Güzel ülkemiz için yazıyoruz - İSPANYA'DA KATALONYA KRİZİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/dunya/31075/ispanyada-katalonya-krizi

 

İSPANYA'DA KATALONYA KRİZİ
İSPANYA'DA KATALONYA KRİZİ
İspanya Maliye Bakanlığı, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumuyla ilgili girişimlerini durdurmayan Katalonya özerk yönetiminin tüm mali kaynaklarına el koydu.
20 Eylül 2017, 13:42
 
İspanyol polisi Katalonya özerk yönetiminin bağımsızlığı için yapılacak referanduma bir buçuk hafta kala düzenlediği baskınlarla 15 kişiyi gözaltına aldı. 
 
Gözaltına alınanlar arasında özerk bölge Ekonomi bakanı,üst düzey Katalan siyasetçi ve devlet memurları yer alıyor. İspanyol polisi sabah saatlerinde Katalonya özerk yönetimine ait resmi kurumlara eş zamanlı operasyon düzenlemişti.
 
image
 
İspanyol polisi Katalonya özerk yönetimine ait resmi kurumlara eş zamanlı operasyon düzenlemeye devam ediyor.
 
1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunun engellenmesi için planlanan önlemler kapsamında Katalan hükümet binasında arama yapıldığı haber verildi.
 
İspanyol medyası savcılık talimatıyla düzenlenen operasyonda jandarma ekiplerinin, Katalonya özerk yönetimi hükümetine bağlı ekonomik işler, çalışma ve sosyal güvenlik, mali işler ve dışişleri gibi bazı kurumların binalarına girdiğini duyurdu.
 
Operasyon sırasında Katalonya Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras'ın yardımcılarından Josep Maria Jove'nin gözaltına alındığı haber verildi.
 
image
 
Barselona'da Katalonya'nın bağımsızlığı için gösteri düzenlendi 
 
Katalan hükümet sözcüsü de, jandarmanın Maliye ile Dış İlişkiler Bakanlığı ofisleriyle başbakanlık ofisine girdiğini söyledi.
 
Sözcü, İspanyol polisinin 1 Ekim için planlanan bağımsızlık referandumunu engellemek için her yola başvurduğunu ifade etti.
 
İspanya Maliye Bakanı Cristobal Montoro'nun Katalonya özerk yönetim hükümetine verdiği 48 saatlik süre doldu.
 
İspanya demokrasi tarihinde ilk defa merkezi hükümet bir özerk yönetimin yerel bütçesine müdahale ederken, Katalonya'daki eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve memur maaşları gibi tüm temel kamu harcamalarının bundan böyle doğrudan İspanya maliyesi tarafından karşılanacağı belirtildi.
 
Katalonya özerk yönetimi hükümeti ise İspanya hükümetinin, "yasa dışı referandum için 1 avro bile harcatmayacağız" gerekçesiyle aldığı kararın iptali için Yüksek Mahkemeye başvurdu.
 
Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: "Hükümetin bu adımı, özerk yönetimler için belirlenen bütçe istikrarını riske atmaktadır. Ne olacak bilmiyoruz. Onların (İspanya Hükümeti) da bildiğini zannetmiyorum. Çünkü bu bir ilk. Böyle bir uygulamanın haklılığı olamaz. Ama şu bilinmelidir ki, bu tip girişimler referandumun olmasını kesinlikle engellemeyecektir. Sadece istikrarı ve ekonomiyi etkiler." İspanya'nın bütçe açığının Katalonya sayesinde düştüğünü savunan Junqueras, "Biz Katalonya'nın yüzde 2,9 olan bütçe açığının GSYH'ye olan oranını yüzde 0,9'a indirdik. Bu da İspanya'nın bütçe açığındaki düşüsün yüzde 80'ine denk geliyor. Kaynaklarımızı herkesten iyi biz kullanıyoruz. Katalonya'daki ekonomik büyüme İspanya genelinin üç katı." Junqueras, İspanya hükümetinin aldığı kararın hiçbir yasal gerekçesinin bulunmadığını savundu.
 
 "1 Ekim'de sandıkta, oy kağıtları da olacak. Ben her seçimde olduğu gibi 1 Ekim'de de sabah seçim merkezine giderek oyumu kullanacağım." 
 
image
 
Öte yandan İspanya Ekonomi, Endüstri ve Rekabet Bakanı Luis de Guindos, bir İspanyol radyosuna verdiği demeçte Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri "akıl dışı" olarak niteledi. De Guindos, Katalonya bağımsızlığının aynı zamanda AB'den ayrılış anlamına geldiğinin altını çizerek şunları söyledi: "Katalonya bağımsız olsa otomatik olarak AB'nin ve Avro Bölgesi'nin dışında kalır. Bu, Katalan şirketlerin üretiminin yüzde 75'ini kaybetmeleri anlamına gelir. Yeni bir para birimi kurmak zorunda kalırlar ve bu da bankalar da çok büyük bir belirsizlik yaratır. Ve Katalonya'nın gayri safi yurt içi hasılası en az yüzde 25-30 düşer. Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri öyle akıl dışı ki, Avrupa böyle bir olasılığı bile görmüyor. Yatırımcılar ve finans piyasaları da Katalonya'nın bağımsızlığına inanmıyorlar. Bunda da haklılar çünkü İspanya hükümeti böyle bir şeye izin vermeyecek."
 
image
 
Dünya genreinde yaşanan siyasi krizler Avrupa'ya da sıçradı. İspanya'da Katalanların bağımsızlık referandumu talebi sonrası Madrid yönetimi "askeri müdahale de seçenekler arasında" mesajıyla Katalonya'ya gözdağı vermişti.
 
 Katalonya sınırında hareketli anlar yaşandı, o mesaj adeta vücut buldu.
 
Katalonya'ya bağlı Vielha sınırına askeri yığınak yapan İspanyol yönetimi bölgeye çok sayıda asker, mühimmat ve araç sevkiyatı gerçekleştirdi.
 
Bağımsızlık Referandumu'na ilişkin daha önce açıklamada bulunan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un, “Bu referandumu önlemek için hiçbir seçeneği dışarıda bırakmadan elimden gelen her şeyi yapacağım.” demiş, sonrasında ise bir hükümet yetkilisi, askeri müdahale olasılığı ile ilgili “Son seçenek de olsa dışarıda bırakmıyoruz.” diyerek askeri seçeneğin de Katalonya karşısında uygulamaya sokulabileceğine işaret etmişti.
 
image
 
Madrid hükümeti itiraz ediyor
 
İspanyol hükümeti söz konusu referandumun anayasaya aykırı olduğunu savunarak karşı çıkıyor. İspanyol Anayasa Mahkemesi, Katalonya'ya bağımsız devlet kurma hakkı veren yasayı askıya almıştı.
 
Savcılık bağımsızlık referandumuna desteğini açıklayan 700 belediye başkanı hakkında soruşturma başlatmıştı.
 
Katalan özerk yönetimi 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmeye kararlı olduklarını duyurmuştu.© Deutsche Welle