Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BODRUM İL OLACAK İDDİALARI ARTTI
BODRUM İL OLACAK İDDİALARI ARTTI
AKParti Hükümetinin Haziran 2023 seçimlerine kadar 12 ilçeyi il yapacağı iddia edildi. Bu iddiaya göre Türkiye'deki illerin sayısı 93'e çıkacak. İl yapılacağı iddia edilen ilçeler arasında nufusu son 5 yılda çok hızlı artan Bodrum’da bulunuyor.
21 Aralık 2022, 13:46
 
Hükümetin Haziran 2023 seçimlerine kadar 12 ilçeyi il yapacağı iddia edildi. Bunun olması halinde Türkiye'deki illerin sayısı 93'e çıkacak.
 
İl yapılacağı iddia edilen ilçeler arasında ünlü tatil beldesi Bodrum’da bulunuyor.
Muğla'ya bağlı Bodrum ilçesi 557 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. image
 
İl olma iddiası gündeme gelen Bodrum’un, dört belediyeye sahip olması da gündemde. İddianın ötesinde bu konuda TBMM’de bu yönlü bir çalışmada mevcut. Buna göre Bodrum'un coğrafi ve fiziki şartları dikkate alınarak Bodrum Belediyesi, Turgutreis Belediyesi, Yalıkavak Belediyesi ve Mumcular Belediyesi olmak üzere dört belediye olması öngörülüyor.
 
İmar planları ile temel hizmetlerin bütünlüklü olması açısından Bodrum Belediyesi’ne kimlik verilmesi de konuşuluyor. Böylelikle Bodrum Belediyesi temel hizmetler konusunda onay verici bir konumda olacağı iddia ediliyor.
image
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras
 
‘BODRUM’UN NÜFUSUNUN ARTMASINI İSTEMİYORUZ’
Bodrum’un il olması konusunda genel kanı, ilçenin korumasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi beklentisi oldu. Belediye Başkanı Ahmet Aras, il olması durumunda Bodrum’da yapılaşmanın hız kazanacağını belirterek Bodrum kimliğinin zarar göreceğinin altını çizdi. Bodrum’un coğrafi şartları bakımından il olmaya elverişli olmadığını söyleyen Aras, “Bir il için oluşturulacak olan müdürlükler ve gelecek olan kamu kuruluşları açısından Bodrum bu yükü kaldıracak düzeyde değil.image
 
Birçok alanımız, ‘korunacak alan’ veya ‘sit alanı’ statüsünde.
Bu alanlara müdürlüklerin kurulması halinde bu alanlar korunamaz. Bu alanlar kamu kuruluşlarına açılırsa bizim nefes alacak, hareket edecek alanımız kalmaz. Ayrıca Bodrum’un nüfusunun artmasını istemiyoruz. Zaten değişken bir nüfus var ve bununla baş edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘FETHİYE DAHA DOĞRU BİR ADRES’
TBMM’de çalışması yapılan dört belediye seçeneğine sıcak bakan Ahmet Aras, “Coğrafi konum açısından Fetiye'nin il olması daha doğru olur. Fethiye il olursa, Kaş'ı Dalaman'ı Ortaca'yı ve o bölgedeki ilçeleri kapsar ve o ilçeler oraya bağlanarak merkezi oluşturulabilir. Böylece Muğla Büyükşehir olma statüsünden düşecek ve Bodrum ilçe olarak kalacaktır. O bölgenin böyle bir oluşuma ihtiyacı var. Yönetilebilir olması açısından, temel hizmetler açısından da Fethiye daha doğru bir adres” dedi.image
Bodrum Güçbirliği Derneği Başkanı Serdar Kayhan
 
‘BODRUM’UN KÜLTÜREL YAPISI KORUNURSA İL OLSUN’
Bodrum Güçbirliği Derneği Başkanı Serdar Kayhan da Bodrum’un il olma konusuna temkinli yaklaşıyor. Kayhan, Bodrum’un dev sorunlarının mevcut yönetimle çözülemediğini, bu nedenle Bodrum’un il olmasının faydalı olabileceğini fakat başta mimari ve aşırı yapılaşma olmak üzere, aşırı göç dahil bir çok konuda önlem alınması gerektiğini söyledi.
 
Kayhan, Bodrum’un 20 yıl önceki Bodrum olmadığını dile getirerek “Bodrum bugüne kadar kontrolsüzce büyüdü. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Bodrum artık hepimizin özlemini çektiği, yıllar önceki şirin sahil kasabası değil. Bugün pek çok yatırım ve dev marka Bodrum’da var. Maalesef Bodrum’un bu kadar gelişmesine paralel olarak, ilçemizin sorunları yerinde saymış. Mevcut yönetimlerle bu işin üstesinden gelinemediği çok açık. Kontrolsüz büyüme ve gelişim hali hazırda devam ediyor. Bunun önüne geçmek ve sorunların bir an önce çözüme ulaşabilmesi için il olmak iyi gibi görünüyor. Ancak Bodrum’un kendine has dokusunun korunması çok önemli. Bodrum il olursa devasa yapılar, yatırımlar Bodrum’a gelirse olmaz. Eğer Bodrum il olacaksa tamamen mimarisi, tarihi, kültürü, kendine has dokusu korunarak il yapılmalı. Bunlar sağlanırsa il olma konusuna destek verebiliriz” dedi.
image
BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu
 
BESİAD (Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu,  mevcut yapıda Bodrum’un kaynak dağılımlarında hak ettiği payı almadığını belirtti.
 
Nazlıoğlu şunları söyledi:
“Biz Bodrum iş dünyası olarak; Bodrum’un, mimari yapısının korunarak, çağın koşullarına uygun, sürdürülebilir olarak projelendirilmesini önemsiyoruz. Bodrum, pandemi sürecinde ciddi göç almış ve tabela nüfusu 182 bin iken reelde 500 bin yerleşik nüfusa ulaştı. Kamudan aldığı destek ve kaynaklar, bu anlamda alt ve üst yapının oluşturulması ve oturtulması anlamında yetersiz kalıyor. Hala, aynı nüfus oranı ile büyükşehirden aldığı hizmet ve kaynak, tabela nüfusuna göre değerlendiriliyor. Hepimizin şahit olduğu alt ve üst yapının yetersiz olması, bitmeyen yol ve alt yapı çalışmaları, Bodrum için büyük bir handikap oluşturuyor. Bodrum’da her gün su borusu patlakları ve su kesintileri söz konusu, bu durumda ana arterlerde patlayan su boruları için Bodrum, bu hizmeti Muğla büyük şehirden talep ediyor ve oradan ekip ve kaynak bekleniyor.  Bodrum, hak ettiği kaynaklarla bugün Muğla bölgesinde, en çok kaynak üreten kent. Ancak sorunların çözümünde bu kaynakların hakkaniyetli olarak dağıtılmadığı düşüncesindeyiz. İl olması durumunda kaynaklarını kendi kullanabilen bir il olabilir tabi ki” dedi.
image
Hızla kalabalıklaşan nufus özellikle son 5 yılda Bodrum trafiğini de arttırdı.
 
‘ÇARPIK YAPILAŞMA ARTABİLİR’
Nazlıoğlu, il olması durumunda Bodrum’da çarpık yapılaşmanın artacağına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bodrum İl olduğunda, şu andaki mahalleler ilçe olacağından, hepsine ilçe belediyesi kurulması zorunlu olacak. Bu durumu Bodrum 1989-2014 arasında yaşadı. 11 adet ilçe belediyesi, kendi imar planlarını yaptı. 11 İlçe belediyesi, bu süre zarfında 51 adet imar planı, binden fazla tadilat işlemi yaptı. Merkezden kopuk, kamu çıkarlarına aykırı uygulamalar ile çarpık kentleşme had safhaya vardı. Bu yüzden Bodrum’un il olması, tekrar aynı süreçlerin geri döndürülemez aşamaya gelmesine yol açabilir."image
 
Bodrum, nüfusu ile Erzincan, Gümüşhane, Karaman ve Dersim gibi 15 şehri geride bıraktı.
Muğla ve Antalya gibi deniz kıyısı illere olan ilgi, konut fiyatlarının da üç katına çıkmasına neden oldu. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası bu ülkelerden gelenlerin yaşamak için tercih ettiği bölgelerde kiralık ev talepleri de arttı. Taleple birlikte çevrimiçi ev arama uygulamalarındaki ilanlarda Rusça başlıklar ve açıklamalar da yer almaya başladı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR