Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYA DENİZ TİCARETİ SÜVEYŞ'E SAPLANDI!
DÜNYA DENİZ TİCARETİ SÜVEYŞ'E SAPLANDI!
Çin’den Hollanda’ya giderken Süveyş Kanalı’nda karaya oturan Evergreen gemisi, dünya deniz ticaretini sürpriz bir krizle karşı karşıya bıraktı. 220 bin ton ağırlığındaki geminin boşaltılarak Süveyş’in yeniden açılmasının üç hafta sürebileceği belirtiliyor.
26 Mart 2021, 19:35
 
 
Mısır’da Tayvanlı Evergreen Marine şirketi tarafından işletilen 400 metre uzunluğundaki Evergreen yük gemisi, hafta içinde 200 metre genişliğindeki Süveyş Kanalı’nın güneyinde çapraz olarak karaya oturdu. Gemiyi kurtarıp deniz trafiğinin açılması için uzmanların önerdiği kurtarma senaryolarından geminin yükünü boşaltarak hafifletme seçeneğinin, tehlikeli olduğu ve gemiyi dengesiz hale getirip ikiye bölebileceği belirtildi.
 
image
 
Kanalda sıkışan dev geminin, her iki ucundan da karaya oturduğu gerekçesiyle gemiyi römorkörlerle döndürerek kurtarmanın zor olduğu belirtildi.
 
Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı'ndaki deniz trafiği, karaya oturan 400 metrelik Panama bandıralı Ever Given adlı dev konteyner gemisi yüzünden durma noktasına geldi.
 
image
 
Süveyş Kanalı'nı açma çalışmaları sürerken, uzmanlar 'geminin yükününü boşaltma' seçeneğinin, gemiyi ikiye bölebileceği uyarısında bulundu.
 
Geminin kurtarılması için yürütülen çalışmalardan şu ana dek sonuç alınamadı. Allianz sigorta şirketinin yaptığı hesaplamaya göre Süveyş Kanalı'ndaki blokaj yüzünden dünya ticareti haftada 6 ila 10 milyar dolar maddi zarara uğruyor. 
 
         image
 
Mısır'daki Süveyş Kanalı yetkilileri, 15 bin ila 20 bin metreküp kum çeken bir tarak gemisinin, gemiyi hareket ettirmeye çalıştığını aktardı. Tarak gemisinin çalışmalarına Hollanda'dan da destek geldiği belirtiliyor. 
 
Mısırlılara destek veren Hollandalı maden şirketi Boskalis de kum çekme çalışmalarının yanı sıra geminin ağırlığını hafifletmek için içindeki yakıtı boşaltmaya çalıştıklarını aktardı.
 
image
 
Korsan korkusu
 
Trafik sıkışıklığının yaşandığı kanalda Danimarkalı denizcilik şirketi Mærsk'in verdiği bilgiye göre, neredeyse 200 kadar gemi her iki yönde de sıkışmış durumda.
 
Sıkışıklıktan kurtulmak için rotasını değiştirmek isteyen gemilerin ise korsanlarla karşılaşmasından endişe ediliyor.
 
image
 
Medyada yer alan teyit edilmemiş bazı haberlere göre farklı ülkelerden bazı denizcilik işletmeleri, korsan tehlikesine karşı Amerikan donanmasından destek istedi. Alman Denizilik İşletmeleri Birliği ise korsan tehlikesinin abartılmaması yönünde bir açıklama yaptı.
 
Alman makina endüstrisinde endişe
 
Öte yandan Alman Makina ve Tesisat Üreticileri Birliği de, Alman makina endüstrisinde Asya'dan gelen bazı elektronik parçalarının sevkiyatında yaşanan sıkıntının, Süveyş Kanalı'ndaki tıkanma yüzünden daha da kötüleşeceğini ifade etti. Alman endüstrisi, başka alanlarda da eksik parçalar nedeniyle üretimin aksayabileceğinden endişe ediyor.
image
 
Süveyş Kanalı'ndan 2019 yılında toplam 1 milyon 250 bin ton yük geçti, bu da dünya ticaretinin yüzde 13'üne tekabül ediyor.
 
Uzmanlar gemiyi döndürme, altını kazma, çekme ve hafifletme işlemlerinin kombinasyonundan oluşan bir operasyon gerektiğini vurguladı. Öte yandan, Mısır’da Tayvan bandıralı bir yük gemisinin karaya oturması nedeniyle ulaşıma kapanan Süveyş Kanalı’nı açma çalışmalarının çarşamba sabahından beri sonuç vermemesi dünya çapında nakliyeyi tehlikeye attı.
 
Süveyş Kanalı haftalarca kapalı kalabilir
 
Çin’den Hollanda’ya giderken Süveyş Kanalı’nda karaya oturan Evergreen gemisi, dünya deniz ticaretini sürpriz bir krizle karşı karşıya bıraktı. 220 bin ton ağırlığındaki geminin boşaltılarak Süveyş’in yeniden açılmasının üç hafta sürebileceği belirtiliyor.
 
Gemiyi kurtarmaya çalışan şirket Boskalis’in CEO’su Peter Berdowski, henüz kurtarma işleminin ne kadar süreceği ile ilgili bilgi vermek için erken olduğunu ifade etti.
 
Şeffaf Gazete

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR