Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÜRGÜP'TE İNŞAAT REZALETİ
ÜRGÜP'TE İNŞAAT REZALETİ
Nevşehir Göreme beldesinde Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde bulunan peribacalarının bitişiğindeki otel inşaatı, gelen tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından durduruldu
13 Şubat 2019, 15:38
 
60 milyon yılda oluşan 1. derece arkeolojik doğal sit alanı UNESCO Dünya listesindeki Kapadokya’da peri bacalarının arasında otel inşaatları '' yeter artık '' dedirtti.
 
Nevşehir'in Göreme ilçesindeki Kapadokya'da bulunan "Peri Bacaları"nın tam ortasında
daha önce de birçok kez imara açılmış ve tartışmalara konu olmuş bölgede bu kez somut adımlar atıldığı görülüyor.
 
image
 
Yılda 2 milyona yakın turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinde, Mesit mevkisindeki Müze Yolu üzerinde peribacalarının bitişiğine yaklaşık 2 ay önce otel inşaatına başlandıktan sonra gösterilen tepkilere kulak tıkandı ve inşaatın büyük bölümü doğal alanına yapıldı.  .
 
İş insanı M.K. tarafından yaptırılan ve 5 ayda tamamlanması planlanan, yan yana 2 binadan oluşan otel inşaatı, görenlerin tepkisini çekti.
 
Devam eden otel inşaatıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Nevşehir ili, Göreme beldesinde otel inşaatı yapıldığına dair haberlerin basına yansıdığı hatırlatılarak şöyle denildi: “Konu Bakanlığımız tarafından ivedilikle incelemeye alınmış olup, Anadolu ve dünya kültürünün istisnai değerlerinden olan peri bacalarına yakın bir noktada, 2 pafta 9423 parselde başlatıldığı belirlenen inşaat durdurulmuştur.
 
image
 
Kapadokya bölgesinde, Mesit mevkiindeki Müze Yolu üzerinde peribacalarının yanında yaklaşık 2 ay önce otel inşaatına başlandığı ortaya çıkınca tepkiler yükseldi...
İş adamı M.K. tarafından yaptırılan otelin 5 ayda tamamlanması planlanıyordu. Yan yana 2 binadan oluşan ve kaba inşaatı devam eden otel, görenlerin de tepkisini çekti.
 
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bir turizm beldesi Göreme rant uğruna katlediliyor. Buna izin veren Göreme Belediyesi, Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Cezası 2-5 yıl hapistir” dedi.
 
GÖREME BELEDYE BAŞKANI ÇİRKİN İNŞAATI SAVUNDU
 
Konuyla ilgili olarak Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, “Burası imar planı içindedir. İmar planı uygulanırken yetkili kurum ve kuruluşlarca da bu yapı planı onaylanmıştır” .
 
Otelin sahibi M.K ise “Biz bu inşaata başlamadan önce tüm mercilerden gerekli evrakları tamamladıktan sonra başvurumuzu yaptık ve inşaata başladık” diye konuştu.
 
image
 
Bu bölgeye bu inşaat iznini kim verdi,yapılaşmaya kim çanak tuttu  ? 
 
11 Şubat’ta ucube inşaatın resimleri paylaşımının ardından tepkiler çığ gibi büyüdü. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ise bir açıklama yaptı.
 
“Burası imar planı içindedir. İmar planı uygulanırken yetkili kurum ve kuruluşlarca da bu yapı planı onaylanmıştır”
 
reme’mizdeki bu yapılaşma yetkili kurum ve kuruluşlar, belediyemiz tarafından incelenmiş, aynı zamanda ruhsatı verilmiştir. Yalnız bu noktada hem ulusal hem de yerelde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, sanki bölgede kaçak yapılaşma varmışçasına insanlara suçlama, çamur atma gibi yapılan şeyler doğru değil. 
 
Bu yapılan yer imar planı içinde yer alıyor. Belediyemiz mimar ve mühendisleri tarafından projeler incelenerek, kurumların görüşleriyle birlikte sonuçta alınan yapı ruhsatıyla birlikte inşaat başlamıştır.”İmar planı uygulanırken yetkili kurum ve kuruluşlarca da bu yapı planı onaylanmıştır. Oradaki vatandaşın yeri hangi şekilde kullanması gerekiyorsa, ticarettir, konuttur, meseleyle ilgili o konuda da ruhsatı kendisine verilmiştir." ifadelerini kullandı.
 
CEM SEYMEN '' VATAN DÜŞMANI BİLE YAPMAZ ''
 
image
 
Bu muhteşem güzelliğe kıymaya vicdan elvermez. Bunu en büyük vatan düşmanı yapmaz.  
 
Ekonomist Cem Seymen, Twitter'daki kişisel hesabından inşaata büyük tepki gösterdi. Seymen inşaatın fotoğraflarını paylaşarak, "Ben Kapadokyalıyım. Dünyanın en muhteşem coğrafyalarından birinde doğduğum için kendimi hep şanslı hissettim. Bu muhteşem güzelliğe kıymaya vicdan elvermez. Bunu en büyük vatan düşmanı yapmaz. Lütfen biri bana bu fotoğraf gerçek değil desin, montaj desin. Fotoşop desin. Lütfen.. 60 milyon yılda oluşan ve 1. derece arkeolojik doğal sit alanı UNESCO Dünya listesindeki Kapadokya’da peri bacalarının arasında otel inşaatları can yakıcı. İmar affını fırsat gören bu vandalların yaptıklarını durdurmak için bölge milletvekilleri ve savcıları göreve çağırıyorum." ifadelerini kullandı
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR