Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
UMMAN KÖRFEZİNDE 2 TANKERE SALDIRI !
UMMAN KÖRFEZİNDE 2 TANKERE SALDIRI !
Umman Körfezi'nde Panama bandıralı ve Marşal Adaları bandıralı Front Altair adlı iki tankere saldırı düzenlendi. Saldırının ardından bölgede tansiyon yükseldi. Tankerlerden biri batarken, ABD, Rusya ve Almanya'dan konuyla ilgili peş peşe açıklamalar geldi
13 Haziran 2019, 19:09
 
 
Umman Körfezi'nde iki tankere yönelik saldırıların ardından dünya gözünü bölgede yaşanan gelişmelere çevirdi.
 
Bu sabah saatlerinde saldırıya uğradığı belirtilen Marshall Adaları bandıralı Norveç’e ait Front Altair gemisi batmış, diğer gemi Kokuka Courageous hasar almıştı. İran arama kurtarma ekibi iki tankerde görev yapan toplam 44 mürettebat kurtardı.
 
image
 
Kokuka Courageous'un bir Japon gemisi olduğu belirtilirken, saldırının Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile İran lideri Hamaney'in görüşmesi sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif konuyu, "Japonya'ya yük taşıyan tankerlere saldırı Başbakan Abe Şinzo ile (İran lideri) Ayetullah Ali Hamaney'in kapsamlı ve dostça görüşmeler yaptığı sırada gerçekleşti. Bu sabah olanları tanımlamak için şüpheli ifadesi bile yetersiz kalır." ifadeleriyle değerlendirdi.
 
İran devlet televizyonu Umman denizinde ham petrol taşıyan iki tankere saldırı gerçekleştiğini duyurdu. İran'da deniz ve limanların güvenliğinden sorumlu Limanlar Kurumu Genel Müdürü Ali Rıza Haceste, Katar'ın el Rus limanından Tayvan'a doğru yola çıkan Norveçli Frontline şirketine ait Marşal Adaları bandıralı Front Altair adlı tankere sabah yerel saatle 08.50 civarında bir saldırı gerçekleştiğini ifade etti. Haceste, "Cask Limanı'na 25 mil uzaklıkta olan bu tankerdeki 23 çalışan kendilerini denize atarak kurtuldular. İran deniz birlikleri müdahale ederek çalışanları kurtardıktan sonra gemiyi güvenli alana taşıdı" dedi. Panama bayraklı Kokuka Courageous petrol tankerine düzenlenen ikinci saldırının yerel saatle 09.50'de meydana geldiğini belirten Haceste, Bender Abbas Limanı'ndan Singapur'a giden tankerin Cask Limanı'na 28 mil uzaklıkta saldırıya uğradığını ifade etti.
 
PETROL FİYATLARI FIRLADI
 
İran'ın kendisine uygulanan petrol ambargosu nedeniyle kapatmakla tehdit ettiği Hürmüz Boğazı'nın güneyinde bulunan Umman Körfezi'ndeki saldırıların ardından petrol fiyatları yüzde 4 oranında arttı ve varil başına 2 dolardan fazla zamlandı.
 
OPEC üyeleri Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak'ın ham petrol sevkiyatlarının önemli bir bölümünü Hürmüz Boğazı üzerinden yaptıkları biliniyor. Ayrıca Katar likit doğalgaz ihracatının neredeyse tamamını Hürmüz Boğazı'ndan yapıyor.
 
Suudi Arabistan ve BAE, Hürmüz Boğazı'nı devreden çıkaracak yeni rotalar arıyor ve bunun için daha fazla petrol boru hattı inşa ediyor. Dünyada üretilen petrolün neredeyse 5'te 1'inin boğazdan geçtiği tahmin ediliyor.
 
ABD, RUSYA VE ALMANYA'DAN AÇIKLAMA
 
Umman'da gerçekleşen ve kimin yaptığı henüz belli olmayan tanker saldırılarının ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Trump'ın konuyla ilgili bilgilendirildiği ve durumun değerlendirildiği kaydedildi.
 
Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov'un açıklamasında ise "Bunun arkasında ne olduğunu kimse bilmiyor" denildi.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer isim olan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, "Aldığımız haberler çok endişe verici. Durumun tırmanması tehlikeli ve bu olaylar bir tırmanmaya neden olabilir. Durumun yatıştırılması gerekiyor ve tüm taraflar buna destek vermeli" ifadelerini kullandı.
 
Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan ise konuyla ilgili itidal çağrısı yapıldı.
 
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit ise konuyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmeye çağırdı. Gheit, "Bazı taraflar bölgeyi ateşe vermeye çalışıyor. Bunun farkında olmalıyız" ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR