Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
IMF TALİBAN İÇİN ÖNLEM ALIYOR
IMF TALİBAN İÇİN ÖNLEM ALIYOR
Afganistan Merkez Bankası'nın yaklaşık 10 milyar dolarlık rezervinin büyük kısmını elinde tutan ABD, dondurma kararı aldı. Ülkede az da olsa altın ve nakit dolar bulunuyordu. Baktriya Hazinesi de kasadaydı. IMF kaynaklarının akıbeti de belirsiz.
20 Ağustos 2021, 07:41
 
 
Uluslararası Para Fonu (IMF), Afganistan’ın artık kaynaklarına erişemeyeceğini söyledi. Karar geçtiğimiz hafta sonu Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından alındı.
 
Açıklamada, “Her zaman olduğu gibi IMF, uluslararası toplumun görüşleri tarafından yönlendiriliyor” ifadeleri kullanıldı.
 
Ülkeye 23 Ağustos’ta IMF’nin pandemi nedeniyle küresel olarak yaptığı yardımların bir parçası olarak 370 milyon doların üzerinde para aktarımı yapılması planlanıyordu.
 
KAYNAKLARA ERİŞİM KISITLANDI
 
IMF’den yapılan açıklamada, Özel Çekme Hakları da denilen SDR’lere ve diğer kaynaklara erişimin kısıtlandığı bildirildi. Açıklamada, “Şu anda uluslararası toplumda Afganistan'daki hükümetin tanınması konusunda bir netlik yok ve bunun sonucu olarak ülke SDR'lere veya diğer IMF kaynaklarına erişemez” ifadelerine yer verildi.
 
ABD yönetimi BBC’ye yaptığı bir açıklamada, Afgan hükümetinin ABD’de sahip olduğu hiçbir merkez bankası varlığını Taliban’a vermeyeceğini ifade etmişti.
 
ABD Kongre üyeleri de ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’a yazdığı bir mektupta, Taliban’ın ABD destekli herhangi bir yardım almayacağına dair güvence istedi.
 
PARALAR YURTDIŞINDA
Afganistan Merkez Bankası Başkanı Ajmal Ahmady da Taliban’ın merkez kaynaklarına erişimini kestiğini belirtmişti. Ahmady, toplam 9 milyar doların yurtdışına olduğunu, bunun 7 milyar dolarınınsa ABD Merkez Bankası’nda bulunduğunu açıkladı. Geriye kalan miktar ise İsviçre'deki Uluslararası Ödemeler Bankası'nda ve başka uluslararası hesaplarda bulunuyor.
 
Ayrıca para transferi şirketi Western Union da Afganistan’a para transfer hizmetlerini “bir sonraki duyuruya kadar” askıya aldı.
 
Bu sırada Afganistan’ın para birimi Afgani’nin değeri düşmeye devam ediyor. Afgani, Pazartesi gününden bu yana yüzde 12,5 arttı. Şu sıralar 1 Afgani 86.25 dolardan işlem görüyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR