Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İRAN FENA KARIŞTI
İRAN FENA KARIŞTI
İran'da 2009'da dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden seçilmesine yönelik protestolardan bu yana ülkede yaşanan en büyük hükümet karşıtı gösterilerde ölü sayısının 29'a yükseldiği bildirildi.
2 Ocak 2018, 13:29

 

İran'da 2009'da dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden seçilmesine yönelik protestolardan bu yana ülkede yaşanan en büyük hükümet karşıtı gösterilerde ölü sayısının 29'a yükseldiği bildirildi.  

Ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde 28 Aralık'ta yüksek enflasyonu protesto etmek için başlayan hükümet karşıtı gösteriler 30'dan fazla kente sıçradı.

Haber ajansları ölü sayısının 29'a yükseldiğini bildirdi. İran devlet televizyonu ise, dün gece 9 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 20'yi aştığını duyurdu. Haberde, 6 kişinin bir polis karakoluna saldırı düzenleme girişimi sırasında öldürüldüğü kaydedildi. Bazı göstericilerin, karakoldaki silahları ele geçirmeye çalıştığı öne sürüldü.

image

İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü

Ölenler arasında 11 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu belirtiliyor. Öte yandan Necefebad kentindeki olaylarda bir İran Devrim Muhafızları üyesi de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Protestolara katılan bazı silahlı göstericilerin, polis karakolları ve askeri üsleri ele geçirmeye çalıştıkları ancak güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğü belirtildi. Resmi kaynaklara göre protestolarda 500'den fazla kişi gözaltına alındı. Resmi olmayan kaynaklar ise, bu sayının çok daha yüksek olduğunu söylüyor. 

Hamaney'den ilk açıklama

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, gösterilerle ilgili ilk açıklamasında, "Düşmanlar, para, silah ve istihbarat ajanlarını kullanarak ülkede kaos yarattı" dedi. 

Hamaney "doğru zaman geldiğinde" olaylarla ilgili halka açıklama yapacağını belirtti.

Ruhani: Benzer olayları geçmişte de yaşadık

Dün akşam ülkedeki gerginliği azaltmak için bir konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran vatandaşlarının hükümete karşı hoşnutsuzluklarını dile getirme hakkına sahip olduğunu, ancak şiddet kullanılmasına karşı çıkacaklarını söyledi. 

İran Meclisi'nde dün düzenlenen toplantıya katılan Ruhani, "Büyük ulusumuz buna benzer olaylarla geçmişte de karşılaştı ve bunlarla başa çıktı. Bu olanlar hiçbir şey değil" dedi.

ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'a suçlama

İran lideri, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada ise, protestocularla mücadelede doğrudan sivil halkın devreye girmesi çağrısında bulunarak, “Eleştiri ve protesto tehdit değil fırsattır" ifadelerini kullandı. 

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani ise, yaşananlardan yabancı ülkeleri sorumlu tuttu. Lübnan medyasına konuşan Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır" dedi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Trump'tan İran'a: Değişim zamanı

ABD de gelişmeleri yakından izliyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Halkın kendini barışçıl bir şekilde ifade etme hakkını destekliyoruz" denildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'da İran'daki gösterilere ilişkin bir paylaşım yaparak, "İran Obama yönetimi ile yaptığı berbat anlaşmaya rağmen her düzeyde kusurlu davranıyor. Muhteşem İran halkı uzun yıllardır baskı altında. Gıdaya ve özgürlüğe açlar. İnsan haklarıyla birlikte İran'ın tüm zenginlikleri yağmalanıyor. Artık değişim zamanı" ifadelerini kullandı.

Trump, son tweet'inde de "İran halkı nihayet vahşi ve yoz İran rejimine karşı harekete geçti! Halkın yiyecek çok az şeyi var, enflasyon yüksek ve insan hakları yok. ABD sizi izliyor!" diye yazdı.

TRUMP: DEĞİŞİM ZAMANI

Rusya: Dış müdahale kabul edilemez

Rusya da İran'da yaşanan gelişmelerin ülkenin iç meselesi olduğunu vurgulayarak, "İran'daki durumu istikrarsızlaştırabilecek dış müdahaleler kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

İngiltere: Anlamlı ve meşru bir tartışma olması gerektiğine inanıyoruz

İran'da devam eden protestolarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, yazılı açıklamasında, "Protestocuların gündeme getirdiği önemli sorunlarla ilgili anlamlı ve meşru bir tartışma olması gerektiğine inanıyoruz ve İranlı yetkililerin buna izin vermesini bekliyoruz" dedi.

image

Almanya: Endişeliyiz

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İran'da yaşanan protestolarda göstericilerin öldürülmesi ve çok sayıda tutuklama nedeniyle endişeli olduğunu ifade etti.

Şiddet içeren eylemlerden kaçınılmasını isteyen Gabriel, "İran hükümetine, göstericilerin haklarına saygı gösterme, toplanmalarına müsaade etme, özgürce ve barışçıl bir şekilde seslerini duyurmalarına izin verme" çağrısında bulundu.

Netenyahu: İran halkının özgürlük arayışında başarılar dilerim

İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu da resmi Twitter hesabından yayınladığı videoda, "İran rejimi, İranlılar ve İsrailliler arasında nefret uyandırmaya çalışıyor. Başaramayacaklar. Bu rejim nihayet düştüğünde -ve bir gün olacak- İranlılar ve İsrailliler bir kez daha harika arkadaşlar olacak. İran halkının özgürlük arayışında başarılar dilerim" diye yazdı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR