Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İTHAL İTİRAZI
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İTHAL İTİRAZI
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, İthal ürün kullanmayı tercih eden firmaların devlet desteği almalarını eleştirdi.“Haksız muameleye sessiz kalamayız”
29 Şubat 2016, 07:54
 
İnşaat malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD’ın 34. Olağan Genel Kuruluna yerli malzeme kullanımı damgasını vurdu.
 
Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün yabancı pek çok markayı geride bırakacak ürün ve hizmet kalitesine sahip olduğunu belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, kentsel dönüşüm ve konut sektöründeki gelişmelere rağmen rant ve reklam amaçlı yabancı malzeme kullanımını eleştirdi.
 
Hinginar, “Çoğu kez kalitesi yerli ürünlerden daha düşük olmasına rağmen Avrupa menşeili diye lanse edilerek ‘daha kaliteli’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu durum, yerli sanayimizin gelişiminin önüne set çekmektedir” dedi. İthal ürün kullanmayı tercih eden firmaların devlet desteği almalarını eleştiren Hinginar, “Haksız muameleye sessiz kalamayız” açıklamasında bulundu.image
 
Türkiye İMSAD’ın Swiss Otel’de 25 Şubat’ta gerçekleştirilen ve dernek üyelerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın da katıldığı 34. Olağan Genel Kurulu’nda inşaat sektörü gündem maddeleriyle masaya yatırıldı. Genel Kurul öncesi düzenlenen toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ece Ceylan Baba ve Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel konuşmacı olarak yer aldı. Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı F. Fethi Hinginar, yerli inşaat malzemesi kullanımı ve denetim konusunu gündeme taşırken; Bakan Yardımcısı Ceylan da, yapı denetimi konusunda Türkiye İMSAD’la hemfikir olduklarını vurguladı.
 
Hinginar: “Kalitemizi dünya biliyor”
 
 
Müteahhitlerin ithal malzeme kullanımına son vermesi gerektiğine dikkat çeken F. Fethi Hinginar, “Kentsel Dönüşüm projeleri muhtelif devlet teşviklerinden yararlandırılıyor. Kimi zaman müteahhitler projesini daha çekici hale getirmek için, kimi zaman da mal sahiplerinin taleplerinden dolayı yerli malzeme yerine ithal menşeili ürünler tercih ediliyor. Üstelik bu, reklam unsuru olarak da kullanılıyor. Dünyaya ürün satan, kalitesi dünya genelinde kabul görmüş bir sektör olmamıza rağmen, ne yazık ki, çoğu kez kalitesi bizim ürettiğimiz ürünlerden daha düşük olmasına karşın Avrupa menşeili diye lanse edilerek ‘daha kaliteli’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Hem ödediğimiz vergilerle oluşan kaynaktan devlet desteği alan hem de ithal ürün kullanan uygulamalara bir son verilmelidir. İthal ürün kullanmayı tercih eden firmaların devlet desteği almaları, yönetmeliklerde yapılacak düzenleme ile önlenmeli, denetimlerde de bu konu incelenmelidir. Kalitesi bütün dünyaca tasdik edilen Türk menşeli inşaat malzemelerinin ülkemizde gördüğü haksız muameleye sessiz kalmamalıyız, yerli sanayimizin gelişiminin önüne set çeken bu durum bertaraf edilmelidir” dedi.
 
Hinginar: “Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu’nun oluşturulmasına bakanlığımızın önderlik etmesini bekliyoruz”
 
Fethi Hinginar, her fırsatta dile getirdiği yapı denetimi ve Yapı Yasası konusunu Olağan Kurulda da gündeme taşıdı. Hinginar, “Biz Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu’nun kuruluş çalışmalarına başladık ancak kamu ayağını henüz oluşturamadığımız için ilerleme kaydedemiyoruz. Bina Yönetmeliği Platformu’nun oluşturulmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın önderlik etmesini ve kamu tarafında bu platformu sahiplenmesini bekliyoruz. 1999 depreminden sonra devreye giren denetim sistemi en çok beton kalitesi ve demirle ilgileniyor. Geri kalan 200’den çok malzeme çeşidinin denetiminde büyük eksiklikler var. Bu şekilde ne depreme hazırlanabiliriz ne de sağlıklı bir kentsel dönüşüm sürecine imza atabiliriz” açıklamasında bulundu.
 
Ceylan: “Her türlü desteğe hazırız”
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak yaşanılabilir bir çevre ve marka şehirler oluşmasında en önemli hedefin yapı ve yapılaşmaya ilişkin bütüncül çözümler getirmek olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye İMSAD’ın çağrısına “Her türlü desteğe hazırız” yanıtını verdi. Türkiye İMSAD’ı inşaat malzemesi sektörüne yönelik yaptığı bilimsel çalışmalar, ekonomi raporları, endeksler ve akademik çalışmalarından dolayı tebrik eden Ceylan, inşaat malzemeleri sektöründe son 13 yıldaki büyüme ve diğer uluslararası gelişmelerin gurur verici olduğuna değindi. Ceylan “Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu’nda Türkiye İMSAD’ın yanında olmaktan mutluluk duyarız. Sektör varsa biz de varız, etle tırnak gibiyiz. Bakanlık olarak da bu tür çalışmalara katkıda bulunmak zorundayız. Ülkemizde inşaat sektörü katma değer ve istihdam açısından lokomotif sektördür. Yüzlerce alt sektörü etkilemektedir. Yatırımların yaklaşık yüzde 50’si inşaat sektörüne yapılmaktadır. 2000’li yıllardan itibaren önemli gelişmeler kaydeden inşaat sektörünün öneminin bilincindeyiz” dedi.
 
Ceylan: “TOKİ’nin mimari anlayışının ve malzeme kalitesinin düzeltilmesi için çalışıyoruz”
 
Kamuoyunda TOKİ’ye gelen eleştirilere değinen Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, “TOKİ 1984 – 2000 arası 43 bin konut üreten bir yapı iken, 2002 – 2015 arasında 700 bin konut üreten bir yapıya dönüştü. 2023 hedefi 1 milyon 200 bin adet konut. Ancak bu süreçte benzer mimari yapı ve malzeme konusunda eleştiriler yapıldı. Bu konunun düzeltilmesi için çalışmalara başladık. Birbirine benzeyen şehirler yerine kendi kültürüne ve bölgenin mimari dokusuna önem veren yeni projeler geliştireceğiz” dedi.
 
Ece Ceylan Baba: “Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi’ bölgenin ilk ve benzersiz projesi olacak”
 
Dünyada sadece ABD de ve Japonya'da örneği olan "Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi”nin Türkiye’de de kurulmasına ilişkin Türkiye İMSAD tarafından hayata geçirilecek olan projeye ilişkin bilgiyi ise Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ece Ceylan Baba verdi. Baba, “Türkiye İMSAD olarak geçtiğimiz yıl Tuzla Belediyesi ile Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi projesi için işbirliği yaptık ve inşası için protokol imzaladık. Türkiye İMSAD olarak, temsil ettiğimiz inşaat sektörünün önde gelen paydaşlarıyla birlikte bir sosyal sorumluluk projesi olarak planladığımız Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi tamamlandığı zaman bölgenin ilk ve benzersiz projesi olacak. En iyi güvenli yapı örnekleri ve uygulamalarının sergileneceği Eğitim Merkezimizde ayrıca interaktif etkinlikler, simülasyonlar, konferanslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. Bu merkez ile afetler ve güvenli yapı konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.
 
İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri
 
Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel de Genel Kurul öncesinde Türkiye İMSAD tarafından hazırlık çalışmalarına Ağustos 2013’te başlanan ve ilk kez 2015 Ocak ayında kamuoyuyla paylaşılmaya başlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri’ne ilişkin bilgi verdi.
 
Şeffaf Gazete.com
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR