Güçbirliği Holding ve EGS bu işi gerçekleştirebilseydi. Ama bu maalesef mümkün olmadı. Şu andan itibaren bizim amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kente kültür, sanat, eğlence gibi birçok alanda zenginlik katacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını buraya taşıyacak örnek bir proje oluşturmaktır.”
 
Yıllarca İzmir imajına zarar verdi
 
“Sorunun çözülmesinde önemli bir adım atılmasının yanı sıra bu ihalenin onaylanması halinde birçok açıdan kentimize fayda sağlayacağını düşünüyoruz.
 
Bence Basmane Çukuru’nun İzmir’e en büyük zararı uzun yıllardır yerli-yabancı yatırımcıları ürküten, kaçıran ve “İzmir’de yatırım yapılamaz, İzmir’de işlerin önü kesiliyor, yatırımlar yarım kalıyor” algısı oluşturmasıydı. Sorunun çözülmesiyle İzmir yatırımcının gözünde hak ettiği değere kavuşacaktır.
 
Basmane Çukuru görsel çirkinliğinin yanı sıra çevre sağlığı ve güvenlik açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle bir an önce el atılması gerekiyor. Çünkü inşaat bölgesine çökmeyi önlemek amacıyla 20 yıl önce yapılan geçici duvarların (iksa sistemi) çökmesi an meselesidir. Bu alan mevcut haliyle sadece çevresindeki binalar, o binalarda çalışanlar için değil, yoldan geçen araçlar hatta yayalar açısından bile büyük risk taşıyor.”
 
image
 
Projeyi İzmirliler seçecek
 
“İzmirlilerin görüş ve destekleri bizim için çok önemli. Bu yüzden sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir anket yapılacaktır. Basmane’deki “utanç çukuru”na yapılacak projeye İzmirliler karar verecektir. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır.
 
Konsorsiyum olarak bu alana 750 milyon TL’lik bir yatırım yapacağız. Projede 4 bin’i inşa aşamasında olmak üzere toplamda 9 bin kişinin istihdam edilmesini öngörüyoruz. Bu da İzmir için çok önemli başka bir gelişmedir.
 
image
 
Ayrıca bölgeye ilave trafik yükü oluşmaması için trafik danışmanları ile yapılacak çalışmalardan çıkan sonuçlar değerlendirilecek. Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliği sağlanarak kavşak, alt geçit, üst geçit ve otopark düzenlemelerinin yapılması da gündeme gelecek.”dedi.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR