Güzel ülkemiz için yazıyoruz - BARZANİ'Yİ SIKIŞTIRAN TUTUKLAMA KARARI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/dunya/31274/barzaniyi-sikistiran-tutuklama-karari

 

BARZANİ'Yİ SIKIŞTIRAN TUTUKLAMA KARARI
BARZANİ'Yİ SIKIŞTIRAN TUTUKLAMA KARARI
Yüksek Mahkeme 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun Irak yasalarını ihlal edeceği uyarısında bulunmuş, ama buna rağmen referandum yapılmıştı.
11 Ekim 2017, 19:51
 
Irak Yüksek Mahkeme Konseyi, kuzey Irak’ta referandumun düzenlenmesiyle görevli komisyonun başkanı ve iki yardımcısı hakkında tutuklama kararı aldı.
Karara gerekçe olarak da, referandumun anayasaya aykırı olması gösterildi.
 
Yüksek Mahkeme 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun Irak yasalarını ihlal edeceği uyarısında bulunmuş, ama buna rağmen referandum yapılmıştı. Irak Yüksek Mahkeme Konseyi, Irak’ın federal düzeyde en yüksek mahkemesi.
 
Bağlayıcılığı olmayan referandumda Iraklı Kürtlerin büyük bir bölümü bağımsızlık yönünde oy kullandı. Kürt liderler referandum sonucunun, bu yönde diyalog başlatmasını beklediklerini açıklamıştı. Bağdat yönetimiyse referandumu sert biçimde reddetti.
 
Irak hükümeti referandumun ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi kontrolundaki havaalanlarına yönelik uçuş yasağı kararı aldı. Bununla birlikte komşu ülkeler Türkiye ve İran da bölgesel yönetime ekonomik ambargo uygulama ve sınırları petrol ve diğer ürünlerin geçişine kapatma uyarısında bulundular.
 
Erbil ve Bağdat arasında uzun bir süredir petrol gelirlerinin paylaşımı ve Kuzey Irak’taki bazı kentlerin yönetimi hakkı konusunda sorunlar bulunuyor.