Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BELARUS'TA SEÇİM BİTTİ KAOS BAŞLADI !
BELARUS'TA SEÇİM BİTTİ KAOS BAŞLADI !
Belarus'ta pazar akşamı sandıkların kapatılmasının ardından Minsk'in de dahil olduğu büyük şehirlerde protestolar patlak verdi . Ülkede internete erişim sorunu yaşandığı bildirilirken bazı bölgelerde sandıkların çalındığı ,yer yer polisle çatışmaların başladığı bilgilerine ulaşıldı.
9 Ağustos 2020, 21:39
 
Belarus'ta halk devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti,sonuçlar ülkede kaos başlangıcı oldu ! 
 
Seçimde 5 aday yarışırken yerel saatle 20:00'de sandıkların kapanması ile oy sayma işlemleri başladı. Merkez Seçim Komitesi tarafından yapılan açıklamada ülke genelinde 6 milyon 844 bin 932 seçmen 44’ü yurt dışında 5 bin 767 sandıkta oy kullandı.
 
image
 
Resmi olmayan sonuçlara göre ise 26 yıldır Belarus'un başında olan mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko oyların yüzde 79.7'sini alarak seçimi kazandığı bildirildi. Diğer adaylar ise sırasıyla Svetlana Tikhanovskaya oyların yüzde 6,8'ini, Anna Kanopatskaya yüzde 2,3'te, Andrey Dmitriyev yüzde yüzde 1,1 ve Sergey Çereçen ise yüzde 0,9'unu aldığı belirtildi.
 
Seçmenlerin yüzde 9.2'si ise hiçbir adaya oy vermedi.
 
Merkez Seçim Koordinasyon Merkezi'nin kesin seçim sonuçlarını sabah saatlerine doğru açıklaması bekleniyor. Belarus seçim sistemine göre bir aday oyların yüzde 50'sinden fazlasını alması halinde seçimleri kazanıyor.
 
image
 
Belarus'ta gerçekleşen seçimlerin yurt dışı ayağında ise kriz baş gösterdi.
 
Başta Rusya olmak üzere birçok ülkedeki konsolosluklara kurulan 44 sandıkta Belaruslular oy kullandı. Belarusluların yoğun olarak yaşadığı ülkeler arasında olan Rusya ve Ukrayna'da ise oy kullanamayan vatandaşlar Lukaşenko'yu protesto etti.
 
Oy kullanmaya yetişemediklerini veya kendilerine farklı gerekçelerle oy kullandırılmadığını iddia eden Belaruslular, Rusya'nın başkenti Moskova ve Ukrayna'nın başkenti Kiev'de protesto gösterileri düzenledi. Rus ve Ukrayna polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı protestolarda eylemciler Lukaşenko'ya karşı “Yaşlı adam, yaşlı Belarus” gibi sloganlar attı. Moskova'da gerçekleşen protestolarda gözaltı olmazken Kiev'de bazı protestocuların gözaltına alındı.
 
image
 
RUS PARALI ASKERİ KRİZİ ÇÖZÜLDÜ
 
Geçtiğimiz hafta Belarus'un güneyinde 33 Rus Wagner paralı askeri Belarus istihbaratı tarafından, “devlet başkanlığı seçimlerine müdahale edeceği” gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Sandık başında açıklamalarda bulunan Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme gerçekleştirdiklerini ve Rus Wagner paralı asker krizinin çözüldüğünü açıkladı.
 
Lukaşenko ayrıca Putin'in gözaltındaki paralı askerler ile ilgili detaylı bilgiler içeren mektup gönderdiğini söyleyerek, “Biz, Rusya’yla her zaman işbirliği yapacağız. Her zaman birlikte olacağız” dedi.
 
Sandıkta oyunu kullanırken gazetecilere açıklamalarda bulunan Lukaşenko, “Durum küçümsenemez ancak yarından itibaren ülkenin kaosa sürükleneceğini, bir tür çatışma veya iç savaş olacağını söylemek için kesinlikle bir gerekçe yok. Bunu içtenlikle söylüyorum ve garanti ediyorum” ifadesini kullandı.
 
image
 
İNTERNETE ERİŞİM SIKINTISI YAŞANIYOR
 
Trafik akışının kısıtlandığı başkent Minsk’e giriş noktalarında polis kontrolleri uygulandığı belirtildi. Kente erişim noktalarında silahlı askerlerin yanı sıra zırhlı nakliye araçlarının da konuşlandırıldığı aktarıldı.
 
Minsk şehir merkezinde, park yasağı getirilen idari binaların etrafına metal bariyerlerin yerleştirildiği ve polis devriyelerinin artırıldığı kaydedildi.
 
Minsk sakinlerinin internete, özellikle Tut.by ve Radio Liberty gibi muhalefete yakın haber kanallarına erişimde güçlük yaşadığı bildirildi. Seçimleri takip eden sivil toplum kuruluşu Tchestnie Lioudi’nin ve seçim komisyonunun internet sitelerine de erişilemediği aktarıldı. Kullanıcılar, YouTube ve Telegram gibi uygulamalarda önemli ölçüde yavaşlamalar olduğunu ifade etti.
 
Öte yandan seçimin devam ettiği ülkede bazı seçim sandıklarının kaçırıldığı iddia edildi.Batı medyasında sık sık ‘Avrupa’nın son diktatörü” diye anılan 65 yaşındaki Lukaşenko, yıllardır ağır insan hakları ihlalleri ve seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.
 
image
 
Lukaşenko ilk kez 1994 yılında devlet başkanlığı görevine seçildi.
 
2015 yılındaki son seçimlerde oyların yüzde 83,5’ini aldığı belirtilen Lukaşenko seçimlere ciddi bir muhalefet olmadan girmişti. Seçim gözlemcileri de oyların sayılmasında ve kayda geçirilmesinde yanlışlar yapıldığını bildirmişti. 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR