Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SUUD VE RUM KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİ !
SUUD VE RUM KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİ !
Yunanistan Suudi Arabistan ile onlarca yeni anlaşma imzaladı. Yunanistan basınındaki son bilgilere göre yeni anlaşmalarla iki ülke arasındaki çok boyutlu işbirliği derinleşiyor.
30 Temmuz 2022, 07:24
 
 
Suudi Arabistan’ın güçlü ve tartışmalı ismi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın komşu Atina’ya gerçekleştirdiği resmî ziyaret çerçevesinde Yunanistan Suudi Arabistan ile onlarca yeni anlaşma imzaladı. Yunanistan basınındaki son bilgilere göre yeni anlaşmalarla iki ülke arasındaki çok boyutlu işbirliği derinleşiyor. 
 
4 MİLYAR EUROLUK ANLAŞMALAR
‘Kathimerini’ gazetesinde bugün yer alan ilgili habere göre, Yunanistan’ın Ekonomik Diplomasi ve Dışa Açılmadan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogoyannis'in himayesinde dün gerçekleştirilen üst düzey toplantıda Yunanistan ve Suudi Arabistanlı işadamları arasında toplam 16 anlaşma imzalandı. Anlaşmalar toplam 100 Yunan ve 40 Suudi Arabistan şirketinin temsilcileri tarafından imzalandı. 
 
Anlaşmalar Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşeceği Paris'e hareketinden önce imzalandı. 
 
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis dün öğleden sonra Veliaht Prens onuruna verilen özel bir öğle yemeğinde Muhammed bin Selman ile gayrı resmi bir görüşme daha gerçekleştirmişti. 
 
image
 
Yeni anlaşmaların değeri, iki lider arasında önceki gün imzalanan anlaşmalarla beraber 4 milyar avroyu aşıyor.
 
Atina ve Riyad arasındaki en önemli anlaşma fiber optik veri iletim kablosunun geliştirilmesiyle ilgili. Yunanistan tarafında Fragogoyannis'in ofisi tarafından açıklananlara göre, anlaşmalar Aegean, Mytilineos S.A. şirketleri veya grupları tarafından imzalandı.
 
Yunanistan ile Suudi Arabistan arasında imzalanan yeni anlaşmalara ve projelere Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Theon Sensors S.A., RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A., Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A, Corinth Pipeworks Boru Endüstrisi A.Ş. gibi özellikle denizcilik alanında adından söz ettiren şirketler katılıyor.  
 
Yunanistan ve Suudi Arabistan ayrıca, yenilenebilir enerji ve güneş panelleri, atık su yönetimi, enerji (ve gaz) ticareti ve depolama, deniz çevresinin korunması, Suudi Arabistan ordusunun bazı ihtiyaçlarının Yunanistan tarafından karşılanması, inşaat ve altyapı, balık yetiştiriciliği, havacılık, boru hatları ve turistik emlak gibi alanlarda da anlaşmalar imzalandı.
 
Yunanistan basınına göre iki ülke arasındaki en önemli anlaşma, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan bir fiber optik veri iletim kablosunun geliştirilmesi için iki liderin huzurunda imzalanan anlaşma. Suudi Arabistan'ın yanı sıra konsorsiyumda Kıbrıslı telekomünikasyon şirketi CYTA da yer alıyor.
 
İletişim alanındaki anlaşma hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis "CYTA'nın East-Med Corridor denizaltı kablo sistemine katılımını öngören jeostratejik anlaşma ile ülkemiz bölgede önemli bir telekomünikasyon ve veri alışveriş merkezi haline gelirken, ekonomimize sağlayacağı faydalar da çok yönlü olacaktır" açıklamasını gerçekleştirdi.
 
DENDİAS, ANLAŞMALAR SONRASI KIBRIS'TA 
Yunanistan ve Kıbrıs basınına yansıyan son bilgilere göre Suudi Arabistan ile imzalanan önemli anlaşmalar sonrasında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Kıbrıs’a resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor. 
 
Ziyareti çerçevesinde Dendias, Kıbrıs Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides ile özel bir görüşme gerçekleştirecek ve ardından iki ülke Dışişleri Bakanlıkları heyetlerinin katılımıyla genişletilmiş istişareler gerçekleştirilecek. Lefkoşa'da Dışişleri Bakanlığı'ndaki istişarelerin sonunda iki bakan basına açıklamalarda bulunacak.
 
Kasoulides ve Dendias'ın diğer konuların yanı sıra ikili ilişkiler ve ulusal, bölgesel ve uluslararası konularda işbirliğinin daha da derinleştirilmesine yönelik çerçeveye, Kıbrıs sorununa, Türkiye ile ilgili meselelere, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sonuçlarına ve AB'nin koordineli tepkisine, Doğu Akdeniz ve daha geniş Orta Doğu bölgesindeki çok taraflı işbirliği oluşumlarına ve ortak ilgi alanındaki diğer bölgesel konulara odaklanmaları bekleniyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR