Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MERKEZ BANKASI EMİR ALMAZ
MERKEZ  BANKASI EMİR ALMAZ
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya'da önemli açıklamalarda bulundu. Başçı, son dönemde Başbakan'dan kuruma yönelik gelen eleştiriler karşısında Merkez Bankası’nın bir vesayet kurumu olmadığına dikkat çekti
16 Haziran 2014, 21:58

 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya'da önemli açıklamalarda bulundu. Başçı, son dönemde Başbakan'dan kuruma yönelik gelen eleştiriler karşısında Merkez Bankası’nın bir vesayet kurumu olmadığına dikkat çekti 

Başcı "Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" dedi.

Başçı Konya Ticaret Odası'nda yaptığı sunumda, "Döviz kurlarının maliyetler kanalından enflasyon üzerindeki etkisi, faizlerin etkilerinden daha baskın; o nedenle, döviz kuru istikrarını daha fazla önemsiyoruz" dedi. Ekonomik büyüme hızının yüzde 4.0'e yakın seyrettiğini de belirten Başçı, "Mevcut global konjonktürde Türkiye yüzde 4.0 büyürse büyük başarı elde etmiş olacak" diye ekledi. MB Başkanı Başçı, enflasyonu yüzde 5'e düşürmeden rahat etmeyeceğini belirterek, "Türkiye enflasyonu düşürme sürecindedir. Gelecek yıl sonunda enflasyonda yüzde 5'i görmeden rahat edemeyeceğim" dedi.

Sunumunda, enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiği yolundaki görüşünü de yineleyen Başçı, tasarruf bilincinin ve basiretli borçlanmanın Türkiye'nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayabileceğini vurguladı. Yıllık kredi büyüme hızının da yüzde 15 düzeyine yaklaştığının altını çizen Başçı, cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı. Erdem Başçı sunumunda, istihdamdaki artış hızının giderek yükseldiğini ve son aylarda bu artışın yüksek düzeylere çıktığını söyledi.

"İŞSİZLİK ORANINDA ÇOK KESKİN BİR DÜŞÜŞ GÖREMİYORUZ"

Başçı, reel olarak bakıldığında Türkiye'de istihdamın çok iyi arttığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Türkiye'de istihdam gelişmiş ülkelere oranla baktığımızda daha olumlu seyrediyor. Kamuda mali disiplin burada önemli bir şekilde ortaya çıkıyor. Çünkü mali disiplini güçlü olmayan ülkelerde hazinenin borçlanma faizleri daha yüksek.  Gelişmekte olan ülkelerde de Türkiye şuan da neredeyse dünya rekoruna yakın bir istihdam üretme potansiyeline sahip. Gelişmekte ülkelerden dahi iyi bir istihdam performansımız söz konusu. İstihdamdaki artış eylemi 2014 yılında da devam etmektedir. Son aylarda oldukça da güçlü olduğu gözleniyor. Bu kadar talep var. Firmalarımız taleplerini artıyorlar. Buna karşın arz var mı diye baktığımızda genellikle yakınmalar kalifiye eleman bulamıyoruz şeklinde olmuştur. Bir iş gücü kıtlığı Türkiye'de yok. Bu kadar çok işgücüne katılım olduğu için işsizlik oranında çok keskin bir düşüş göremiyoruz. Eğer bu kadar çok işgücüne katılım olmasaydı, işsizlik düşerdi diyebiliriz. Ama işgücüne katılım sayesinde işsizlik oranının da 9'lar seviyesinde kaldığını görüyoruz."

 "PİYASALARDAKİ IRAK TEPKİSİ OYNAKLIK"

Başçı, Irak'ın Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu söyleyerek gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Jeopolitik alanda risklerin olduğunu söyleyen Başçı, bu aşamada piyasalarda Irak'taki gelişmelere bağlı olarak yaşanan gelişmeleri "oynaklık" olarak gördüklerini de vurguladı ve endişeye gerek olmadığını söyledi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR