Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRK GENÇLERİNE ÇİFTE VATANDAŞLIK
TÜRK GENÇLERİNE  ÇİFTE VATANDAŞLIK
Almanya'da Federal hükümetin hazırladığı gençlere çifte vatandaşlık yolunu açan ve opsiyon modelini kaldıran yasa bugün yürürlüğe girdi. Almanya’da 500 bin genç bugünden itibaren çifte vatandaş olma hakkını elde etti
28 Şubat 2015, 22:47

 

Almanya'da Federal hükümetin hazırladığı gençlere çifte vatandaşlık yolunu açan ve opsiyon modelini kaldıran yasa bugün yürürlüğe girdi.

 

Almanya’da 500 bin genç bugünden itibaren çifte vatandaş olma hakkını elde etti. Artık Türk kökenli gençler iki ülke vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalmayacak.

 

Almanya'daki gurbetçilerin uzun yıllardır mücadele ettiği çifte vatandaşlık hakkı, gençler için hayata geçiyor. 3 Temmuz 2014 tarihinde mecliste kabul edilen yasa bugün yürürlüğe girdi. Almanya’da doğup büyüyen ve ebeveynlerinden birisi veya her ikisi de göçmen olan gençler, hem ailesinin geldikleri ülkenin hem de Almanya’nın vatandaşlığına sahip olacak.

 

8 YIL ALMANYA’DA YAŞAMIŞ VEYA DİPLOMA SAHİBİ OLMAK YETERLİ OLACAK

Almanya’da, 21 yaşı sonuna kadar sekiz yıl yaşamışlar, altı yıl burada okulda okuyanlar veya Almanya’da meslek eğitimi ve okul diploması alan gençler doğrudan çifte vatandaş olacak. Bu şartlardan herhangi birisini yerine getiren gurbetçiler, başka bir şey yapmasına veya vatandaşlık dairesine başvurmasına gerek kalmadan çifte vatandaşlığı elde edecek.

 

ŞARTLARINDA KESİNLİK OLMAYAN KOMİSYONA BAŞVURACAK

Bir genç belli şartları taşıyıp taşımama konusunda emin değilse, Härte-Fall denilen komisyona başvuracak. Başvuru yetkili kurum tarafından değerlendirilecek. Opsiyon modeli nedeniyle sadece bir ülkenin vatandaşlığını tercih ederek çifte vatandaşlık hakkını kaybeden gençler, yasanın bugün yürürlüğe girmesiyle tekrar bu hakkı elde etti.

 

GENÇLERİN BAŞVURMASINA GEREK YOK

Yasanın bugün yürürlüğe girmesiyle gençlerin harekete geçmesi gerekmiyor. Opsiyon modeline tabi olan bütün gençler doğrudan çifte vatandaş olabiliyor. Eğer bir gencin durumu kesin değilse bunun sorumluluğu gençte olmayacak. Vatandaşlık daireleri, 21 yaşını doldurmayan gençleri otomatik olarak değerlendirerek Almanya'daki vatandaşları bilgilendirecek.

 

500 BİN GENÇ FAYDALANACAK

Yasadan 500 bin gencin faydalanması, 2015 yılında da bu rakama yaklaşık 40 bin çocuğun eklenmesi bekleniyor. Federal Uyum Bakanlığı, gençlerin yüzde 95’inin çifte vatandaşlık hakkını kullanacağını tahmin ediyor. CİHAN


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR