Güzel ülkemiz için yazıyoruz - KATAR VE SUUDİ ARABİSTAN BARIŞTI! Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/haberler/dunya/36887/katar-ve-suudi-arabistan-baristi

 

KATAR VE SUUDİ ARABİSTAN BARIŞTI!
KATAR VE SUUDİ ARABİSTAN BARIŞTI!
Suudi Arabistan ile Katar arasındaki tüm meselelerin çözüme kavuşturulması için uzlaşmaya varıldığı duyuruldu, anlaşma uyarınca, dört ülkenin Katar ablukasına son vereceği, Katar'ın ablukayla ilgili davalardan vazgeçeceği öğrenildi.
5 Ocak 2021, 07:58
 
 
Suudi Arabistan'la Katar arasındaki kara, hava ve deniz sınırlarının yeniden açılması için tarafların anlaşma sağladığı bildirildi.
 
Gelişmenin, Körfez bölgesinde 2017'de ortaya çıkan krizin sona ermesi için önemli bir adım olabileceği tahmin ediliyor.
 
Kuveyt yönetimi, Kuveyt Emiri Navaf el Ahmed el Sabah'ın, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile telefonda görüştüğünü açıkladı.
 
Açıklamada, iki ülke arasındaki tüm sınırların Pazartesi akşamı itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldığı bildirildi. 
 
Suudi Arabistan ile Katar arasındaki tüm meselelerin çözüme kavuşturulması için uzlaşmaya varıldığı duyuruldu.
 
Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili,ortaya çıkan anlaşma uyarınca, dört ülkenin Katar ablukasına son vereceğini ve bunun karşılığında Katar'ın ablukayla ilgili davalardan vazgeçeceğini söyledi.
 
image
 
KUVEYT DIŞİŞLERİ BAKANI ANLAŞMAYI DOĞRULADI
 
Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el Sabah, Suudi Arabistan'da yapılacak zirve öncesinde bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada "Bu akşam itibarıyla Suudi Arabistan ile Katar arasındaki hava sahası ile kara ve deniz sınırlarının açılması için bir anlaşmaya varıldı" dedi.
 
Sınırların açılması konusundaki anlaşma, Salı (bugün) günü Suudi Arabistan'da yapılacak olan Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nin hemen öncesine rastlıyor. Anlaşmanın duyurulmasının ardından Doha yönetimi, Katar Emiri El-Sani'nin komşu ülkedeki zirveye katılacağını açıkladı.
 
2017 yılında Suudi Arabistan, BAE,Bahreyn ve Mısır, "terör örgütlerini desteklediği" gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.
 
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 2017'nin ortalarından bu yana Katar'ı terörizmi desteklemekle suçlayarak diplomatik, ticaret ve seyahat ambargosu uyguluyor.Katar'a yapılan ekonomik ve siyasi ambargoya karşı Türkiye Asker ve ihtiyaçlara yönelik destek veriyor. Doha yönetimi suçlamaları reddetmişti, Kuveyt ve ABD, Körfez bölgesindeki krizin sona ermesi için arabuluculuk yapıyordu.
 
TC Dışişleri Bakanlığı, "Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasını yaptı.
 
Dışişleri Bakanlığı, Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılmasına yönelik alınan kararla ilgili açıklama yaptı.
 
Bakanlık, karardan duyulan memnuniyeti dile getirdi.
 
Bakanlığın açıklamasında, “Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017’den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir” denildi.”Ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir”
 
Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasının tamamı şu şekilde:
 
Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz.
 
Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017’den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir.Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle sözkonusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır.
 
Temennimiz, bu ihtilafın, ülkelerin egemenliklerine karşılıklı saygı temelinde kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulması ve Katar halkına yönelik diğer müeyyidelerin de bir an önce kaldırılmasıdır.Körfez İşbirliği Konseyi’nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir.”
 
Şeffaf Gazete