Güzel ülkemiz için yazıyoruz - SUDAN'DA DARBE Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/dunya/34122/sudanda-darbe

 

SUDAN'DA DARBE
SUDAN'DA DARBE
Sudan’da binlerce göstericinin Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in başkent Hartum'daki yerleşkesi önünde yaptıkları protestolar altıncı gününe girerken EL BEŞİR'in tutuklandığı haberi geldi.
11 Nisan 2019, 12:05
 
1989 yılında büyük bir katliam yaparak darbe ile başa geçen el beşir 30 yıl sonra yine bir darbe ile devrildi.
 
Sudan Devlet Ömer El Beşir Tutuklandı
 
Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti.İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.
 
image
 
Siyasi karışıklığın devam ettiği Sudan’da sıcak bir gelişme yaşandı…
 
Sudan’da ordunun devlet televizyonu binasını kuşattığı açıklandı. Anadolu Ajansı’nın haberinde bazı askerlerin içeriye girdiği belirtildi. Sudan devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını bildirdi.
 
Reuters’a konuşan görgü tanıkları, Sudan ordusuna ait araçların bazı kilit öneme sahip yol ve köprüleri kapadığını aktarırken göstericilerin, “O düştü, biz kazandık” diye sloganlar attığını öne sürdü. Reuters, binlerce kişinin Hartum’daki Savunma Bakanlığı binası önüne gelerek oturduğunu aktardı.
 
Ordudan açıklama beklenirken Sudan’ın başkentindeki Uluslararası Hartum Havaalanı’nda uçuşların durdurulduğu açıklandı. Havaalanında sadece inişlere izin verildiği duyuruldu.
 
BAKAN RESMEN AÇIKLADI
 
TSİ 10:25 sularında ise Reuters bir flaş gelişmeyi okuyucularına aktardı. Al Hadath TV’ye konuşan bir bakana dayandırılan haberde Beşir’in görevini bıraktığı ve bir geçiş konseyi için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
 
Kuzey Darfur’da Üretim ve Ekonomik Kaynaklardan Sorumlu Bakan Adil Mahcub Hüseyin Dubai merkezli Hadath TV’ye konuştu. Hüseyin, “Cumhurbaşkanı Beşir’in görevi bırakmasının ardından görevi alacak askeri bir konsey oluşturmak için görüşmeler devam ediyor” açıklamasını yaptı.
 
Hartum'daki havalimanında uçuşlar durduruldu, sadece inişlere izin veriliyor.
 
Sudan'ın başkenti Hartum'daki Genelkurmay Başkanlığı karargahında silah sesleri duyuldu.Karargahın çevresinde bulunan görgü tanıkları, silah seslerinin birkaç dakika sürdüğünü belirtti.Silah seslerinin bir çatışmadan mı yoksa ordunun iktidara el koyduğu yönündeki haberlerin sevinç ifadesinden mi kaynaklandığı bilinmediği kaydedildi.image
 
19 Aralık’tan beri devam eden gösteriler sonrasında üst düzey bir yetkili Beşir’in görevini bıraktığını iddia etti.
 
Bakanlık düzeyinde yapılan bu açıklamanın ardından kısa bir süre sonra ise Beşir’in ev hapsinde olduğu iddia edildi. Sudan’ın ana muhalefet grubu Beşir’in gözaltında olduğunu iddia etti. Al Hadath TV’ye konuşan muhalefet liderinin oğlu  Beşir ile birlikte Müslüman Kardeşler’in bazı liderlerinin ev hapsinde olduğunu duyurdu. Devlet televizyonu siyasi mahkumların serbest bırakılacağını aktardı.
 
Görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasını da kuşattığını ifade etti.Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerledi.
 
19 Aralık 2018’den beri hayat pahalılığını protesto eden göstericiler Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in görevi bırakmasını istiyordu. Göstericiler bu hafta başkent Hartum’da gösterilere devam ederken el-Beşir istifa etmeyeceğini açıklamıştı.
 
Bu hafta başında askerler ve Hartum’da Savunma Bakanlığı dışında toplanan binlerce hükümet karşıtı protestocuyu dağıtmaya çalışan üniformalı istihbarat ve güvenlik personeli arasında çatışma yaşandı. Bu gösterilerde Salı günü altısı silahlı kuvvetler üyesi olmak üzere, 11 kişi hayatını kaybetmişti.