Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TAŞYAPI FELAKETE DAVET ÇIKARIYOR
TAŞYAPI FELAKETE DAVET ÇIKARIYOR
Taş Yapı’nın inşaatı nedeniyle Şişli Endüstri Meslek Lisesi yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. Öğrenciler aktarılan görüntülere rağmen eğitim görmeye devam ediyor
2 Mart 2018, 11:30
 
 
İstanbul’un en eski meslek okulu Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Şişli Belediyesi binasının üçte birinin içinde bulunduğu Taşyapı ffirmasının proje yaptığı arazideki inşaat adeta ölüme davetiye çıkarıyor.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Şişli Belediyesi’ni devre dışı bırakarak en yükseği 37 katlı 4 gökdelene imar izni vermesinin ardından başlayan inşaat Mimarlar ve Şehir Plancıları Odaları, Endüstri Meslek Lisesi öğrenci ve velilerinin direnişine rağmen hayata geçirilmişti.
 
image
 
İnşaat hızla yol alırken, inşaat sahasında açılan devasa çukurlar adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Toprak kaymasının da yaşandığı alan bölgede yaşayanlar ve öğrenciler açısından tehlike arz ediyor. Veliler, çevrede yaşayanlar ve belediyenin şikayetlerine rağmen gerekli tedbirler alınmazken inşaat olağanca hızıyla devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi yetkinin Çevre Bakanlığı’nda olduğunu söylerken, Bakanlık ise topu belediyeye atarak Çevre Bakanlığı denetleme ekiplerinin olmadığını söyleyerek bakamayacağını söylüyor. AKOM ise acil olarak bakılması hususunda bildirim yapılmasına rağmen herhangi bir eylemde bulunmadı.
image
 
Kaptanpaşa Mahallesi’ndeki toplam 65 dönümlük alana, Taş Yapı firması tarafından, 531 bin 306 metrekarelik inşaat yapımına geçen yıl başlandı. Şişli Belediyesi ve uzmanlar, projenin kamu yararına aykırı olduğunu, yapılaşmayı yoğunlaştıracağını ve İstanbul trafiğini olumsuz etkileyeceğini söyleyerek projeye itiraz etti.
 
Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu alan, azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na geri verilmiş, Eksarhlık da yüzde 50 kat karşılığı Taş Yapı ile anlaşmıştı. Arazinin imar planı, bir gecede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, “sınırsız kat izni, emsal 3” olarak değiştirilmişti.
 
Mimarlar Odası ve Şehir Bölge Plancıları Odası İstanbul şubelerinin açtığı davalarla plan iptal edilmişti. Ancak bakanlık tarafından, 2014 yılında yeniden hazırlanan planla, Eksarhlığın 59 bin metrekarelik arazisinin 36 bin metrekaresine imar izni verildi. Alana otel, AVM, mağaza ve rezidans yapma hakkı tanınarak, okul alanı yüzde 70 azaltıldı.
 
Belediyenin üçte biri dini tesis alanında
Şişli Belediyesi Hizmet Binası’nın mülkiyeti, belediyeye ait olduğu halde, bakanlığın tasarrufuyla Özel Proje Alanı Planı içine sokuldu. Binanın üçte biri “Dini Tesis Alanı”na alındı ve cami alanı olarak belirlendi. Şişli Belediyesi’nin bu konudaki itirazları hukuken halen çözümlenemedi. Planlar, bakanlık tarafından askıya çıkarıldıktan sonra, proje alanının tapusunun yarısının, Taş Yapı’ya devredildiği ortaya çıktı.
 
Özel proje alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Estetik Kurulu’nun 2015 tarihli raporuyla da onaylandı. İnşaat ruhsat işlemleri ise 644 No’lu Kanun Hükmünde Kararnameyle, Şişli Belediyesi devre dışı bırakılarak bakanlıkça yapıldı. Şişli Belediyesi, plana ilişkin itirazlarını defalarca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletti. Ayrıca projenin bölgede yoğunluğu arttıracağından, kamu yararına aykırı olduğundan ve mülkiyet sorunları yaşandığından, hukuki yollara başvurarak toplam 16 dava açtı. Okul alanının yüzde 70 oranında kaldırılarak, sosyal alanların azaltılması da belediyenin itirazlarından biri.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR