Güzel ülkemiz için yazıyoruz - GALATAPORT UĞRUNA YIKILAN TARİH Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/diger-haberler-2/30018/galataport-ugruna-yikilan-tarih

 

GALATAPORT UĞRUNA YIKILAN TARİH
GALATAPORT UĞRUNA YIKILAN TARİH
Cumhuriyet döneminin önemli mimari eserlerinden biri olarak kabul edilen tarihi Karaköy yolcu salonunun denize bakan cephesi, Galataport projesi inşaatı nedeniyle iş makineleriyle yıkıldı ve yerine bir ucube yapılıyor
2 Mart 2017, 14:02
 
 
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Galataport projesi kapsamında tescilli yapıların yıkım ve hasarları ile inşaat çevresinde can ve mal güvenliğini tehdit eden çalışmalar nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
 
Büyükkent Şubesi’nde yapılan toplantıya Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ve ÇED Danışma Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı katıldı.
 
Galataport olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi kapsamında Karaköy ve Salıpazarı’nda oteller, ofis alanları, restoran ve mağazalar yapılacak. Proje kapsamında kültür varlığı olarak tescilli Türkiye Deniz İşletmeleri Genel Müdürlük binası (Merkez Han), Karaköy Yolcu Salonu, Çinili Han ve Paket Postanesi ticari alanlara dönüşecek.
 
image
Yıkılan yolcu salonu
 
İnşaatın başlamasının ardından 17 Şubat’ta Mimar Prof. Dr. Rebii Gorbon tarafından tasarladığı ve 1940'larda inşa edilen erken Cumhuriyet döneminin özgün yapılarından Karaköy Yolcu Salonu yıkıldı. Yine onun gibi kültür varlığı olarak tescilli Paket Postanesi'nin de üç cephesinin dış duvarları dışında tamamı yıkıldı.
 
image
 
Binalar dönemi anlatıyor
 
 
Sami Yılmaztürk, Karaköy-Salıpazarı bölgesinin geçmişinin M.Ö. 6 yüzyıla dayandığını belirterek burada otellere dönüşecek tüm tarihi yapıların büyük tehdit altında olduğunu belirtti. Yılmaztürk, bu binaların dönemin kültürel politik yapısını göstermesi açısından çok önemeli olduğuna dikkat çekti.
 
"Tarihi binalar otel olacak"
 
Mücella Yapıcı,1994 yılında Turizm Merkezi ilan edilen bölgede mimarlar odasının açtığı birçok davada alınan yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen hukuk hileleriyle projenin önünün açıldığını belirtti.
 
"Merkez Han, Yolcu Salonu, Çinili Han, Antrepo ve Paket Postanesi gibi İstanbul limanın ihtiyacı olan ofis, yolcu salonu, idare, gümrük gibi kullanışlara göre inşa edilmiş bulunan tarihi yapılar otel olarak işlevlendirildi.
 
"Bu otellerin beş yıldızlı olmaları için de gerekli olan havuz, mutfak, spa gibi yerler için zemini kum olan yerlere bodrum katlar yapılıyor. Sahili güçlendirmek için ve Cruise gemilerinin yanaşması için de ek rıhtım yapılıyor.
 
"Titreşim ve zemin çalışması zarar veriyor"
 
image
 
Yıkımdan önce Paket Postane
 
"Bu rıhtımın yapımı için denize çakılan kazıkların oluşturduğu titreşim nedeniyle tarihi eserlerin cepheleri ve yakın çevresinde gözle görülür hasarlar var. Kaynağa 10 m mesafede titreşim hızı 10,95 mm/sn, 11 m mesafede 9,96 mm/sn, 20 m mesafede ise 5,48 mm/sn olarak belirtilmiş.
 
"Tedbir yok"
 
image
 
İnşaat nedeniyle sokakların durumu
 
"Önlem almadan yapılan zemin çalışmaları Kemankeş Caddesi boyunca İstanbul Modern’den başlayarak yollarda açılma ve şişmeler oluşturdu. Bazı yerlerde yollar ve tretuvar eşitlenmiş.
 
"Karaköy Yolcu salonunu bir gecede yıktılar. Paket Postanesi'nin de sadece üç duvarı kalmış. Çinili Han ve Merkez Han ile ilgili hiçbir tedbir yok, acaba bu binaları da mı yıkmaya çalışıyorlar diye düşündürüyor. Saat Kulesi’nin altında üç katlı otopark olacak, Nuruosmaniye Camiisi ortada öyle duruyor."
 
image
 
"Burası kamusal alan"
 
"Salıpazarı bölümünde gemiler kıyıya yanaşacak. Ancak gümrük ve ulaşım işlemleri yerin altında olacak. Yerin üstü tamamen alışveriş merkezi ve ofis bloklarına ayrılmış.
 
"85 bin metrekarelik arsada 1,5 emsalle, altta 175 bin üstte 391 bin toplamda 567 bin metrekarelik bir inşaat alanıyla aslında emsali 6,6 arttırdılar. Gözümüzün önünde Karaköy Meydanı ve denizine beton enjekte ediyorlar. Burası kamusal alandır ve projeden kar etmezlerse zararı kamunun cebinden çıkacak." 
 
Haber : Nilay Vardar
 
Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2011 yılından beri bianet'te muhabir/editör olarak çalışıyor. Kent, ekoloji, engelliler ve azınlık haberleriyle özel olarak ilgileniyor.