Güzel ülkemiz için yazıyoruz - EV KİRALARKEN BUNLARA DİKKAT Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/diger-haberler-2/33082/ev-kiralarken-bunlara-dikkat

 

EV KİRALARKEN BUNLARA DİKKAT
EV KİRALARKEN BUNLARA DİKKAT
Ev kiralarken dikkat edilmesi gereken unsurlar ,insan hayatında çok önemli yeri olan yaşam mekanlarına yatırım yaparken daha titiz ve ayrıntılı irdelenmesini zorunlu kılmakta.
17 Aralık 2018, 18:26
 
Her birey, güzel ve uygun fiyatlı bir evde yaşamak ister. Ev arayışından en kısa sürede sonuç alabilmek içinse kiracının, ne istediğinden ve neye ihtiyacı olduğundan emin olması gerekir. Dolayısıyla ilk olarak; Kiralanan evin konumu, kaç odalı olacağı, emlakçıdan mı ya da sahibinden mi tutulacağı gibi kriterler belirlenmelidir. Ayrıca kira miktarı için de bir bütçe belirlenmesi gerekir
 
Kiralık ev arama süreci oldukça zorludur. Bu süreci başarıyla atlatmanın yolu ise iyi bir araştırma sürecinden geçer. Evin lokasyonu, iç dizaynı, bulunduğu kat, cepheleri, ücreti ve ekstra masrafları derken birçok kriterin en uygun şekilde bir araya geldiği kiralık evi bulmak ise kiracıları epey zorlar.
 
Bu noktada ise, ev kiralamak isteyen kişilerin kendisine belli bir yol haritası çizmesi gerekir. Öncelikle ev arama yöntemi belirlenmeli; Sokakları gezerek mi, yoksa internet üzerinden bakarak mı ev bulunacağına karar verilmelidir. Daha konforlu bir ortamda ve zamandan tasarruf ederek araştırma yapmak içinse, internet en iyi yöntemdir. İnternette arama yaparken mutlaka filtreleme seçenekleri kullanılmalıdır. Böylece zamandan tasarruf edilir, hem de aranılan nitelikteki daire kolayca bulunur.
 
Peki ev kiralarken nelere dikkat edilir? İşte her kiracının bilmesi gereken detaylar:
 
·         Daireleri yalnızca internetten değil, birebirde görmelisiniz.
 
·         Kiralayacağınız evi günün farklı saatlerinde ziyaret etmeli ve evin iç kısmını ve bulunduğu lokasyonun durumunu incelemelisiniz.
 
·         Yalnızca evin içi değil, yaşayacağınız çevre de önemlidir. Dolayısıyla evin konumunun size uygun olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız.
 
·         Kiralayacağınız evle ilgili önceden sorular hazırlamalı ve bu konuda emlakçı ya da ev sahibi ile detaylı konuşma yapmalısınız.
 
·         Evde tamir edilmesi gereken bir yer olup olmadığını tespit etmenizde fayda var.
 
·         Apartmanın ortak kullanım alanları, aidatı ve apartman genel kuralları ile ilgili mümkünse apartman yöneticisiyle görüşün.
 
·         Kiralayacağınız konutun depreme dayanıklılığını, herhangi bir hasarı olup olmadığını bu konuda gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını öğrenin.
 
Kira Sözleşmesindeki Önemli Noktalar
 
Ev kiralarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri kira sözleşmesidir. Peki, kira sözleşmesinde nelere dikkat etmek gerekir:
 
·         Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal vekillik durumunu araştırın.
 
·         Kira kontratında belirtilen adresin doğru olduğundan emin olun. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemlidir.
 
·         Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.
 
·         Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve KKTC kimlik numarası gibi ana unsurların tam ve doğru yazılmış olmasına dikkat edin.
 
·         Kontratı ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından emin olun.
 
·         Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına ‘kira bedeli’ yazarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir)
 
·         Depozito veriyorsanız kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Bu kısmı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.
 
·         Ortak alanların kullanımı ile ilgili detayları sözleşmede bulunmalı.
 
·         Kira tutarı, ödeme zamanı ve evin teslim koşulları gibi detaylar mutlaka sözleşmede bulunmalı.
 
·         Evde herhangi bir eksiklik varsa bu durum sözleşmeye eklenmeli. 
 
Engin Yıldırım