Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ABD TOMAHAWK İLE SURİYE'Yİ VURDU Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/dunya/30347/abd-tomahawk-ile-suriyeyi-vurdu

 

ABD TOMAHAWK İLE SURİYE'Yİ VURDU
ABD TOMAHAWK İLE SURİYE'Yİ VURDU
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı caydırma yönünde geçmişteki çabaların başarıya ulaşamadığına dikkati çeken Trump, “Tüm medeni ulusları Suriye’deki katliam ve kan gölünü durdurmaya çalışma yönünde bize katılmaya çağırıyorum” diye konuştu.
7 Nisan 2017, 10:51

 

ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) gazetecilere açıklama yapan Albay Jeff Davis, "Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 8.45’te seyir füzeleri ile vurdu." açıklamasını yaptı.

image

Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, "Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan bir saldırı emrini verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsızlık ABD'yi ve müttefiklerini tehdit ediyor. Bu akşam tüm medeni ülkeleri, Suriye'deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD'ye katılmaya davet ediyorum." açıklamasını yaptı.

SALDIRIDA ALTI KİŞİ ÖLDÜ
Suriye Ordusu'ndan yapılan resmi açıklamada "ABD hava üssümüze 'açık bir saldırıda' bulundu. Saldırıda altı kişi öldü ve büyük maddi hasar oluştu" ifadeleri kullanıldı. Yapılan açıklamada, "Tüm Suriye'de barışı ve güvenliği oluşturana kadar teröre karşı mücadelemiz sürecek" denildi.

"ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecek"
ABD’nin hava saldırısının Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını ifade eden Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir.” dedi.
 
Davis, "Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu." şeklinde konuştu.
Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.
 
image
 
"Rusya'yı bilgilendirdik"
Saldırıyı, "Esed'in dehşet verici saldırısına orantılı" olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi.
 
Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti.
 
Pentagon yetkilisi: "Yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak"
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili ise vurulan üssün kimyasal saldırıda kullanıldığını düşündüklerini belirterek, "Bugün yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak." dedi.
 
Rusya'dan açıklama
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Suriye'de rejime ait üsse hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili, "Egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlalidir. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır" dedi.
 
Kremlin: Saldırı Rusya-ABD ilişkilerine darbe niteliğinde
 
İran saldırıyı kınadı
İran Dışişleri Bakanlığı'na ait internet sitesinde, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin, "ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.
 
Kasımi açıklamasında, "bu gibi tek taraflı adımların" Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.
 
ABD ordusu, Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esed ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. ABD ordusuna ait Doğu Akdeniz'de bulunan gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesinin kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen Şayrat Hava Üssü'nü vurduğu açıklanmıştı.
 
image
 
İngiltere'den tam destek
İngiltere hükümeti, ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse düzenlediği askeri operasyonlara "tam destek" verdiğini bildirdi.
 
İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "İngiliz hükümeti ABD’nin eylemine tam destek veriyor. Bunun, Suriye rejiminin düzenlediği barbar kimyasal silah saldırısına gereken cevap olduğuna inanıyoruz." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, ABD'nin operasyonunun gelecekteki kimyasal saldırıları caydırma amacı taşıdığı vurgulandı.
 
Fransa: Esed rejimine yönelik bir uyarı
Moritanya'da basın mensuplarına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından bilgilendirildiğini belirterek, "Kimyasal silahların kullanımı korkunç bir gerçek ve bu cezalandırılmalı çünkü bir savaş suçu. ABD'nin hava saldırısı, suçlu Esed rejimine yönelik verilen bir sinyal. Gelecek Esed'le olmayacak. Bu bir uyarı." dedi.
 
Rusya ve İran'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i desteklemenin "anlamsız" olduğunun farkına varması gerektiğine dikkati çeken Ayrault, "Cenevre'de daha önce alınan kararları uygulamanın zamanı. Yani Suriye'de siyasi geçiş süreci için samimi ve etkili müzakerelere yeniden başlamak gerekiyor." diye konuştu.
 
Ayrault ayrıca Twitter hesabından bugün yayımladığı mesajda, Esed'in "savaş suçlusu" olarak yargılanması gerektiğini savundu.
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de rejime ait bir hava üssünü vurma kararına "tam destek" verdiklerini bildirdi.
 
Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esed rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir." ifadelerini kullandı.
 
image
Suudi Arabistan: Tam olarak destekliyoruz
Suudi Arabistan, ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse düzenlediği askeri operasyonlara "tam destek" verdiklerini açıkladı.
 
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak aralarında kadın ve çocukların da olduğu onlarca masum sivili katletmesi sebebiyle ABD'nin Suriye rejimine düzenlediği askeri operasyonları 'tam olarak' destekliyoruz." denildi.
 
Söz konusu operasyonların asıl sorumlusunun Suriye rejimi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Suriye topraklarına yönelik gerçekleştirilen askeri operasyonların sorumluluğu kardeş Suriye halkına birkaç yıldan bu yana yürüttüğü iğrenç saldırılar nedeniyle Esed rejimine aittir." ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklamada uluslararası toplumun Suriye rejiminin, sivil halka yönelik cinayetleri karşısında sessiz kaldığı vurgulanarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın "askeri hedefleri vurma" kararının cesaret verici olduğu kaydedildi.
 
Türkiye: Son derece olumlu
Dışişleri Bakanlığı, Suriye rejiminin Han Şeyhun kimyasal saldırısının ardından ABD'nin Şayrat askeri üssüne yaptığı operasyonun "son derece olumlu" karşılandığını vurgulayarak, "Benzer suçların cezasız kalmaması ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi yönünde atılacak adımlar Türkiye’nin tam desteğine sahip olacaktır." açıklamasında bulundu.