Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SİMPAŞ KIZILBÜK'TE BİTMEYEN MÜCADELE
SİMPAŞ KIZILBÜK'TE  BİTMEYEN MÜCADELE
Sinpaş'ın Kızılbük'teki inşaatına Danıştay'tan ret kararı çıktı. Doğa savunucuları bir yılı aşkın bir süredir Sinpaş'a karşı mücadele ediyorlar: Bir avuç çevre ve doğa dostu fedakar gönüllü orada bulunma görevlerini '' kamu malında gözü olan kurumlara karşı kamu malını koruyoruz.'' koruyoruz diyorlar.
8 Eylül 2022, 11:51
 
Marmaris Kızılbük’teki inşaat 13 hükümet, 11 başbakan, çok sayıda bakan, bürokrat, belediye başkanları eskitti. İlk günden beri yasalara aykırı olmasına rağmen harabe halde yaşayabildi ama. Şu günlerde muhalefetin minnetle andığı Turgut Özal, “verdim gitti” diyerek kendine yakın sermayedar Emin Hattat’a, 1989 yılında ‘armağan’ etmişti araziyi. 2006’da şirket iflasa sürüklendi. 2009’da üzerindeki ucubeyle beraber Sinpaş’a satıldı. Ege’de yangınların baş gösterdiği 2021 yazında “ÇED gerekli değildir” kararıyla kapsamı daha da büyütülüp, yüzlerce konutluk yeni bir kentin önü açıldı.
 
image
 
Herkes aynı bahaneye sığınıyor şimdi. Özal’ın işlediği ilk günah hepsine günah işleme özgürlüğü vermiş gibi, “bizden önce izin verildi” diyorlar. Oysa resmi belgeler aksini söylüyor; atılan her adımın hala yasalara aykırı olduğunu gösteriyor.
 
Danıştay, Sinpaş ve Kızılbük G.Y.O.’nun Marmaris’teki dev devremülk projesine ilişkin Mahkeme tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir” kararının iptali yönünde verilen kararın yürütmesinin durdurulması taleplerini reddetti.
 
               image
 
Karar, Marmaris’teki çevrecilerin bir yıldan uzun bir süredir verdikleri mücadelenin ardından geldi. Karara ilişkin konuşan Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Halime Şaman, şunları söyledi:
 
“Bu karar bir kez daha şunu gösteriyor: Çok, çok çok haklıyız. Bu kentin insanları, Türkiye’deki tüm yaşam savunucuları hepsi bir araya gelmiş tek bir şey istiyorlar: Kanunlar uygulansın. Biz adeta devlete karşı toprağı savunuyoruz. Orada bulunma görevleri kamu malını korumak olan kurumlara karşı biz kamu malını koruyoruz; bu işin belki de en üzücü yanı.”
 
Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Kızılkum’daki otel-devremülk projesi için Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü‘nce alınan “ÇED raporu gerekli değildir” kararının iptali için dava açmıştı.
 
Muğla 3. İdare Mahkemesi’nce görevlendirilen bilirkişi heyeti, devasa tesis için yürütülen çalışmaların Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirlemişti.
 
   image
 
Davacılar arasında yer alan Kent Konseyi Başkanı ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi Sözcüsü Ufuk Beytekin, “ÇED raporunun gerekli olup olmadığına dair yargı süreci tamamlanana, alınacak kesin kararın gerekleri yerine getirilene kadar Kızılkum’daki inşaata devam edilmesi ve buna göz yumulmasının hukuğa aykırı davranış olduğu tescil edilmiş oldu” ifadelerini kulandı.
 
    image
 
Sinpaş’ın mühürlü inşaatında gece faaliyetleri: Aktivistler suç duyurusunda bulundu
‘Zabıtayla kaçak şekilde malzeme taşıyan firma aynı şeyi söylüyor’
“Adalet daha ne yapsın?” diye soran Şaman, inşaatın izni olmamasına rağmen araçlarla gece malzeme taşındığını duyurduklarını hatırlatarak araçlarda su taşındığı iddialarına ilişkin de şunları aktardı:
 
“Daha dün akşam tespit ettiğimiz, sürekli malzeme taşıyan araçlar içeri girdiğinde nöbetteki arkadaşlarımız Zabıta’yı aradılar. Zabıta geldi, konuştular ve ‘Bir şey yok onlarda, su taşıyor’ dediler. Bir gün nöbetteyken arkadaşlarımız araçtakilere ne taşıdıklarını sorduklarında ‘Su taşıyoruz’ yanıtını alıyorlar. Brandayı kaldırdıklarında önde su arkada inşaat malzemesi olduğunu görüyoruz. Belediyenin Zabıtasıyla kaçak şekilde malzeme taşıyan firma aynı şeyi söylüyor.”
 
    image
 
‘Marmaris’te herkesin bildiği bir sırrı yaşıyoruz’
Çevreciler 11 gündür Sinpaş’ın mühürlü inşaat alanında herhangi bir faaliyet gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini gözlemlemek için bölgede nöbet tutuyorlar. Şaman’a bu süreçte neler yaşandığını anlatıyor.
 
“Bu durumun karşısında inatla kanunların uygulanmaması için yol açan bir belediyemiz ve mahkeme kararının sorumluluk vermesine rağmen gerekli önlemleri alarak harekete geçmeyen bir valiliğimiz var. Biz Marmaris’te herkesin bildiği bir sırrı yaşıyoruz. Ama vazgeçmeyeceğiz. Çünkü Yüksek Mahkeme de bir kez daha haklılığımızı onayladı. Burada bir yapılaşama olacaksa eğer bütün kurumlar şunu bilmeli: Mevzuat ne emrediyorsa o doğrultuda yapmalı. Kimse Milli Park’ın bağrına hançer saplayamaz.”
 
image
 
Simpaş firmasının faaliyet alanı Marmaris Milli Park'ı içerisinde "Kontrollü Kullanım Bölgesi" olup burada yapılaşmayı arttırmak kanunen mümkün değildi. Oysa ortaya devasa bir çevre ve doğa katliamı çıktı  Sorumuz şu: Toplam inşaat alanını 46 bin m²'den 280 bin m²'ye kim ve neden çıkardı?
 
Ne olmuştu?
Mahkeme de geçen ay “ÇED raporu gerekli değildir” kararını iptal etmişti. Bunun üzerine davalılar, Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., temyiz yoluna gitti.
 
İdare Mahkemesi‘nin aldığı kararın bozulmasının yanı sıra yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvuruldu. Ardından Danıştay 6’ncı Dairesi, karara bağladığı yürütmenin durdurulması isteğini oybirliğiyle reddetti.
 
         image
 
Otelin termal izni görünüyor; Milli Park Müdürlüğü suç duyurusunda bulunmuş; ruhsatları iptal edildiği halde kaçak çalışmış!
 
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, Sinpaş’ın bakanlıktan ‘Tıbbi Değerlendirme Endikasyon Raporu veya müdürlükten Kaplıcalar Yönetmeliği kapsamında tesis ve işletme izni almadığını, başvuru dahi yapmadığını bildirmiş. CİMER’den gelen yanıta göre de ne analiz, ne izin, ne de başvuru var.
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR