Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YÜKSEK AİDAT BEZDİRİYOR
YÜKSEK AİDAT BEZDİRİYOR
Aidat bedelleri hem ev sahiplerinin hem kiracıların en büyük kabusu olmaya devam ediyor. Adeta kira ile yarışan aidatlar özellikle yeni lüks projelerde hızla yükseliyor.
5 Şubat 2016, 02:30

 

 
 İstanbul, Ankara ve İzmir’i kapsayan son araştırmaya göre bugün en yüksek aidat bedeli metrekare başına 18.83 lira ile İstanbul Şişli’de. Ankara’da en yüksek aidat 16 TL’ye aşarken, İzmir’de maksimum aidat metrekare başına 4.3 TL.
 
Büyük illerdeki konut projelerinde aidat bedelleri kiralarla yarışır hale geldi. Araştırma şirketi Reidin tarafından gerçekleştirilen ‘Konut Projeleri Aidat Değerleri’ araştırmasıyla il ve ilçe bazında aidat ortalamaları analizi yapıldı. Buna göre İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde, oturumun başladığı konut projelerinde, metrekare bazında en yüksek aidat değerine sahip konut projesi 18.83 TL  ile İstanbul Avrupa yakasında yer alıyor. Ankara’da metrekare başına en yüksek aidat16 lirayı aşarken, İzmir’de en yüksek aidat bedeli metrekare başına 4.3 lira olarak hesaplandı. 100 metrekare bir evin maksimum aylık aidat bedeli İstanbul’da 1800 lirayı, Ankara’da 1600 lirayı aştı. İzmir’de ise aynı ev için ödenen en fazla aidat 430 lira. En düşük aidat bedellerinde ise Ankara metrekaresi 0.20 lira ile ilk sırada. Ankara’yı 0.21 lira ile İstanbul Anadolu yakası, 0.27 ile İstanbul Avrupa yakası ve 0.41 lira ile İzmir takip ediyor.

EN YÜKSEK ŞİŞLİ, EN DÜŞÜK SİLİVRİ
Araştırma sonuçları, İstanbul’un iki yakası arasında da değer farklılıkları olduğunu gösteriyor. İstanbul’un ilçelerinde metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Silivri metrekaresi 1 lira ile en düşük değere sahip. 18.83 lira ile en yüksek aidat değerine sahip Şişli,  6.43 TL ile en yüksek aidat ortalamasına da sahip. Özellikle Boğaz aksında bulunan ilçelerde, rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerleri de çeperlere oranla yüksek oluyor. İstanbul’da Şişli’den sonra aidat bedelleri en yüksek olan ilçeler sırasıyla Beşiktaş, Sarıyer, Kağıthane ve Bakırköy.

İZMİR VE ANKARA’DA DA CEP YAKIYOR
Markalı konut projelerinin arttığı İzmir ve Ankara’da da metrekare başına aidat bedellerinde artış yaşandı. İzmir’de metrekare başına en yüksek adiat bedeli 4.35 lira, Ankara’da ise en yüksek 16.13 lira olarak belirlendi. İzmir’de en yüksek aidat Karşıyaka, Narlıdere ve Bornova bölgelerinde talep ediliyor. Ankara’da ise Çankaya, Etimesgut ve Keçiören bölgeleri en yüksek aidatların talep edildiği bölgeler olara öne çıkıyor. Araştırma sonucunu değerlendiren Reidin Türkiye Veri Araştırma Müdürü Hilal Erdoğan Şumnu, “Yapılan analizde, aidat değerlerinin en yüksek olduğu Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinin, aynı zamanda Reidin SED (Sosyo Ekonomik Derecelendirme) sınıflandırmasında da A+ seviyesinde olan ilçeler olduğu görülüyor. Buna göre, geçen sene olduğu gibi, bu sene de refah düzeyi ile aidat değerlerinin ilişkili olma durumu devam ediyor. Aidat değerlerinin lokasyona, sosyo-ekonomik seviyeye, konut fiyatlarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiği söylenebilir ” dedi.

İstanbul, Ankara ve İzmir konut projeleri aidat değerleri  (TL/m2)

İstanbul-Anadolu       İstanbul-Avrupa         Ankara            İzmir

En az   0.21     0.27     0.20     0.42

Ortalama         2.27     2.29     1.43     1.43

En çok 11.11   18.83   16.13   4.35

İstanbul’da en yüksek aidatlar (TL/m2)

Şişli     6.43

Beşiktaş          6.28

Sarıyer 3.70

Kağıthane       3.50

Bakırköy         3.06

İzmir’de en yüksek aidatlar (TL/m2)

Karşıyaka        2.02

Narlıdere         1.61

Bornova          1.44

Çiğli    1.40

Karabağlar      1.33

Ankara’da en yüksek aidatlar (TL/m2)

Çankaya          1.93

Etimesgut       1.45

Keçiören         1.07

Yenimahalle    1.00

Gölbaşı           0.84

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR