Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSRAİL'İN KUDÜS ADIMI VE GERGİN BEKLEYİŞ
İSRAİL'İN KUDÜS ADIMI VE GERGİN BEKLEYİŞ
Beyaz Saray, Başkan Trump'ın Ortadoğu'yu yangın yerine çevirecek Kudüs kararını bugün kameralar önünde duyuracağını açıkladı.
6 Aralık 2017, 13:04

 

Beyaz Saray, Başkan Trump'ın Ortadoğu'yu yangın yerine çevirecek Kudüs kararını bugün kameralar önünde duyuracağını açıkladı.

ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke olacak. Filistin temsilcisi Manuel Hasan, söz konusu adımın barış sürecine verilecek bir ölüm öpücüğü olacağını belirterek "Trump Ortadoğu'da Müslüman ve Hristiyanlara karşı savaş açtı" dedi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donalp Trump'ın, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan edeceğini" ve "Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini söyleyeceğini" açıkladı. Bunun üzerine başkenti Kudüs olan Filistin ile 1980’de Kudüs’ü “ebedi” başkent ilan eden İsrail arasındaki çekişme bir kez daha dünya gündemine oturdu.image

NATO kurulu kapsamında Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da yaşanan Kudüs krizine değindi. Çavuşoğlu, 'Tüm dünya bu hamleye karşı' açıklamalarında bulunurken, bu görüşü ABD'li mevkidaşına da ilettiğini söyledi.
 
Filistin'in İngiltere temsilcisi, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi durumunda şiddetin yeniden başlayabileceği ve Filistinlilerin sokağa çıkacağı uyarısını yaptı. Söz konusu adımın barış sürecine verilecek bir ölüm öpücüğü olacağını belirten temsilci Manuel Hasan, "Trump Ortadoğu'da Kudüs'ün İsrail kontrolü altında olmasını kabul etmeyecek Müslüman ve Hristiyanlara karşı savaş açtı" dedi.
 
İran'dan tepki
 
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise bu hamlenin ABD’nin yetersizliğini ve başarısızlığını gösterdiğini söyledi. “Filistin özgürleştirilecek ve Filistin halkı zafere kavuşacak” diyen Hamaney, ABD’nin bu konuda elleri bağlı olduğunu ve hedefine ulaşamayacağını öne sürdü.
 
Suriye'de Trump'ın Kudüs kararına tepki göstererek, 'kınama' açıklaması yayınladı. 
 
Rusya: Durumu daha da kötüleştirecek
 
Kremlin'den yapılan açıklamada, Trump'ın Kudüs kararının bölgedeki tansiyonu artıracağını vurgularken, 'durumu daha da kötüleştirecek' dedi. Kremlin, durumun İsrail-Filistin ilişkilerini de zora sokacağını açıkladı. 
 
Çin de tepki gösterdi
 
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng, "Pekin yönetimi, sınırları 1967'de çizilmiş ve başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekliyor." dedi. Bakanlık sözcüsü Gıng Şuang, düzenlediği günlük basın toplantısında, "Kudüs'ün statüsünün karmaşık ve hassas olduğunu" belirtti. Washington yönetimine "barışın korunması için dikkatli davranması" çağrısını yapan Gıng, "İlgili tüm taraflar, Filistin sorununun çözümünde uzun vadede atılan temelleri sarsarak yeni bölünmelere yol açmaktan kaçınmalıdır." dedi.
 
Sözcü Gıng, "(ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı) Planın bölgedeki mevcut gerginliği körüklemesinden endişe duyuyoruz." diye konuştu

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR