Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AŞIMIZ TÜRKİYE'YE ŞİFA OLSUN
AŞIMIZ TÜRKİYE'YE ŞİFA OLSUN
Dünyanın kapısında aşı beklediği insanlığın umudu olan Biontech aşısının Türkiye'de uygulanmaya başlanması büyük heyecan ve memnuniyet yarattı.Yıl sonuna kadar hedef 30 milyon aşı.
10 Nisan 2021, 12:07
 
               
Türkiye'de COVID-19 aşılama programı kapsamında BioNTech aşısının birinci dozu yapılmaya başlanması  Uğur Şahin'in '' aşı konusunda Türkiye vatanımız her zaman yanındayız içleri rahat olsun '' sözlerini akla getirdi.
 
               image
 
Uğur Şahin, Türkiye ile yapılan aşı anlaşması sonrası gelen ilk Biontech aşıları ve aşılamanın başlanması ilişkin, "Bu gelişme bizi çok mutlu ediyor Türkiye doğduğumuz ülke, anavatanımız,kalbimizin olduğu yer. Türkiye'deki insanlara yardım edebilecek olmak bizim için büyük mutluluk." dedi.
 
             image      
 
Şahin ilk etapta Türkiye'ye gönderilen aşıların 4,5 milyon dozluk ilk parti ile başladığını, "Her şey yolunda gideceğini umuyoruz. 2021'in ikinci yarısında daha fazla aşı gönderilmesi konusunda oldukça yoğun çalışıyoruz" açıklaması yaptı. Şahin '' 2021 sonuna kadar Allah'ın izniyle 30 milyonu Türkiye'ye yetiştirebiliriz." ifadelerini kullandı.
 
image
 
Geçtiğimiz günlerde Dünya'nın başına felaket gibi çöken Koronavirüs'e karşı global ölçekte kabul edilen en önemli aşıyı olan Biontech kurucuları Özlem Şahin ve Uğur Türeci'ye Bellevue Sarayı´nda düzenlenen törende Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katılımıyla Almanya devletinin en önemli simgesi olan liyakat nişanı takdim edilmişti.
 
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, törende yaptığı konuşmaya  "Bilim ve insanlık için büyük bir ödül günü " diyerek başlamıştı.
 
Frank-Walter Steinmeier '' Geliştirdiğiniz aşı insanlığa çok büyük umut ve bir hizmettir. Bizler  şu anda bu yüzden burada bulunmaktan onurlu ve gururluyuz. Bu aşı sadece hayat kurtarmıyor, aynı zamanda insanlığın sosyal yaşantısının devamını da kurtarıyor,size ülkem ve insanlık adına teşekür ediyorum '' diyerek, Alman vatandaşı'da olan iki Türk insanına Almanya'da sunulabilecek en büyük saygıyı ortaya koymuştu.
 
image
 
Evli olan Türeci ve Şahin çiftinin bu başarısı, Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Christian Odandahl'ın şu ifadeleri ile Almanya başta dünya'da yankı uyandırmaya devam ediyor.
 
"Almanya uzun süre göç konusunda ne kadar açık olması gerektiği konusuyla uğraştı ve savaş sonrasındaki 'misafir işçiler' programı hep sorgulandı. Uğur Şahin'in babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışmaya gelen bu misafir işçilerden biriydi, şimdi oğlu dünyayı saran salgına son veren kişi olabilir,o bu toplumdan çıkan dünya insanlığının kahramanıdır." dedi.
 
Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında.
 
image
 
BIONTECH ABD'DE BİR İLK YARATTI
 
Pfizer ve BionTech yaptıkları ortak açıklamada, geliştirdikleri covid-19 aşısının 12-15 yaş arasında kullanılması için FDA'e acil durum kullanımı için başvuruda bulunulduğu belirtildi.
 
Geçen ay yapılan araştırmada, aşının 12-15 yaş aralığında yüzde 100 etkinlik gösterdiğinin altının çizildiği açıklamada, "Yaptığımız bu başvuru, küresel aşılama çabalarını genişletmek için hükümetleri destekleme çalışmalarımız için önemli bir adım teşkil etmektedir." ifadesi kullanıldı.
 
ABD'li ilaç firması Pfizer'ın, Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile geliştirdiği covid-19 aşısı, ABD'de FDA onayı alan ve kullanılmaya başlanan ilk aşı olmuştu.
 
Dünyanın umudu olan bu başarının nasıl ortaya çıktığı biliniyor mu ?
 
2020 Ocak ayında koronavirüs Çin'de şiddetlenmiş, ancak Almanya dahil dünyanın pek çok ülkesinde henüz pandemi endişesi yaşanmıyorken, BioNTech araştırmacıları koronavirüse karşı bir aşı üzerinde aslında çalışmaya başlamıştı.
 
Şirketin başında Türkiye'den Almanya'ya göçen fabrika işçisi bir bananın oğlu olan Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci var.
 
Şahin'in CEO ve Türeci'nin idareci olarak çalıştığı BioNTech, geçen ilkbaharda virüsün dünyanın dört bir yanına yayıldığı anlaşıldığında, firma faz 1-2 denemelerine geçilmişti bile.
 
image
 
BioNTech firmasının Mainz kentindeki merkezi 
 
Şirketin CEO'su Uğur Şahin 1965 yılında Hatay'da doğdu. Henüz 4 yaşındayken, annesiyle birlikte Ford şirketinde çalışan babasının yanına Köln'e taşındı. Liseden mezun olduktan sonra Köln Üniversitesi'nde tıp eğitimi aldı. 20 yaşına geldiğinde, henüz daha öğrenciyken, bir laboratuvarda çalışmaya başladı. Şahin o günleri "Akşam 4'e kadar bütün gün derslerimiz vardı. Diğer öğrenciler eve giderken, ben de çalışmak için laboratuvara giderdim. Bazen sabah 4'e kadar çalışırdım" diye anlatıyor.
 
1992'de tıp fakültesini bitiren Şahin, Saarland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne geçmeden önce birkaç yıl Köln Üniversitesi'nde iç hastalıkları, hematoloji ve onkoloji doktoru olarak çalıştı.
 
Köln Üniversitesi'ndeyken, bir tıp öğrencisi ve İstanbul'dan Almanya'ya gelen bir doktorun kızı olan Özlem Türeci ile tanıştı.
 
Mainz Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Özlem Türeci, kanser immünoterapisinde bir öncü olarak tanınıyor. Daha önce Alman basına verdiği bir demeçte Türeci, bu mesleği seçmesindeki arkasında yatan sebepleri "Doktor olarak çalışan babamdan etkilendiğimden genç bir kızken bile başka meslek hayal edemiyordum. Babamın muayenehanesi aile evimizdeydi. Çocukken hastalar arasında oynardık. Evimizde iş ve yaşam arasında kesin bir ayrım yoktu" sözleriyle anlatmıştı.
 
Babasının çok duyarlı bir hekim olduğunu söyleyen Türeci, bunun kendisini çok etkilediğini, hatta tıpkı babası gibi insanlara yardım etmek için, önce rahibe olmayı bile düşündüğünü, ardından tıbbı seçtiğini belirtiyor.
 
 
image
 
Türeci, Uğur Şahin ile 2002'de evlendiğinde, Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışıyordu.
 
Edinilen bilgilere göre Şahin, evlilik seremonisinden saatler öncesine kadar bile laboratuvarda çalışmış. Ardından, Türeci ile birlikte evlendirme dairesine gitmişler.
 
BioNTech'in kurulması
 
2001 yılında immünoterapötik kanser ilaçları geliştirmek için bir şirket kuran çift BioNTech'i 2008 yılında kuruyor. Şirket, şu an da büyük ölçüde kişiselleştirilmiş kanser immünoterapileri için teknolojiler ve ilaçlar geliştiren bir firma. Ancak üzerinde çalıştıkları kanser ilaçlarının hiçbiri henüz onay aşamasına gelmiş değil. Hem Türeci hem de Şahin, bu çalışmalarının yanında, üniversitede öğretmenlik yapmaya devam ediyor.
 
BioNTech'in RNA biyokimyası ve üretiminden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Andreas Kuhn, 2019 yılında bir ödül töreninde Uğur Şahin için "Onun kadar zeki birini nadiren tanıdım. Kendisi her zaman insanlardan bir adım önde. Yeni bir fikir bulursanız o, bu aşamaya çoktan ulaşmıştır ve bunu öngörmüştür" ifadelerini kullanmıştı.
 
Şahin'in kendisine en başından beri ilham verdiğini söyleyen Kuhn,"İnsanları bir şeyler hakkında heyecanlandırabilmesinin onun güçlü yönlerinden biri olduğunu düşünüyorum" diyor.
 
           image
 
BioNTech'te şu an 60'tan fazla ülkeden bin 300'den fazla kişi çalışıyor ve bunların yarısından fazlası kadın. Alman biyoteknoloji firması, Ekim ayında ABD'nin Nasdaq borsasına teknoloji hisse senetleri için giriş yaptı ve borsada hızlı bir şekilde büyüdü.
 
Türeci, daha önce innovationsland-deutschland.de sitesine yaptığı bir açıklamada, değiştiremeyeceği şeyleri kabul etse de "etki alanının ilk göründüğü halinden farklı olduğunu düşündüğü şeylere kararlılıkla ve cesaretle konsantre olmaya" çalıştığını söylemişti.
 
Kararlılık ve cesaret, Şahin ve Türeci'nin salgın sırasında kuşkusuz gösterdikleri özellikler. Öyle ki, aşının onay alması durumunda ticari dağıtımını sağlayabilecek konumda olabilmek için için üretim kapasitelerini genişletip büyük yatırımlar yaptılar. Idar-Oberstein ve Mainz'daki şirket tesislerindeki üretim tesisleri sürekli aktif. Şahin, Almanya'nın ZDF kanalına verdiği bir röportajda, zamanı yakalayabilmek için şirketin en başından beri arka arkaya önemli adımlar attığını söylemişti.
 
Yıllar süren araştırmalar Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye her iki şekilde de karşılığını veriyor.
 
Şahin, BioNTech hisselerinin yüzde 18'ini elinde tutuyor ve şirketin başarısıyla, kendine en zengin 100 Alman arasında bulmasına rağmen kanser ile ilgili umut verici çalışmalarını son hızla sürdürüyor. 
 
Şeffaf Gazete

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR