Güzel ülkemiz için yazıyoruz - DOĞU GUTA İKİYE BÖLÜNDÜ İDDİASI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/dunya/32279/dogu-guta-ikiye-bolundu-iddiasi

 

DOĞU GUTA İKİYE BÖLÜNDÜ İDDİASI
DOĞU GUTA İKİYE BÖLÜNDÜ İDDİASI
Suriye hükümetine bağlı bir komutan, isyancıların elinde olan Doğu Guta bölgesinin fiilen ikiye bölündüğünü ve bölgenin doğusundan giren Suriye güçlerinin Guta’nın batısındaki birliklerle buluşmak üzere olduklarını söyledi.
8 Mart 2018, 11:04
 
Suriye'de Esad rejimi 3 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ateşkes kararını yok sayarak, Rusya'nın hava desteğiyle Doğu Guta'da sivillerin ölümüne neden olacak şekilde kentten çıkmayı redden gruplara karşı kara harekatı başlatmıştı.
 
Doğudan batıya doğru ilerleyen Esad güçleri, Şifoniye beldesinin yanı sıra Beyt Sava beldesinin büyük kısmını ele geçirdi, Misraba beldesinin orta kısmına ulaşıp bölgenin % 25 ini kontrol etmeye başladı.
 
Esad güçleri ele geçirdikleri bölgelerden yaklaşık 2 kilometre daha ilerleyerek Haresta ilçesine ulaşması halinde Doğu Guta bölgesini ikiye ayırmış olacak.
 
BMGK, 24 Şubat'ta aldığı kararla başta Doğu Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. Ancak "gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı belirsiz kalmıştı. Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat'ta ateşkesin her gün yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü.
 
Suriye hükümetine bağlı bir komutan, radikal unsurların elinde olan Doğu Guta bölgesinin fiilen ikiye bölündüğünü ve bölgenin doğusundan giren Suriye güçlerinin Guta’nın batısındaki birliklerle buluşmak üzere olduklarını yerel kaynaklara açıklamasına rağmen ,bir muhalif yetkili bu iddiayı reddetti.
 
image
 
Adının açıklanmasını istemeyen komutan, Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün bölgenin ikiye ayrıldığı yolunda dün akşam verdiği haberi teyit etti.
 
Failak el Rahman adlı muhalif grubun İstanbul’da bulunan sözcüsü Vael Elvan ise bölgenin iki yarısı arasında bağlantının kesildiğini yalanladı.
 
Radikal unsurların kontrolündeki Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor.
 
Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esad rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda da saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda olan binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.
 
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu dün, Esad rejiminin Doğu Guta'da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeler gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediğini duyurmuştu