Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAŞBAKAN KONUŞTU DOLAR YÜKSELDİ
BAŞBAKAN KONUŞTU DOLAR YÜKSELDİ
Beklentilerin altında gelen enflasyon verisi ardından ilk tepki olarak lira karşısında gerileyen dolar, Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik faiz eleştirilerini sürdürmesinin ardından 2.12 liraya dayandı
3 Haziran 2014, 19:55

 

Bu sabah 2.1040 lira düzeyinde açılan ve enflasyon verisi ardından 2.0965 liraya kadar gerileyen dolar, Erdoğan'ın açıklamalarının etkisiyle, 2.1192 liraya kadar çıkarak 2.12 liraya dayandı.

Partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Başçı'nın dünkü sunumuna dair yaptığı değerlendirmede, "Bunlar rutin sunumlardır; ama faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum ve de kabul etmiyorum. Bu konudaki görüşlerimiz kendilerine de zaten ayrıca iletilmiştir" dedi.

Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Başbakan Erdoğan 'ın sözlerinin kurda etkisi olduğunu ancak yükselişin tek nedeninin bu olmadığını belirterek, "Yurtdışından da gelen bir etki var. Diğer para birimlerinde de değer kayıpları var. En fazla kaybeden para birimi biz değiliz ama biz de paralel seyrediyoruz. Uluslararası bir anlamda para birimlerinde bir değer kaybı var" dedi.

‘KUR YUKARI DOĞRU YÖNELMEYİ SÜRDÜRECEK’
Uskuay Başbakan Yardımcı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın dün Bakanlar Kurulu toplatısı sonrasında ki açıklamalarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Arınç, 'Faiz konusu Merkez Bankası'nın görevlerinden birisidir. Merkez Bankamızın bağımsızlığı esastır. Merkez Bankası'nın bu konudaki çalışmalarına müdahale etmek niyetinde değiliz ancak faizlerin düşürülmesi halinde yatırımların daha da artacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın çalışmalarında bir yeknesaklık, bir akort görmek mümkündür. İsabetli değerlendirmeler yapıldı. Başkana teşekkür ettik' demişti. Arınç mesajlarında farklı bir ifade kullandı. Etkisi tabii ki var ama Nisan ve Mayıs ayı enflasyon verilerinde AB'nin hız kaybetmesi, ihracatın yavaşlaması ve Merkez Bankası'nın destek ihtiyacından dolayı oluştu. Bütün bunlardan dolayı kur yukarı doğru yönelmeyi sürdürecektir. Faizler aşağı inerse tekrar kurda bir baskı olacak."

‘FAİZ KARARI AVRUPA'DAN GELECEK’
Uskuay, Perşembe günü yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısını hatırlatarak, "Sıcak para akımının devam edip etmeyeceği, Avrupa Merkez Bankası toplantısında belli olacak. Kredi genişlemesine giderlerse sıcak para Türkiye 'ye geleceği için Merkez Bankası fazi indirecektir. Perşembe günkü toplantı, Merkez Bankası'nın faiz indirip indirmeyeceğini belirleyecek" diye ekledi.

‘TL'NİN DEĞER KAZANMASI BU DURUMDA ÇOK ZOR’
Piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren ekonomist Güldem Atabay da, enflasyonda sürpriz bir veri olmadığına dikkat çekerek, "Dövizde ki hareketin yurtdışı kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Orta vadede seçim sonrasında FED'in faiz artırımına gideceğini görüyoruz. TL'nin değer kazanması bu durumda çok zor. Seçimden sonra büyüme endişeleri, Merkez Bankası beklentileri kur üzerinde etkili. Merkez Bankası'nın özerkliği üzerinde bir değişiklik yapılırsa ve önümüzdeki dönemde seçimlerin de etkisiyle enflasyonda artış yaşanır" dedi.

 
 
 

‘OCAK AYI GİBİ YÜKSEK KUR YA DA ENFLASYON OLARAK DÖNECEKTİR’
Atabay, kurda olumlu bir gelişme olmayacağının da altını çizerek, "Özellikle çekirdek enflasyonun aşağı inmesi için radikal kararlar alınması gerekiyor ancak bu yapılmıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu nedenle de piyasalarda olumsuz bir hava var. Tabloyu kısa vadede yorumlamak lazım. Ama yurt dışında çok olumsuz bir hava yok. Bizdeki açıklamaların negatif olması ile birleştiğini düşünüyor. Öğleden sonra ABD borsalarının açılmasının etkisi ve Başbakan'ın olumsuz söylemleri ile yukarı yönlü bir hareket yaşandı. Başbakan'ın sözleri Merkez Bankası'na baskının devam edeceğini gösteriyor. Merkez Bankası faizleri düşürmemekle suçlanırsa ya da Merkez Bankası Başkanı baskı nedeniyle istifa ederse bu bize Ocak ayı gibi yüksek kur ya da enflasyon olarak dönecektir. Özel sektör bu kadar borçluyken bu baskı çok riski bir harekettir."


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR