Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA'DA YENİ HÜKÜMET KESİNLEŞTİ
ALMANYA'DA YENİ HÜKÜMET KESİNLEŞTİ
Almanya'das Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberaller tarafından kurulan ve çarşamba günü 4 yıl için güvenoyu alması beklenen hükümette ilk kez Türkiye kökenli bir bakan yer alacak.
8 Aralık 2021, 11:43
 
 
Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaşma sağlanmasının ardından bugün imzalar atıldı.
 
Yeni koalisyon sözleşmesinin ayrıntıları kamuoyuna açıklandı ve böylece yeni kabinedeki görev dağılımı da belli oldu. 
 
image
 
Olaf Scholz (63), partisi Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD) seçim zaferine taşıdı. Angela Merkel'in yerine başbakanlık koltuğuna oturan Scholz'un asıl mesleği  avukatlık. Deneyimli bir siyasetçi olan Scholz, uzun yıllar Hamburg kent eyaletinin hükümet eden belediye başkanı olarak görev yaptı. Merkel hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev alan Scholz'un yeni dönemdeki en önemli projelerinden biri, asgari ücretin artırılması. 
 
image
 
KOALİSYON İÇİN  YOLCULUK BAŞLIYOR
 
Partilerin renklerinden dolayı (kırmızı, sarı, yeşil) ‘trafik lambası koalisyonu’ olarak adlandırılan yeni koalisyon hükümetinin sözleşme metni bugün parti genel başkanları tarafından imzalandı. “Daha fazla ilerleme kaydetmeye cesaret etmek” başlığı altında imzalanan 177 sayfalık sözleşme metninin imza törenine parti başkanlarının yanı sıra partilerin yönetim kadroları da katıldı.
 
Trafik lambası hükümetinin açıklanan öncelikli konuları arasında iklim, yeni konut inşası ve dijitalleşme geliyor. Yeni tip korona virüs (Covid-19) ile mücadele de hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor.
 
SAĞLIK KRİZİ EN ÖNEMLİ SORUN
 
Yeni hükümette başbakanlık görevini üstelenecek Olaf Scholz daha önce SPD özel parti kongresinde yaptığı konuşmada, Covid-19 ile mücadeleyi ilk ve en önemli görevlerden biri olarak nitelendirmiş ve “Corona virüsü salgınıyla tüm gücümüzle savaşıyoruz ve bu da bizim başlamak üzere olduğumuz görev. Koalisyon anlaşması, sağlık krizini iklim krizinden önünde tutuyor” ifadesini kullanmıştı.
 
image
 
Salgına karşı yılmaz savaşçı '' Karl Lauterbach ''
 
Kabinedeki sürprizlerin başında Karl Lauterbach yer alıyor. Aslında geniş bir halk kitlesi ve siyaset arenasındaki pek çok kişi, onun Sağlık Bakanı olmasını istiyordu. Ama koalisyon görüşmeleri sırasında bu görev için hep başkalarının adı geçti. Ancak sonunda Olaf Scholz, halkın sağlığını 58 yaşındaki doktor ve sağlık ekonomisti Lauterbach'a emanet etmeye karar verdi ve onu "işinin ehli" olarak övdü. Salgın sürecinde medyada belki de en fazla öne çıkan siyasetçi oldu. Radikal çıkışları nedeniyle kimi zaman tepki topladı, ama şimdi Almanya'da pandemiyle mücadeleye o yön verecek.
 
Olaf Scholz’un Şansölye olarak başkanlığını yapacağı yeni kabinenin en önemli özelliklerinin başında, yeni oluşturulan İnşaat Bakanlığı sayesinde bakanlık sayısının 16’dan 17’ye çıkması geliyor. Kabinenin yaş ortalaması 51,2’den 50,4’e düştü. Kabinedeki kadın sayısı da her zamankinden daha yüksek. Trafik lambası koalisyonunda 9 erkek bakan ve 8 kadın bakan yer alacak.
 
BAKANLIKLAR AÇIKLANDI 
 
Yeni kabinede Nancy Faeser’ın göreve gelmesiyle ilk kez bir kadın Almanya’da içişleri bakanı oldu. Hubertus Heil, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olarak yerini korudu. Eski hükümette Adalet Bakanlığını sürdüren Christine Lambrecht, yeni hükümette Savunma Bakanı, Çevre Bakanlığı görevinde bulunan Svenja Schulze, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanı oldu. Sağlık Bakanlığı görevine ise SPD’li sağlık uzmanı Karl Lauterbach getirildi.
 
İmar Bakanlığını Klara Geywitz üstlenirken, Yeşiller Partisinin Eş Başkanı Annalena Baerbock, Dışişleri bakanı, diğer eşbaşkan Robert Habeck de Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı oldu. Anne Spiegel Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı, Steffi Lemke Çevre, Doğayı Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanı oldu.
 
image
 
Türkiye kökenli Alman siyasetci Cem Özdemir de Gıda ve Tarım Bakanlığı görevini üstlendi.
 
Yeşiller partisinin eski genel başkanlarından Cem Özdemir (55), yeni kabinenin Gıda ve Tarım Bakanı oluyor. Bakanlar Kurulu'nda yer alabilmek için Yeşiller içinde yapılan çetin mücadelede, partinin sol kanadına mensup olan Meclis Grup Başkanı Anton Hofreiter'i saf dışı bırakan Özdemir, aynı zamanda federal düzeyde bakanlık görevine gelen ilk Türkiye kökenli politikacı unvanını taşıyor.
 
image
 
RESMEN BAŞBAKAN OLACAK
 
Maliye Bakanlığı görevine FDP Genel Başkanı Christian Lindner gelirken, Adalet Bakanlığı’na Marco Buschmann, Ulaştırma ve Dijitalleşme Bakanlığına Volker Wissing, Eğitim ve Araştırma Bakanlığına da Bettina Stark-Watzinger getirildi. Başbakanlık Dairesi Başkanlığı görevini de Wolfgang Schmidt yürütecek.
 
SPD Genel Başanı Olaf Scholz’un, yarın parlamentoda yapılacak oylama sonrasında, Almanya’nın yeni başbakanı olacak.
 
Uzun süren koalisyon protokolü görüşmelerinin ardından dün yapılan parti içi oylamalarda, cumartesi günü SPD’ yüzde 98, pazar günü FDP yüzde 92 ve dün de Yeşiller yüzde 86’lık oranlarla koalisyon sözleşmesine onay vermişti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR