Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
FAZIL MUSTAFA SUİKASTINDA İRAN İDDİASI
FAZIL MUSTAFA SUİKASTINDA İRAN İDDİASI
Azerbaycan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Elşad Hacıyev, milletvekili Fazıl Mustafa'ya yönelik silahlı saldırıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.Saldırıyla ilgili şüphelilerinin İran bağlantısı ortaya çıktı
3 Nisan 2023, 17:52
 
Azerbaycan’da 29 Mart tarihinde Büyük Kurtuluş Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Fazıl Mustafa, uğradığı bir silahlı saldırı sonucu yaralandı.
 
Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi, saldırıya yönelik açıklama yaparken, silahlı saldırıyı yapan kişilerin tespit edilmesi yönünde çalışmalar da başladı.
 
Azerbaycan Tıbbi Bölgesel Birimler Yönetim Birliğinden (TABİB) yapılan açıklamada da kurşunların Mustafa'nın sağ omuzu ile sağ bacağına isabet ettiği belirtildi.
Hastaneye kaldırılan Mustafa'nın hayati tehlikesinin bulunmadığı ifade edildi.
 
Bir dizi soruşturmalar sonucunda Fazıl Mustafa’ya yapılan silahlı saldırının ardından İranlı tetikçiler çıktı.
Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin 47 yaşındaki Azer Saricanov, 40 yaşındaki Elşad Askerov, 37 yaşındaki Sebuhi Şirinov ve 53 yaşındaki Emin Aliyarov olduğu belirtildi. Açıklamada, gözaltına alınan şahısların İran’ı birkaç kez ziyaret ettiği kaydedildi.
 
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade de, Devlet Güvenlik Servisi’ni doğrulayan açıklamalarda bulundu. Saldırıya yönelik yürütülen yoğun soruşturma ve inceleme sonrasında Fazıl Mustafa saldırısını organize ettiği belirtilen Azer Saricanov’un, İran istihbaratı ile iş birliği yaptığı ve Azerbaycan’a döndükten sonra İran’dan mali destek alarak ticari faaliyetlerini devam ettirdiği ortaya çıktı.image
 
5 YILDA 15 KEZ İRAN ZİYARETİ
Sonraki dönemde İran'ı birçok kez ziyaret eden Saricanov’un İran istihbaratından aldığı talimatlar istikametinde saldırıyı organize etmek için çalışmalar yaptığı iddia edildi.
 
Silahlı saldırıda Mustafa’ya ateş eden kişi olarak belirlenen Sebuhi Şirinov’un da 2017-2022 yılları arasında 5 yılda 15 kez İran’ı ziyaret ettiği ve ziyareti boyunca İran istihbaratı ile işbirliği yaparak savaş eğitimi aldığı ifade edildi. Emin Aliyarov’un da milletvekiline yönelik silahlı saldırının organize edilmesinde Azer Saricanov’a yardım ettiği aktarıldı.
 
Öte yandan APA ajansının haberine göre İran’da saklanan ve ölümle tehdit edilen Hüseyin Hüseynov’un kardeşi Hasan Hüseynov, İran özel servislerinin saldırıyı gerçekleştirmesi karşılığında Tural Mammadov’a maddi kaynak gönderilmesini organize etti. Tural Mammadov, bir süre önce İranlı isimlerin talimatıyla Azerbaycan’da kendisine verilen adreslerin izlenmesi ve gizli bir şekilde videoya almaktan dolayı tutuklanmıştı. Hasan Hüseynov, teröre destek ve vatana ihanet suçlarından İran’da saklanan İskender Hüseinov’un aynı zamanda yeğeni olduğu ortaya çıktı.
 
ADI GEÇTİĞİMİZ SENE GÜNDEME GELMİŞTİ
Geçtiğimiz sene Azerbaycan'da İran'ın özel servislerinin kontrolü altında oluşturulan yasa dışı silahlı grubun ifşa edildiği, bu kapsamda 19 kişinin soruşturmaya sevk edildiği ve bazı şahısların gözaltına alındığı bildirilmişti. Yasa dışı silahlı grupların askeri tatbikatlarına katıldıkları tespit edilen 19 Azerbaycan vatandaşının soruşturmaya sevk edildiği, aramalarda çok sayıda delilin ele geçirildiği belirtilen açıklamada, aralarında İskender Hüseynov’un da olduğu Tural Hakverdiyev, Eltun Şükürov ve diğer şüphelilerin yasa dışı silahlı gruplara katılma suçuyla gözaltına alındığı bilgisi paylaşılmıştı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR