Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HOLLANDA SEÇİMİ GERGİNLİĞİ BİTİRDİ Mİ ?
HOLLANDA SEÇİMİ GERGİNLİĞİ BİTİRDİ Mİ ?
Rutte, Avrupa Birliği'ni (AB) rahatlatan başarısına rağmen 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı. Bu sonuçlara göre, en az 4 partili bir koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor. Yedi Türk kökenli de milletvekili seçilmeyi başardı.
17 Mart 2017, 10:58
 
Hollanda Seçimleri / Sonuçlar ve Türkiye İçin Ne anlama geliyor:
 
 
Hollanda seçim sonuçları belli oldu. Başbakan Rutte seçim sonuçlarına göre kazanan taraf oldu. Irkçı Geert Wilders ise seçimin havlu atan tarafı oldu.. 
 
Hollandada da yapılan Milletvekili genel seçimlerinde Parlementoda; İktidar Partileri Sosyal Demokrat Parti, 38 Milletvekilden  9 Milletvekile düşerek 29 Milletvekili kaybetti, Başbakanın Partisi  Liberal Parti hala Mecliste en büyük parti statüsünü korurken, yinede  
 
41 Milletvekilinden 31 Milletvekiline düştü ve 10 Milletvekili kaybetti. 
 
Burada Hükümet koalisyonunun  büyük kayıba uğradığı ve halkın bu koalisyonu redettiği ve cezalandırdığını görüyoruz.
 
Burada çok boyutlu sebepler olduğu düşünülmektedir. İşsizlik, ekonomik durgunluk, istihdamda gerileme, sosyal ve kültürel alanlarda kesintiler, sağlık ve eğitim sektöründeki belirsizlikler, AB ile ilişkiler,  gelecek korkusu rol oynadığı görülmektedir. 
 
Yalnız tüm partilerin üzerinde durduğu konu, Hükümetteki Başbakanın partisinin 10 Marttaki Türkiye ile kırizden çok iyi yararlandığı, 10 Marttan önce kamuoyu yoklamalarına göre 22 ye düşen Milletvekili sayısını 9 milletvekili artırarak 31 Milletvekiline çıkarttığı belirtilmektedir. 
 
image
 
Bu krizden en çok yararlanan birinci parti Başbakanın Partisi Liberal Parti olmuştur ikinci Parti ise,Geert Vildersin Partisi 15 den 19 a çıkararak  Türkiye kirizinden yararlanan ikinci parti olmuştur.
 
Burada Hollandalılar aynı zamanda ise Neocon ların desteklediği Başbakanın Partisi ve Trumpçü olan Brexit çi Vildersin partisi gibi Avrupadan ayrılma yönündeki eğlimlere de hayır oyu vermiştir.
 
Hollanda seçiminin en büyük kazananı Yeşil Sol Partisi Olmuştur.
 
Burada 4 Milletvekilinden 16 Milletvekiline çıkan Milletvekili sayısı ile öne çıkmıştır. Oyların önemli bir kısmı Sosyal Demokrat Partiden geldiği gözükmektedir. Liberal Sol Parti olan D66 partisi ise oylarını 12 den 19 çıkararak seçimin ikinci en çok kazanan partisi, Hıristiyan Demokrat Parti ise oylarını 13 den 19 çıkararak  seçimde en çok kazanan üçüncü Parti si olmuştur.  Burada oyların Sosyal Demokrat Parti ve Liberal Partiden geldiği görülmektedir.
 
image
 
Sosyalist Parti ise Sosyal Demokrat Partinin çok büyük milletvekili sayısı  kaybetmesine rağmen oradan hiç biroy gelmemiş ve  1 Milletvekili kaybetmiş 15 den 14 düşmüştür.
 
Hollandadaki, Türk, Faslı ve müslüman azınlıkların, tarikatlerin, cemaatların  desteklediği Başkanlığını Tunahan Kuzunun yaptığı DENK partisi ise 3 Milletvekili kazanarak Milletvekili sayısını 1 Milletvekili artırmıştır.
 
Burada Türkiyeyle yaşanan kırız ve entegrasyon, ayrımcılık, islamafobi ve islamcı ideolojik yaklaşımlar, Türk ve diğer müslümanların camiileri, tarikatları, AKP nin seçmeni yönlendirmesi büyük rol oynamıştır. Türkiye Hollanda Krizinden önce kamuoyu yoklamalarında 1 Milletvekili olarak gözüken esas olarak Türk ve Müslümanların Partisi DENK partisi Türkiye ile ilgili Krizle birlikte, Başbakan ve Vildersten sonra oylarını bu yüzden artıran üçüncü parti konumuna gelmiştir. 
 
Seçimlerin sonucu göstermektedirki, Halk bir yada iki Partili koalisyona hayır demister. Aynı zamandada Irkçılık burada istediği oy oranına ulaşamamıştır. Sol ve Liberal ve diğer küçük  entereseli partilerin kazanması ile halk sağ duyulu olduğunu göstermiş ve Hollandada Irkçılığın zafer kazanamayacağı ve kesinlikle iktidar olamayacağını göstermiştir
image
 
Burada şimdilik 3 Koalisyon oluşumu muhtemel olarak gözükmektedir:
 
150 Milletvekili Bulunan Hollanda Parlementosunda, Parlementoda 76 Milletvekili bulan koalisyon kurabilmektedir.
 
VVD (Liberal Parti), CDA (Hristiyan Demokrat), D66  (Liberal Sol)ve GL (Yeşil Sol)
VVD, PVDA (Sosyal Demokrat), CDA, D66
CDA, PVDA, SP (Sosyalist ), CU (Hristiyan Birlik) ve GL
 
Hollanda Bu seçimle Avrupa Birliğine daha çok Önem veren bir pozisyon almış ve AB den çıkmayı reddetmiştir.
 
Türkiye Konusunda ise büyük oranda Türk ve Müslüman Partisi Denk  partisi hariç diğer tüm Partiler dayanışma içerisindedir. Türkiyeyle ilgili politikada kesinlikle bir değişiklik beklenmemektedir. Aksine Türkiyeye taviz vermeyecek politikaların, eğer olağan üstü bir durum olmaz ise sürdürüleceği anlaşılmaktadır.
 
Sefa Yürükel
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR