Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TARHAN'DA AZERBAYCAN ELÇİLİĞİNE SALDIRI
TARHAN'DA AZERBAYCAN ELÇİLİĞİNE SALDIRI
İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Azerbaycan büyükelçilik binasına kalaşnikofla silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Tahran Büyükelçiliği'nin Güvenlik Şefi ölürken iki kişi de yaralandı.
27 Ocak 2023, 18:23
 
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bugün Azerbaycan’ın İran’daki büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendiğini ve 1 kişinin hayatını kaybettiğini iki kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırı ve saldırganın yakalanma anı kameralara da yansıdı. 
 
Bakanlık açıklamasında saldırganın, saldırıyı kalaşnikof otomatik silahla düzenlediği ve güvenlik noktasına ateş açtığı belirtildi. Saldırıda güvenlik şefinin hayatını kaybettiği ve iki güvenlik görevlisinin ise saldırıyı engellemeye çalışırken yaralandığı açıklandı. Olayın soruşturulduğu ifade edildi.
 
AA'nın haberine göre ise İran'daki Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, saldırganın yakalandığını açıkladı. Rahimi, "Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırgan yakalandı. Saldırgan iki küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunları nedeniyle düzenlediği anlaşıldı" ifadesini kullandı.  Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.
 
RAHİMİ AÇIKLAMAYI YAPTI, GÖRVDEN ALINDI
Tahran Emniyet Müdürü Rahimi bu açıklamayı yaptıktan hemen sonra Emniyet Genel Müdürü Ahmed Rıza Radan tarafından görevden alındı. Tahran Emniyet Müdürlüğü'ne Elburz Emniyet Müdürü Abbas Ali Muhammediyan getirilirken Rahimi de Ekonomik Güvenlik Polisi Başkanı olarak atandı.
 
'AZERBAYCAN ELÇİLİĞİ TAHLİYE EDECEK'
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, saldırıyla ilgili araştırmaların sürdüğünü belirterek "Bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz. Her devlet, ülkesindeki büyükelçiliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor" dedi. 
 
İRAN'A SUÇLAMA: GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK ZORUNDAYDIN
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "İran, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nden doğan yükümlülüğü gereği elçiliğin ve çalışanlarının güvenliğini sağlamak zorundaydı" denildi.
 
İran'daki Azerbaycan diplomatik misyonuna daha önce de tehditlerin yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "Bu tür durumların önlenmesi ve diplomatik misyonlarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler İran'ın nezdinde sürekli gündeme getirilmiştir. Maalesef son kanlı terör saldırısı, bu yöndeki acil çağrılarımıza gereken hassasiyeti göstermemenin ciddi sonuçlar doğurduğunu ortaya koyuyor. İran'da son dönemde artan Azerbaycan karşıtı kampanyanın diplomatik misyonumuza yönelik bu tür saldırıları teşvik ettiği kanaatindeyiz." ifadeleri kullanıldı.
 
 Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İran'ın söz konusu terör saldırısının failleri ile bu kanlı eylemin emrini verenlerin bir an önce tespit edilerek en ağır şekilde cezalandırılmasını şiddetle talep ediyoruz.
 
Azerbaycan tarafı, faillerin tespit edilmesi ve makul bir şekilde cezalandırılması için ilgili uluslararası mekanizmaların sağladığı tüm imkanları kullanacaktır.
 
Terör saldırısı sonucu meydana gelen durum nedeniyle büyükelçilik çalışanları ve aile bireylerinin tahliyesi yönünde gerekli tedbirlerin alınması planlanmaktadır."
 
ALİYEV: KABUL EDİLEMEZ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Tahran Büyükelçiliğine yapılan terör saldırısının bir an önce soruşturulması ve teröristlerin cezalandırılmasını isteyerek şu mesajı paylaştı:
 
"Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov'un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez." paylaşımında bulundu.
 
İRAN: HASSASİYETLE SORUŞTURUYORUZ 
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani Azerbaycan halkına ve hükümetine taziyelerini iletirken "Siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla bu saldırının boyutları ve saldırganın saiki yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturuluyor" dedi, saldırının 'kişisel saiklerle' gerçekleştiğini söyledi.
 
'HAİN SALDIRIYI LANETLİYORUM'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter'daki hesabından, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir" dedi. 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR