Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EL NUSRA'DAN ALEVİLERE BÜYÜK TEHDİT
EL NUSRA'DAN ALEVİLERE BÜYÜK TEHDİT
El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'nın lideri Ebu Muhammed el-Culani, Alevilerin İslam'a göre 'kafir' sayıldığını, ancak Esad yanlısı olmadığı ve İslam'a döndüğü sürece Alevilerle bir sorunları olmadığını söyledi.
28 Mayıs 2015, 08:36

 

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed el-Culani, El Cezire'den Ahmed Mansur'a bir söyleşi verdi. Röportaj boyunca yüzü kapalı olan Culani, Alevilerden Hıristiyanlara, El Kaide ile ilişkilerden Batı'ya yönelik yaklaşımlarına kadar birçok konuya değindi.

Aleviler için, "İslama göre onlar kafir" diyen Culani, Alevilerin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'dan yana olmadıklarını, onun "Sünnilere karşı yaptıklarını kabul etmedikleri" ve İslam'ı kabul etmeleri halinde "düşman" sayılmayacaklarını söyledi. Culani, yalnızca kendilerine karşı savaşanlarla savaştıklarını ileri sürdü. Nusra lideri, Esad'ın doğum yerini kastederek, "Savaş Kurdaha'da değil, Şam'da sona erecek" dedi

EL KAİDE'DEN KOPMA YOK

El Kaide emiri, Hıristiyanlarla da şimdilik savaşmadıklarını belirtti. Ancak İdlib'deki Hıristiyan köylerini kuşatma altına aldıklarını doğrulayan Culani, bu köylerin Suriye ordusu tarafından üs olarak kullanıldığını ve köylülerin de kendilerine karşı savaştığını savundu.

"Nusra, El Kaide'den kopacak" iddialarına da yanıt veren Culani, Kaide'den kopmayacaklarını açıkladı. Emirleri El Kaide liderliğinden, "Suriye yönetimini devirmek" için aldıklarını, ancak Suriye dışında faaliyet yürütmediklerini söyledi.

NUSRA'DAN FARKLARI YOK

El Kaide liderliğinden Batı'da ve Avrupa'da saldırı düzenlememeleri yönünde emir aldıklarını da söyleyen Culani, dikkatlerini Esad'ın devrilmesine verdiklerini belirterek, "Emin olun, Esad'ın düşüşü uzun sürmeyecek" dedi. İdlib'deki 'Fetih Ordusu' koalisyonuna da değinen Culani, koalisyondaki diğer grupların da kendileri gibi "Müslüman" olduğunu ve Nusra'dan pek farklarının bulunmadığını kaydetti. 

'KOALİSYON VE REJİM İŞBİRLİĞİ YAPIYOR'

Culani, ABD öncülüğündeki koalisyon ile rejim arasında Nusra Cephesi’nin mevzilerini vurmak için koordinasyon yürütüldüğünü söyledi. Her iki grubun savaş uçaklarının aynı zamanda aynı hava sahasını kullanmalarının bunun kanıtı olduğunu belirten Culani, ellerinde video görüntülerinin olduğunu da ekledi.

ABD’nin Esad rejiminin gitmesini istemediğini savunan Culani, bu yüzden mevzilerinin ABD tarafından bombalandığını söyledi. Culani Lübnan’daki tüm siyasi partilerin Hizbullah karşısında tavır almalarını da istedi ve "Esad’ın düşmesi Hizbullah’ın düşmesi demek. Esad düşerse Hizbullah Lübnan'ın güneyine çekilecek ve çok zayıf bir konumda olacak" dedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR