Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KÜBA GUANTANAMO'YU İSTİYOR
KÜBA GUANTANAMO'YU İSTİYOR
Küba Devlet Başkanı Raul Castro Kosta Rika’da düzenlenen Karayipler ve Latin Amerika Ülkeleri Zirvesi’nde, ABD’yi Küba’ya uyguladığı ambargoya son vermeye çağırdı
29 Ocak 2015, 16:01

Küba ABD'den Guantanamo'yu geri istedi.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro Kosta Rika’da düzenlenen Karayipler ve Latin Amerika Ülkeleri Zirvesi’nde, ABD’yi Küba’ya uyguladığı ambargoya son vermeye çağırdı.

image

ABD ile ülkesi arasında asıl sorunun henüz çözülmediğini söyleyen Castro’nun ABD ile ilişkilerinin normale dönebilmesi için koyduğu şartlardan biri de Guantanamo askeri üssünün iadesi oldu.

ABD Guantanamo Körfezi'ndeki donanma üssünü 2002'den beri "gözetim kampı" olarak kullanıyor. Guantanamo üssünün bulunduğu topraklar dönemin Kübalı yöneticileri tarafından 1903'te ABD'ye kiralanmıştı. 20. Yüzyılın son çeyreğinde Guantanamo Askeri Üssü denizlerde yakalanan Kübalı ve Haitili mültecileri tutmakta kullanılmıştı.

Küba'nın şartları

Castro açıklamasında "Diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi ikili ilişkilerin normalleşmesi yolunda bir başlangıç. Ama ambargo devam ederse ve Guantanamo üssünde yasadışı olarak işgal ettikleri topraklarımızı geri vermezlerse normalleşme olmaz" dedi.

Ayrıca Küba'nın terör listesinden çıkarılması da Küba’nın şartları arasında yer aldı.

Havana'nın kontrolündeki Kübalı sivil toplum örgütlerinin tanınması ve ABD'deki Kübalı mültecilere tanınan ayrıcalıkların kaldırılması da Küba’nın diğer talepleri.

Yeni ilişkiler

ABD Başkanı Obama geçen ay, Küba ile 50 yılı aşkın bir süredir dondurulmuş olan ilişkileri yeniden başlatmaktan söz etmişti.

Obama ülkesinin onyıllardır izlediği Küba politikasının bir şey getirmediğini ifade etmişti.

Geçen hafta iki ülke arasında görüşmeler yapılarak, diplomatik ilişkinin yeniden kurulması konuşuldu.

Küba ile ABD arasında 1961’den beri diplomatik ilişki bulunmuyor.

Fidel Castro: Halklarla işbirliği

Gelişmeler üzerine Eski Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, ABD’ye güvenmediğini açıklamış, ancak ilişkilerin normalleşmesine olumlu baktığını belirtmişti.

Fidel Castro Grandma gazetesinde yayımlanan mektubunda “Dünyanın tüm halklarıyla işbirliği ve dostluğu savunacağız. Buna hasımlarımız da dâhil” ifadelerini kullandı. (YY)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR