Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PHASELİS ANTİK KENTİ TALAN EDİLİYOR
PHASELİS ANTİK KENTİ TALAN EDİLİYOR
Antalya'daki birinci derece SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti’ne, halk plajı için iş makineleri girdi. Deprem gündeminde alınan bu karar tepkilere neden olurken, SİT alanının içine günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek.
2 Mart 2023, 17:15
 
 
İhaleyi alan ise AK Parti kurucularından eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşi Ali Haydar Ergezen’in yöneticisi olduğu SA-FA Restorasyon isimli şirket.
 
Antalya'nın Kemer ilçesindeki Tekirova Mahallesi'nde bulunan birinci derece SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti’ne “Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi” projesi kapsamında iş makineleri girdi. Ateş yakmanın ve çadır kurmanın dahi yasak olduğu bu antik kentte günübirlik tesislerin inşaatına başlandı.
 
Söz konusu projenin ihalesi is AK Parti kurucularından eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşi Ali Haydar Ergezen’in yöneticisi olduğu SA-FA Restorasyon isimli şirket aldı. Betona boğulan projenin inşası için PVC, demir ve alüminyum gibi malzemelerin yanı sıra yoğun olarak ahşap kullanılacak.
 
        image
 
İHALE BEDELİ: 47 MİLYON 737 BİN 500 TL+KDV
Kültür Bakanlığı’nın bölgeyi ören yerine çevirme kararı ile ocakta ihaleye açılan, sahillerde yapılacak işin tanımı “halk plajı projesi” olduğu için tüm izinler kolaylıkla alındı. İhaleyi alan özel restorasyon şirketi, bugüne kadar kamudan 34 proje ile 242 milyon Türk Lirası (TL) kazandı. Phaselis projesinin ihale bedeli ise 47 milyon 737 bin 500 TL+KDV.
 
ARAZİDE BİN 139 METREKÜP BETON KULLANILACAK
İki ayrı koldan uygulamaya koyulan proje 85 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu arazinin tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Bu alanda günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek. Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre, projenin inşası için 2 bin 892 metreküplük derin kazı yapılacak ve belirtilen arazide bin 139 metreküp beton kullanılacak.
 
ESKİ BAKANIN KARDEŞİ TÜM İHALELERDEN YASAKLANMIŞTI
Musab Ergezen’in sahibi olduğu, Ali Haydar Ergezen’in ise ihalelere katılma yetkisi olduğu SA-FA Restorasyon’un, 2019’da Eti Maden İşletmeleri tarafından ihaleye açılan “Kırka İşçi Yatakhanesi Binası ve Giyinme-Soyunma Binası Yapım İşi”ne verdiği teklif reddedildi. Reddedilme gerekçesi ise teklif mektubunu imzalayan kişinin eski Bakan’ın kardeşi Ali Haydar Ergezen’in Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tüm ihalelerden yasaklanması.
 
Ali Haydar Ergezen’in adı Ağustos 2022’de “Ardahan’daki yurt inşaatı yapımında malzemeden çalındı” iddiası ile gündeme gelmişti.
Öte yandan proje için sahaya giren iş makineleri ormanlık alanda yol açmak için ağaçları tahrip etti. Çevreciler, birinci derece SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti’nde iki ayrı plaj işletmesi için bir şirkete ihale verilmesi üzerine yürütmeyi durdurma istemiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
 
Dava dilekçesinde arkeolojik SİT alanının geri dönüşümü imkânsız zarara uğrayacağı belirtilerek, kararın açıkça hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Ayrıca dava dilekçesinde, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu belgesi alınmadan ihaleye çıkılmasının hem Kamu İhale Kanunu’na hem de Çevre Kanunu’na aykırılık teşkil ettiği belirtildi.
 
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Antik kentte iş makinalarıyla devam eden çalışmalarına gelen tepkiler üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı konu hakkında bir açıklama yayımladı.
 
Açıklamada, “Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi” ile bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması hedeflenerek projelerin hazırlandığı ve bu projelerin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun bulunduğu belirtildi.image
 
'DOĞA KATLİAMI'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Phaselis Antik Kenti içerisindeki yapılaşmayı Meclis gündemine taşıdı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi veren Budak, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birinci Derece Arkeolojik SİT Alanı statüsündeki Phaselis Antik Kenti içerisindeki Bostanlık ve Cennet koylarında iki halk plajı yapmak için doğa katliamına başladı” dedi.
 
'ÜLKENİN YÜREĞİ DEPREMDEYKEN BAKAN ANTİK KENTLERE GÖZÜNÜ DİKTİ'
Birinci Derece Arkeolojik SİT Alanlarına çivi bile çakılmasının yasak olduğunu belirten Budak, “Tüm ülkenin gözü, kulağı, yüreği deprem bölgesinde iken Bakan Ersoy yangından mal kaçırır gibi antik kentlere gözünü dikti. Bakan Ersoy, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre yapılanın suç olduğunu bilmiyor mu? Bakanın gözünü rant bürümüş, açıkça suç işliyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR