Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
1+1 DAİRELERE ARTIK RAĞBET YOK
1+1 DAİRELERE ARTIK RAĞBET YOK
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Kasım 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, Kasım ayında fiyatlar, bir önceki aya göre %0.53, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.79 oranında arttı.
18 Aralık 2019, 22:12
 
 
Markalı konut projeleri kapsamında satışların %8’inin yabancılara yapıldığı kasım ayında stok erime hızı %3.76 oranında gerçekleşti.
 
Endeks sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, ekim ayında %20 olan, kasım ayında da %16’ya gerileyen banka kredisi kullanımının çok düşük seviyede olduğunu görüyoruz. Ancak faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yeniden yükselişe geçecektir. Ayrıca ekim ayında %3 olan yabancıya satış oranının kasım ayında 5 puan birden artarak %8’e çıkması, yabancıların ülkemizde gayrimenkul yatırımına ilgisinin sürdüğünü gösteriyor” dedi. 
 
Endeks kasım ayı sonuçlarına göre kasım ayında bir önceki aya göre %0.53, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.79 oranında artış gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, ekim ayına göre kasım ayında banka kredisi kullanımında %22.63 oranında azalış gözlendi. Markalı konut projeleri kapsamında yabancı yatırımcılara gerçekleştirilen satışlar kasım ayında 6 aylık ortalamanın (%6) yaklaşık 2 puan üstüne çıkarak %7.89 seviyesine yükseldi. Yabancı yatırımcılara yapılan bu satışlarda %34’lük tercih oranı ile 2+1 tipindeki konutlar öne çıktı.image
 
Yeni konutlarda fiyat artışı %0.53
 
Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen endeks sonuçlarına göre kasım ayında bir önceki aya göre %0.53, geçen yılın aynı dönemine göre %2.79 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %88.10 oranında nominal artış gerçekleşti.
 
1+1’de azalış, 2+1, 3+1 ve 4+1’de artış
 
Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, kasım ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.48 oranında azalış, 2+1 konut tipinde %0.47 oranında, 3+1 konut tipinde %0.10 ve 4+1 konut tipinde %0.43 oranında nominal artış yaşandı.
 
Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın üstüne çıktı
 
Kasım ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %8’lik (son 6 aylık ortalama %6) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %34 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi.
 
Peşinatta artış, Banka kredisi kullanımında gerileme
 
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde kasım ayında peşinat kullanımının %55, banka kredisi kullanımının %16 ve senet kullanım oranının %29 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. ekim ayında peşinat kullanımı %51, banka kredisi kullanımı %20, senet kullanımı ise %29, oranında gerçekleşmişti.
 
Stok erime hızı %3.76
 
Yeni Konut Fiyat Endeksi, kasım ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %3.76 oranında erime gözlendi. ekim ayı stok erime hızı %3.22 oranında gerçekleşmişti.
 
Satışların yüzde 44’ü bitmiş konutlardan
 
Kasım ayında satışı gerçekleştirilen konutların %44’ü bitmiş, %56’sı bitmemiş konut stoklarından oluştu. Ekim ayında ise satışlar %35’i bitmiş, %65’i bitmemiş konut stoklarından oluşmuştu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR