Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BALKANLARDA SAVAŞ TAMTAMLARI ÇALIYOR
BALKANLARDA SAVAŞ TAMTAMLARI ÇALIYOR
Kosova ile Sırbistan'ın liderleri, iki taraf arasındaki gerginliğin düşürülmesi için Avrupa Birliği'nin (AB) kolaylaştırıcılığında Brüksel'de yapılan acil nitelikli toplantıda anlaşmaya varamadı.
21 Kasım 2022, 21:23
 
Kosova ile Sırbistan arasında bir süredir kimlik kartları ve araç plakaları dolayısıyla artan gerginlik üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ayrı ayrı ve üçlü görüşmelerde bir araya geldi.
 
BİR ÇÖZÜM ÇIKMADI
Borrell, toplantı bitiminde yaptığı açıklamada, Vucic ile Kurti’nin görüşmesinden gerginliğin düşürülmesi adına bir çözüm çıkmadığını açıkladı.
Borrell, “Bugünkü toplantının başarısızlığı, ilerleyen sahada gerginliğin artması ve olabilecek şiddet olayları her ikisinin sorumluluğudur. Biz bir teklif sunduk. Cumhurbaşkanı Vucic kabul etti, Başbakan Kurti etmedi.” ifadesini kullandı.
 
KOSAVA’YA DİKKAT ÇEKTİ
AB ülkelerini “tarafların yapıcı olmayan tutumları” hakkında bilgilendireceğini kaydeden Borrell, '' Kosova’nın uluslararası yasal yükümlülüklerine uymadığını defalarca söyledim,Sorunun temeli araç plakalarından çok öte. İki tarafa da açıkça ifade ettim. Böyle devam edemeyiz. Bu krizler kısır döngüsü bitmeli.” dedi.
 
VUCİC’E GÖRE KOSOVA İMKANSIZI İSTEDİ
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise görüşmenin ardından Sırp basınına yaptığı açıklamada, anlaşmaya varamadıklarını ifade ederek, kendilerinin yapıcı bir tutum sergilediklerini savundu.
 
Vucic, “On kez değiştirilen metinleri kabul ettik ancak karşı taraf hiçbir şeyi kabul etmedi. İmkansızı eklemek istediler. Önümüzde zor günler ve uykusuz geceler var.” dedi.Sırp liderin bu akşam yerel saatle 19.00’da halka seslenmesi bekleniyor.image
 
KOSOVA’DAN AÇIKLAMA
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, AB'nin Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi önerisinden vazgeçtiğini söyledi.
Kurti, Borrell ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Brüksel'de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, AB'nin Kosova'dan yasa dışı plakalar için para cezası vermemesi ve uyarı cezası ile devam etmesini, Sırbistan'dan ise bu plakalardan vermemesini talep ettiğini açıkladı.
 
Borrell’in, AB’nin Kosova-Sırbistan ilişkilerinin tamamen normalleşmesi için önerdiği tarih olan Mart 2023’ten vazgeçtiğini de aktaran Kurti, şu ifadeleri kullandı:
 
“Bizim buraya davet edilme nedenimiz olan, ilişkilerin tamamen normalleşmesi için nihai anlaşma üzerine acilen taahhüt gösterilmesi görüşmelere eşlik etmedikçe, bu bizim için kabul edilemezdir. (AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav) Lajcak tarafından getirilen öneride ise son tarih Mart 2023'tü. Mart 2023'ten önce varılacak yeni bir yolculuk üzerinde anlaşmak üzere buraya, Brüksel'e geliyoruz. Maalesef arabulucu, bu durumda Borrell, Mart 2023 son tarihinden ve AB'nin Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi önerisinden vazgeçti”.
 
“BORREL VAZGEÇTİ”
Paris'teki Barış Forumunda görüştüklerinde Borrell'in, bu önerinin Fransız-Alman önerisi olmadığını, Fransa ve Almanya tarafından desteklenen AB önerisi olduğunu söylediğini aktaran Kurti, “Tamam o halde, biz de öyle diyeceğiz, AB'nin önerisi, Ancak maalesef bugün o (Borrell) AB'nin Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi önerisinden vazgeçti.” dedi.
 
Nihai anlaşma için Brüksel'e gidip aynı yapıyla görüşmeler yapmaya hazır olduğunu belirten Kurti, ancak “biri olmadan diğeri olmaz” diyerek plakalar gibi güncel konuları da görüşeceğini aktardı.
Kurti, “Güncel meseleleri incelemeyerek sorumsuz olamayacağımız gibi, sadece plaka meselesiyle uğraşan, ilişkilerin normalleşmesini tartışmayan devlet liderlerine dönüşemeyiz.” diye konuştu.
 
KOSOVA-SIRBİSTAN GERGİNLİĞİ
Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan’a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda “Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova’ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi” ve “Sırp makamlarınca Kosova’daki Sırplara verilen araç plakalarının ‘RKS’ (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi” ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.
 
Kosova’daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı.
Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül’e erteleme kararı almıştı.
 
Kosova tarafı, son olarak “yasa dışı” olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023’e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını, ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini bildirmişti.
 
Araç sahiplerine yapılan uyarı tedbiri 1 Kasım’dan itibaren uygulanmaya başlanırken, Kosova tarafı yarın itibariyle araç sahiplerine para cezası uygulanacağını duyurmuştu.
Öte yandan Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.
AB’nin arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR