Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KARADAĞ'DA 32 YILLIK SALTANAT SONA ERDİ
KARADAĞ'DA 32 YILLIK SALTANAT SONA ERDİ
Karadağ'da cumhurbaşkanılığı seçiminin galibi, Avrupa Hareketi'nden Jakov Milatovic oldu. Mevcut Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic'in 32 yıllık iktidarı sona erdi.
3 Nisan 2023, 13:36
 
Karadağ'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin galibi, Avrupa Hareketi'nden 37 yaşındaki Jakov Milatovic oldu. Milatovic, ikinci turda aldığı yüzde 60 oyla Karadağ'ın sekizinci cumhurbaşkanı seçildi.
 
Ülkedeki seçimleri takip eden bağımsız İzleme ve Araştırma Merkezi'nin (CeMI) paylaştığı sandık çıkış anketlerine göre, ilki 19 Mart'ta gerçekleştirilen seçimin ikinci turunda oyların yüzde 98'i sayıldı. Milatovic'in rakibi Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisinden (DPS) mevcut Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic ise oyların 40'ını aldı.
 
CeMI, seçime katılım oranının yüzde 70,5 olduğunu duyurdu.Djukanovic'in 32 yıllık iktidarı sona erdi
Cumhurbaşkanı Djukanovic, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı seçimi sona erdi, sonuç belli oldu. Jakov Milatovic'i almış olduğu oylardan dolayı tebrik ediyorum. Kendisinin başarılı bir cumhurbaşkanı olmasını umuyorum. Çünkü onun başarılı olması, Karadağ'ın da başarılı bir ülke olacağı anlamına gelmektedir" dedi.
 
Kendisine oy veren seçmenlere teşekkür eden Djukanovic, seçimin demokratik bir ortamda ve sorunsuz geçmesinden memnun olduğunu dile getirdi. Djukanovic, Şubat 1991'de başbakan olarak atandığından beri iktidardaydı.
 
Milatovic ilk turda kaybetmişti
Djukanovic, 19 Mart'ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda oyların yüzde 35,3'ünü, Milatovic ise oyların yüzde 28,9'unu almıştı. Adayların hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle seçim ikinci tura kalmıştı.
 
Karadağ Devlet Seçim Kurumu (DİK), ilk turdaki katılım oranının yüzde 63,1 olduğunu açıklamıştı.
Karadağ'da cumhurbaşkanı beş yılda bir seçiliyor. Djukanovic'in görev süresi, 21 Mayıs gecesi sona erecek.
 
Jakov Milatovic kimdir?
Milatovic, eski adı Titograd olan başkent Podgorica'da 1986'da doğdu. Karadağ Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdikten sonra, yüksek lisans eğitimini Oxford Üniversitesi'nde tamamladı. Politik ekonomist olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile çalıştı. 2020-2022 yılları arasında Zdravko Krivokapić kabinesinde Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı.
 
Milatovic, 2022'de "Şimdi Avrupa" (Evropa Sad) adlı partiyi kurarak yerel seçimlere katıldı. Milatovic, belediye başkanı adayı olarak partinin Podgorica'daki seçim listesinin başında yer aldı.
 
Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında, hayat standartlarının yükseltilmesi, Avrupa Birliği ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve Sırbistan'la ilişkilerin düzeltilmesi gibi vaatlerde bulunuyordu.
 
Milatovic, iyi derecede İngilizce, İtalyanca ve İspanyolca biliyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR