Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA'DA SEÇİM ZAFERİ MERKEL'İN OLDU
ALMANYA'DA SEÇİM ZAFERİ MERKEL'İN OLDU
Almanya'da seçimlerin ardından yeni bir siyasi tablo netleşiyor. Ağır kaybına uğrayan Sosyal Demokratlar koalisyondan çekiliyor. Zafer konuşmasını yapan Merkel ise "Stratejik hedeflerimize ulaştık" dedi.
24 Eylül 2017, 17:24
 
 
Almanya'da yapılan genel seçimlerini Başbakan Angela Merkel ve Hristiyan Demokrat Birlik Partileri CDU/CSU birinci sırada tamamladı.
 
Ülkede toplam 61,5 milyon kişi sandık başına davetliydi. 42 siyasi partinin yarıştığı ve katılımın yüzde 75 olduğu seçimde, ülke çapında sandık başına gidenler yeni Federal Meclis’in üyelerini ve böylece önümüzdeki dört yıl boyunca ülkeyi yönetecek hükümeti seçti.
 
Seçim sonuçlarına göre, Birlik Partileri ve sosyal demokrat SPD geçen seçime kıyasla kısmen büyük oy kaybına uğrarken, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana ilk kez yabancı düşmanı aşırı sağcı bir parti çok güçlü bir şekilde meclise girmeyi başardı. Sonuca göre, Almanya İçin Alternatif’in yanısıra, geçen seçimde barajı aşamayan Hür Demokrat Parti de (FDP) önümüzdeki dönemde Birlik Partileri, sosyal demokrat SPD, sosyalist Sol Parti ve Yeşiller partilerinin yanında mecliste yer alacak.
 
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Birlik Partileri, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ikinci en kötü sonucunu alarak, yüzde 32,7’lik destek bulabildi. 2013 yılında yapılan son seçimlerde, Birlik Partileri CDU/CSU yüzde 41,5 oranında oy almıştı. Avrupa Parlamentosu eski başkanı Martin Schulz’un başbakan adayı olduğu koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar da Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonraki en kötü sonuçla ancak yüzde 20,2 oy alabildi.
 
Seçimin en yankı uyandıran sonucu İkinci Dünya Savaşı sonrasında aşırı sağcı, hatta bazı siyasi uzmanlar tarafından Nazi olarak tanımlanan bir partinin, Almanya için Alternatif’in yüzde 13,5’la meclise girmesi oldu. Saflarında çok sayıda ırkçı ve yabancı düşmanı ve neo-naziyi barındıran AfD partisi geçen 2013 seçiminde yüzde 4,7 ile yüzde 5 barajını aşamayarak, meclisin dışında kalmış, ancak bu arada yapılan 13 eyalet seçiminde söz konusu barajı aşmayı rahatlıkla başarmıştı.
 
AfD’nin aldığı oy oranı Berlin’de ilk yorumlarda, ‘Almanya’nın yakın tarihi açısından siyasi deprem’ olarak tanımlanırken, partinin mecliste daha da güçlenebileceği öne sürüldü. Seçimin bir diğer sürprizi ise liberal FDP’nin yüzde 10,5 oy oranı ile meclise geri dönmesi oldu. Eşbaşkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller yüzde 9,4 oranında oya ulaşırken, sosyalist Sol Parti 8,9 oyla mecliste yer alan bir diğer parti oldu. Bu sonuçlara göre Birlik Partileri yeni mecliste 217 milletvekili ile temsil edilirken, SPD 134 milletvekili çıkarabildi. Üçüncü olan AfD 89, FDP 70, Yeşiller 62 ve Sol Parti’de 69 milletvekilliği kazandı.
 
Yeni hükümet Federal Almanya Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana olduğu gibi bir koalisyon hükümeti olacak ve oluşacak koalisyon hükümetinin başında yine 2005’ten bu yana başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel olacak. Kesin olmayan bir durumsa Merkel’in hangi parti ya da partilerle işbirliği yaparak iktidarda kalmaya devam edeceği. Nitekim SPD yeni bir koalisyonda yer almayacağını ve muhalefete döneceğini duyurdu. Merkel’in FDP ve Yeşiller’le üçlü koalisyon kuracağından yola çıkılıyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR