Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RAFSANCANİ HAYATINI KAYBETTİ
RAFSANCANİ HAYATINI KAYBETTİ
Kalp rahatsızlığı sebebiyle akşam saatlerinde acilen hastaneye kaldırılan Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, kalp krizi nedeniyle vefat etti.
8 Ocak 2017, 20:58

 

 

İran'da yas var.Ülkenin eski cumhurbaşkanlarından ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin geçirdiği kalp krizinin ardından kaldırıldığı tedavilere cevap vermeyerek hayatını kaybetti.

Kalp rahatsızlığı sebebiyle akşam saatlerinde acilen hastaneye kaldırılan Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, kalp krizi nedeniyle vefat etti.
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rafsancani'nin kaldırıldığı hastanede hazır bulundu. Yetkililer, Rafsancani'nin salı günü toprağa verileceğini bildirdi.
 
Rafsancani'nin naaşı hastaneden alınarak ülkenin kuzeyindeki Cemaran Hüseyniyesi'ne kaldırıldı.
 
Ülkedeki birçok yetkili ve Rafsancani'nin ailesi Cemaran'a gelerek Rafsancani için yapılan veda törenine katıldı.Törende Rafsancani'nin ailesi gözyaşlarını tutamadı. Cezaevinde 10 yıllık mahkûmiyet süresini geçiren Rafsancani'nin oğlu Mehdi, geçici izinle serbest bırakılarak babasının cenazesi başına geldi.
 
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve ülkedeki birçok yetkili, Rafsancani'nin ölüm nedeniyle taziye mesajları yayınladı.
 
İRAN'DA 3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ
 
Ailesinin yaptığı açıklamanın ardından İran devlet televizyonu da Rafsancani'nin öldüğünü resmen açıkladı. Rafsancani'nin vefatı sebebiyle ülkede 3 gün yas ilan edildi.
 
RAFSANCANİ KİMDİR ?
 
İranlı din ve devlet adamı olan ve 1934 doğumlu Ali Ekber Haşimi Rafsancani, 1989-1997 arasında İran İslam Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı olmuştu. İran siyasetinde bir döneme damgasını vuran Rafsancani İran-Irak Savaşı'nın sona ermesinde de kilit rol oynamıştı. Haziran 1989'da Humeyni'nin ölümünden sonra temmuzda oy çoğunluğuyla İran cumhurbaşkanı seçildi.  Daha önce pek etkili olamayan yürütme organının yetkilerini artırarak güçlendi.
 
Pragmatik bir politika izleyerek sertlik yanlısı İslamcılara karşı başarı kazandı. İran'ın uluslararası ilişkilerde yalnızlığa itilmesini önlemeye çalıştı. Savaştan çıkan ülke ekonomisini canlandırmak için yabancı sermaye yatırımlarından ve özel girişimden yararlanmak stratejisine uygun olarak, Avrupa'yla ilişkileri yenilemeye çalıştı.
 
1993'te, oy oranı düşmekle birlikte, yeniden cumhurbaşkanı seçildi. 2005 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda daha fazla oy almasına rağmen, ikinci turdaki rakibi Mahmud Ahmedinejad'a geçilerek, yenildi.  Rafsancani, son olarak İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanlığını yürütmekteydi.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR