Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
IŞİD KABİL'İ KAN GÖLÜNE ÇEVİRDİ
IŞİD KABİL'İ KAN GÖLÜNE ÇEVİRDİ
Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bugün IŞİD tarafından düzenlenen 7 adet canlı bombalı terör saldırısında yaşamını yitiren kişi sayısı 80 i bulurken ölen ABD'li askerlerin sayısı 12'ye yükseldi.
26 Ağustos 2021, 20:38
 
 
Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınındaki peşpeşe gelen patlamalar ardından son dakikada bir patlama daha meydana geldi.
 
Şu ana kadar 7 patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e çıktı yaralıların sayısı ise 140’a yükseldi. Öte yandan bombalı saldırıyı sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan terör örgütü IŞİD üstlendi.Ölenlerin arasında 12 Amerikan askeri olduğu öğrenildi.
 
               image
 
Amerikan Associated Press haber ajansının 2 Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bugün düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitiren ABD'li askerlerin sayısı 12'ye yükseldi. Yetkililer, hayatını kaybeden askerlerden 11'inin deniz piyadesi, 1'inin ise ordu sıhhiyecisi olduğunu kaydetti.
 
GÜNBOYU SALDIRI TEHDİDİ UYARISI YAPILMIŞTI
 
Kabil Havalimanı, Taliban'ın kontrolü devralmasının ardından ülkeden tahliye edilenlerin akınına uğramıştı. Ülkelerin tahliye operasyonları havaalanından kalkan uçaklarla gerçekleşiyordu. Öte yandan Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir IŞİD saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış, vatandaşlarından havalimanından uzak durmalarını istemişti.
     image
 
İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin "terör saldırısı" tehdidi bulunduğunu açıklamasının ardından, Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son vermişti.Güniçinde dünyaca ünlü gazete İndependent online yayınında net uyarı yapmıştı 
 
image
 
John Kirby, havalimanı bölgesinde başka patlamalar olacağını doğrulayabiliriz ifadelerini kullandı.
 
Pentagon tarafından haberin doğrulanmasının ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Kenneth McKenzie, düzenlediği basın toplantısında, 12 ABD'li askeri personelin hayatını kaybettiği ve 15'inin yaralandığı bilgisini verdi.
 
McKenzie yaptığı açıklamada, "Bizim değerlendirmemiz, Kabil'deki iki intihar saldırısının ardında IŞİD'in olduğu yönünde" dedi. Afganistan'da halen yaklaşık bin Amerikan vatandaşının olduğunun tahmin edildiğini söyleyen .McKenzie, "IŞİD'in Afganistan'da oluşturduğu tehdit çok ciddi ve saldırılarının devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu. McKenzie, saldırılara rağmen Kabil Havaalanı'ndan tahliyeleri sürdürecekleirni söyledi.
 
McKenzie, "Taliban ile irtibat kurulması da dahil, IŞİD saldırısı beklentileriyle alakalı elimizden geleni yapıyoruz. Yeterli denetimleri yapabilmeleri için elimizdeki bilgileri Taliban ile paylaşıyoruz" dedi.
 
McKenzie, ikinci patlama hakkında fazla bir şey bilmediklerini, fakat İngiliz kuvvetlerinin bulunduğu bir alanın yakınında meydana geldiğine dair bilgi olduğunu açıkladı.
 
Yüzlerce IŞİD militanının Kabil Havaalanı çevresinde olduğu ve muhtemelen saldırıların devam edeceği bildiriliyor. Türk birliğinde herhangi bir vaka görülmedi.
 
image
 
HAYATINI KAYBEDEN ABD ASKERİ SAYISI 12 OLDU
 
ABD basını, bombalı saldırılarda 4 ABD askerinin hayatını kaybettiğini belirtmişti. Saldırılarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin sayısı 12'ye yükseldi.
 
ABD’li yetkililer, hayatını kaybedenlerin 11’inin deniz piyadesi, 1'inin donanma doktoru olduğunu aktardı. Pentagon da patlamalarda 12 ABD askerinin hayatını kaybettiğini doğrularken, 15 askerin yaralandığını belirtti.
 
image
 
IŞİD İNTİHAR SALDIRISI YAPTI
 
ABD'li yetkililer, patlamalarının Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın Abbey Kapısı mevkiinde meydana geldiğini ve intihar saldırısı üzerinden durulduğunu belirtti.
Görgü tanıkları, patlama sonrası havalimanındaki uçuşların devam ettiğini ifade ederken, yerel kaynaklar çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu bildirdi.
 
TALİBAN’DAN AÇIKLAMA
 
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada bombalı saldırıları kınayarak patlamaların ABD ordusu tarafından kontrol edilen bir bölgede gerçekleştiğini aktardı.
 
Mücahid, “İslam Emirliği, halkının güvenliğine ve korunmasına çok dikkat ediyor ve kötü çevreler kesinlikle durdurulacak” dedi.
 
image
 
IŞİD ÜSTLENDİ
 
Öte yandan Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen bombalı saldırıyı sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan terör örgütü IŞİD üstlendi.
 
MSB: BİRLİĞİMİZDE HERHANGİ BİR HASAR, ZAYİAT YOK
 
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” dedi.
 
PATLAMA SONRASI ABD’DEN KABİL UYARISI
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Seyahat Departmanı, Kabil Havalimanı’nın yakınlarında meydana gelen patlamalara ilişkin uyarı yayınladı. Uyarıda, “Havalimanı civarında büyük  patlamalar oldu ve silah sesleri duyulduğu bildirildi.
 
ABD vatandaşları havalimanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havalimanı kapılarından uzak durmalıdır. Havalimanı kapılarında bulunanlar ise derhal oradan uzaklaşmalıdır” ifadelerine yer verildi.
 
NATO VE BM SALDIRILARI KINADI
 
Saldırıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, çifte bombalı saldırıyı kınadı. Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric basına verdiği demeçte, Gutteres'in ‘birçok sivili öldüren ve yaralayan terör saldırısını’ kınadığını belirterek, saldırının Afganistan'daki durumun ne kadar değişken olduğunun bir göstergesi olduğunu aktardı.
 
Dujarric, saldırının ülke genelinde Afgan halkına yapılacak yardımlar konusunda BM'nin kararlılığını güçlendirdiğini ifade ederek, şu ana kadar BM personeli arasında herhangi bir can kaybı rapor edilmediğini belirtti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR