Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EN BÜYÜK KRİZ
EN BÜYÜK KRİZ
BM Genel Sekreteri, Kuzey Kore’nin son yapmış olduğu füze denemesini, “pervasızca yapılan ve milyonlarca kişinin hayatını riske atan gereksiz bir girişim” olarak değerlendirdi.
6 Eylül 2017, 12:01
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Kuzey Kore ve Myanmar’da yaşanan olağanüstü durumla ilgili günlük programında olmamasına rağmen sürpriz bir basın toplantısı düzenledi.
 
Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği nükleer füze denemelerini kınadığını belirten Guterres, bu denemeleri "bölgesel ve uluslararası güvenlik için son derece istikrar bozucu" olarak değerlendirdi.
 
BM Genel Sekreteri, Kuzey Kore’nin son yapmış olduğu füze denemesini, “pervasızca yapılan ve milyonlarca kişinin hayatını riske atan gereksiz bir girişim” olarak değerlendirdi. Şimdiye kadar karşı karşıya kalınan en büyük kriz olarak niteledi.
 
‘Kuzey Kore yine meydan okudu’
 
Genel Sekreter Guterres, “Kuzey Kore yine Güvenlik Konseyi ve uluslararası topluma meydan okudu. Gereksiz yere milyonlarca insanı riske. Kendi vatandaşları da buna dahil. Kuzey Kore vatandaşları zaten kuraklık, açlıkla mücadele edip insan hakları ihlallerine maruz kalıyor" dedi
 
Guterres, Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin sonrasında meydana gelebilecek askeri bir harekatın potansiyel sonuçlarının çok dehşet verici olabileceğini vurguladı. Kuzey Kore’nin devam eden nükleer denemelerini önlemenin yolununsa “siyasi çözüm” olduğuna işaret eden Guterres, Kuzey Kore makamlarına, geçen ay kabul edilen 2371 sayılı Güvenlik Konseyi kararı da dahil olmak üzere uluslararası yükümlülüklerini tam olarak yerine getirme çağrısını tekrarladı.
 
Guterres, önceki gün yapılan Güvenlik Konseyi toplantısını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek şöyle devam etti: "Konseyin birliği bu krizin çözümünde çok önemlidir. Bu birlik, aynı zamanda, gerginliği azaltmak, güven arttırmak ve herhangi bir tırmanışı önlemek amacıyla diplomatik yollarla meşgul olmak için bir fırsat yarattı” diye konuştu.
 
image
 
‘Askeri harekatın sonuçları çok korkunç olur’
 
Genel Sekreter, yanlış hesaplama veya yanlış anlaşılmayı önlemek için diyalogu ve iletişim gerektiğini de vurguladı, "Çatışmacı söylem istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Çözüm siyasi olmalı. Askeri harekatın potansiyel sonuçları çok korkunç olur "dedi. Guterres, Genel Sekreterlik olarak, bu kriz durumunun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulmasına yönelik çabaları desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.
 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iki hafta sonra başlayacak BM Genel Kurul çalışmalarında konunun en önemli gündem maddesi olacağını belirterek, Kuzey Kore krizini “Bugüne kadar karşılaştığımız en tehlikeli kriz ve yarattığı nükleer tehlike” diye niteledi.
 
‘Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman sayısı 125 bin kişiyi aştı’
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin basın toplantısında diğer önemli bir konuda Myanmar’da yaşanan şiddet olayları ve Müslüman Arakalıların yaşadığı dram oldu.
 
Genel Sekreter Gutarres, bölgedeki istikrarı bozmaya yönelik tehditler konusunda endişelerini dile getirerek," Myanmar’da güvenlik, insani yardım ve insan hakları durumundan endişe duyuyorum. Ülkedeki sivil ve askeri otoritelere şiddete son vermeye davet ediyorum. Bu krizin bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyebileceğini düşünüyorum. ” dedi.
 
Guterres, şimdiye kadar sınır yoluyla Bangladeş sığınan Müslüman Arakanlıların sayının 125 bin kişiyi aştığını belirtti. Birçok Arakanlı Müslümanın da bu yolda hayatını kaybettiğini söyledi. Uluslararası toplumu, Mynamar’ daki şiddetin daha fazla tırmanmasını önlemeye ve bütüncül bir çözüm bulmaya davet etti.
 
Gutarres, Myanmar yetkililerinden, bölgedeki uluslararası insani yardım ve kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmasını istedi. Müslüman Arakanlılara vatandaşlık verilmesi, yasal statülerine kavuşmaları yönünde gerekenleri yapmalaları çağrısında bulundu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR