Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYA TÜRKİYE SEÇİMLERİNE ODAKLANDI
DÜNYA TÜRKİYE SEÇİMLERİNE ODAKLANDI
14 Mayıs'taki seçimler için BBC, The Guardian, The New York Times, Washington Post gibi gazeteler haber ve analiz yayımladı.
13 Mayıs 2023, 17:24
 
14 Mayıs'taki seçimler için yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada da nefesler tutuldu. 
Yalnız Türkiye’de değil dünyada da gözler Türkiye’de yarın yapılacak seçime çevrildi.
 
Sonuçların merakla beklendiği seçimle ilgili olarak İngiliz yayın kuruluşu BBC yaptığı haberde, “Muhalefet Erdoğan’ın yenildiğini hayal etmeye cesaret ediyor” başlığını kullandı.
 
“Türkiye’nin tüm gücü elinde tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine karşı birleşen muhalefete hayatının kavgasını veriyor” denilen haberde, tansiyonun çok yüksek olduğu belirtilerek Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingine çelik yelekle çıktığı bilgisi de aktarıldı.
 
Seçimler, yakından takip eden İngiliz The Guardian gazetesi ise gelişmeleri Batı, Rusya ve Suriye ilişkileri ekseninde değerlendirdi. Patrick Wintour imzasıyla yayınlanan analizde, “Türklerin seçimi bazılarının umduğu jeopolitik değişimi getirmeyebilir” denildi ve şu ifadeler yer aldı: “Bu seçimin Putin’in kaybettiği bir dönüm noktası olarak anımsanmasını umanlar acı bir gerçekle karşılaşabilirler. Batı Kılıçdaroğlu’nun Suriye politikasını Erdoğan’ınkinden daha lezzetli bulmayabilir.” 
 
Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times’da yer alan “Erdoğan’ın kaybı Batı’da rahatlama yaratırken Moskova’da endişeye neden olacak” başlıklı haberde de, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iktidarı kaybederse Avrupalı liderler ‘daha kolay bir Türkiye’ye sahip olmaktan memnuniyet duyacak” yorumu yapılırken, Rusya’nın ise kilit bir ortaklığı kaybedeceği belirtildi.
 
ABD’nin prestijli diğer gazetelerinden Washington Post’ta yayınlanan analizde ise, “Geçmiştekine kıyasla Erdoğan’ın daha kin dolu söylemlerinin seçimin kendisi üzerinde yarattığı baskıyı gösterdiği” yorumu yer aldı.
 
CNN International’daki bir haberde ise “Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri, Recep Tayyip Erdoğan’ı yirmi yıllık iktidarını sona erdirebilecek benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya bırakacak” ifadeleri kullanıldı.
 
Fransız Le Monde gazetesi de seçimlere “Zedelenmiş bir Erdoğan, tahrik edici bir tepkiye başvurabilir” başlığıyla yer verdi: “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı 2003’teki iktidarına yükselişinden bu yana, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde ilk defa gücünü kaybedebilir.”

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR