Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İBB HALİÇ'TE HATA YAPTIĞINI ANLADI
İBB HALİÇ'TE HATA YAPTIĞINI ANLADI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Eyüp’te Haliç kıyısında kendi arazisine özel olarak yaptığı 10 kat yükseklik düzenlemesinden geri adım attı. 10 kat, 6 kata düşürüldü ama yoğunluk artışı azaltılmadı.
11 Ocak 2018, 15:05
 
Eyüp Devlet Hastanesi'nin arkasında Haliç kıyısında bulunan Silahtarağa'da yaklaşık 10 bin metrekarelik İBB şirketlerinden İmar A.Ş'ye ait olan parselin planları 2017 yılının haziran ayında değiştirildi.
 
Eski planda; ticaret, kısmen park alanında kalan ve 4 kat sınırı olan parsel “ticaret+konut ve rekreasyon alanına” alındı.  Plan değişikliği ile  vatandaş için 4 kat olan yükseklik sınırı,  İBB için 10 kata çıkarıldı. Eski plana göre yaklaşık 12 bin 660 metrekarelik inşaat alanı yaklaşık 30 bin 400 metrekareye yükseldi.  Parsele İBB'nin 10 katlı ticaret, ofis, konut, otel, özel sağlık tesisi, özel eğitim tesisi yapmasının önü açıldı. İBB'nin kendisi için yaptığı bu plan değişikliği kamuoyunda tepki ile karşılandı.
 
EYÜPSULTAN BELEDİYESİ SİLÜETİ İÇİN İTİRAZ ETTİ
 
CHP grubunun muhalefeti ile kabul edilen plan geçtiğimiz yıl ağustos ayında askıya çıkarıldı. Ve askı sürecinde AKP'li Eyüpsultan Belediyesi ile Şehir Plancıları Odası plana “plan fonksiyonu ve ilave inşaat artışı” nedeniyle itiraz etti. İtirazlar değerlendirilmek üzere 11 Ocak tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme alındı. İtiraz sahiplerinden Eyüpsultan Belediyesi, 2013 yılında hazırladıkları Alibeyköy İmar Planı'nda söz konusu parselin bulunduğu Silahtarağa'yı  da kapsayan Haliç'i gören mahalleler için 7 kat (21.50 metre) sınırının getirildiğine dikkat çekti.  Eyüpsultan Belediyesi, İBB'nin yaptığı plan değişikliği ile verilen 10 kat yükseklik değerinin Haliç silüetini bozucu nitelik taşıdığına vurgu yaparak “Ayrıca söz konusu parsele bölge ihtiyaçlarını karşılayacak kamusal bir fonksiyonun verilmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir” eleştirisinde bulundu.
 
BODRUMLAR EK İNŞAAT ARTIŞI GETİRDİ
 
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin itiraz yazısında da plan değişikliğinin  yapı, nüfus, trafik yoğunluğunu arttırdığı belirtildi. Bodrum katların eğime bağlı olarak iskan edilebilmesi şartının kaldırılarak emsal harici alanların arttırılmasının amaçlandığı, bu durumun da ilave inşaat artışına sebep olacağı vurgulandı.
 
10 KAT 6'YA DÜŞTÜ AMA YOĞUNLUK ARTIŞI DEĞİŞMEDİ
 
İtirazı değerlendiren İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Eyüpsultan Belediyesi'nin itirazı doğrultusunda Haliç silüetine ilişkin düzenleme yapılması gerektiğinden 10 kat yükseklik sınırını 6 kata indirdi. CHP grubu yüksekliğin düşürülmesini uygun bulmakla birlikte fonksiyon değişikliği ve yoğunluk artışı ile ilgili plan kararları değişmediği için  karara “hayır” oyu verdi. Oylama sırasında da kat yüksekliği düşürülürken emsalin düşürülmemesi nedeniyle tartışma yaşandı. Eleştirilere yanıt veren İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler, “10 kat öngörülmüştü. Bloklar halinde biri 3 kat biri 5 kat olabilirdi. Sur duvarı gibi 10 kat yapılacak diye düşünmek doğru değil. Grup başkanvekili ile istişare ederek 6 kata düşürdük” dedi. AKP Grup Başkanvekili Yardımcısı Faruk Aydın ise “10 kat mimarlar daha iyi çalışsın diye verilen haktı. Yanlış anlaşılmalara neden olduğu için tadil ediyoruz” diye konuştu.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR